Közzétéve 2023 június, 08 - 9:09
Zöld dió – a júniusban eltehető gyógyító csemege
Ár : 500 Forint
Mindenki hallott már a dió áldásos hatásairól, de a zöld dióról már vélhetően jóval kevesebben. Pedig a kettő ugyanaz, csak az előbbit ősszel gyűjtik be, az utóbbit pedig júniusban. A zöld dió a diófa éretlen termése, amit általában tavasz végén, június elején szokás begyűjteni, a néphagyomány szerint egészen pontosan Szent Iván napja előtt. Állagát általában úgy ellenőrzik, hogy késsel szelik fel: ha könnyen csúszik a kés a dióban, akkor alkalmas a felhasználásra. A zöld dióból számos exkluzív finomság készül.
A zöld dió héja magas C-vitamin tartalommal bír, valamint tanninban, avagy csersavban is gazdag. Utóbbi, összehúzó hatásának hála, enyhíti a hasmenés és torokgyulladás tüneteit, illetve remek fertőtlenítő is. A csersavnak köszönhető egyébként fanyar, kesernyés íze. Vastartalma kimagasló, amiről már eleink is tudtak: vérszegénységre, illetve levertség ellen ajánlották.
A zöld dió gyógyhatásai:
A fiatal zöld dió C vitamin tartalma és vastartalma is jelentős, ezek jelenléte igen fontos a téli meghűléses időszakokban. Torokgyulladás esetén a duzzadt nyálkahártyák gyógyítására valamint hurutoldóként használhatjuk. Nagyszerű fertőtlenítő, remek vértisztító, – a népgyógyászat szerint vérszegénységre is ajánlható.
Zöld dió a gasztronómiában:
A zöld dió akkor jó, amikor az alsó ágról könnyedén le tudjuk csippenteni a fáról. Mielőtt nekiállunk egy teljes üvegre valót leszedni, 1-2 szemet vágjunk félbe, hogy biztosan puha e a belseje, mert csak addig használható!
Zöld dió befőtt
Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió 2 evőkanál 100%-os ételecet kb. 1,5 l víz, 1kg cukor 8-10 db szegfűszeg fél-fél narancs és citrom héja 0,5 dl rum.
Jól mossunk meg 1 kg zöld diót, majd szurkáljuk körbe, és szórjuk lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztassuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Ezalatt naponta kétszer cseréljük rajta a vizet! Ezután a diót kb. 1 liter – ecettel ízesített vízben (2 evőkanál ételecet másfél liter vízben), a forrástól számított kb. 10 percig főzzük puhára.
1 kg cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd adjunk hozzá 10 szegfűszeget és fél narancs és fél citrom lereszelt héját. Szűrjük le a diókat, és dobáljuk a szirupba. Folytonos keverés mellett főzzük 5 percig, majd 1 napon át hagyjuk állni. Ezt a műveletet, (főzés, állás) még kétszer ismételjük meg. A harmadik napon a diót szedjük ki, és rakjuk át széles szájú üvegekbe. Az átszűrt szirupot forrósítsuk meg, ízesítsük fél dl rummal, majd az egészet öntsük a diókra, úgy, hogy ellepje, és az üveget zárjuk le.
Zöld dió szirupban
A zöld diót több helyen megszurkáljuk, és naponta váltott hideg vízben 7-10 napig áztatjuk, ezalatt elveszíti keserű ízét. Kivesszük a vízből, minden dióba beleszúrunk egy szegfűszeget. Egy kg dióra 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítva sűrű szirupot főzünk. Belerakjuk a diókat, egy darabka fahéjat, vékonyan levágott citrom és narancshéjat, vaníliarudat és rövid ideig forraljuk. Fedő alatt hagyjuk egy napig állni, ekkor a diót üvegekbe tesszük és a levet méz sűrűségűre elfőzzük, ráöntjük a dióra. Kihűlés után az üvegeket lekötözzük és 10 percig gőzöljük.
Aki szereti az ínyencségeket, annak érdemes kipróbálnia a feldolgozott zöld diót például húsokkal tálalva. Angliában előszeretettel fogyasztják így.
Könnyen hozzáférhető
Kissé macerás az elkészítése
Bondár Dinda
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás