Közzétéve 2022 szeptember, 14 - 10:10

Zdenek Miller a kisvakond nadrágja mesekönyv

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1500 Forint

Zdenek Miler

 

A Kisvakond nadrágja

 

Egyik kedvenc mesefigurám, mely igazán a szívemhez nőtt, Zdenek Miler Kisvakondja volt. Egyszerűen fergetegesen humoros, érzelmes kis mese, megkapó történetekkel, melyet minden gyermeknek látnia kell. Ajánlom a mai gyermekeknek is, de akár felnőtteknek is, ha nosztalgiázni, nevetni szeretnének.

 

Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor, legjobban a Kisvakond (eredeti nyelven Krtek vagy Krteček) kalandjairól szóló filmek és könyvek szerzőjeként vált ismertté.

Miler nagyjából hetven filmet készített, ezek közül ötvenben a főszereplő a leghíresebb alkotása, egy kicsi vakond. Az ötlet 1956-ból származott, amikor felkérést kaptak egy gyerekeknek szóló oktatófilm elkészítésére. A felkínált forgatókönyvvel nem volt elégedett, és az erős Walt Disney filmes befolyás alapján elkezdett egy állatfigurát keresni a történet főhősének. Később azt mesélte, hogy a vakond figurája egy vakondtúrásra lépésnek volt köszönhető egy sétája során. Az első film, melyben a Kisvakond szerepelt „A Kisvakond nadrágja” („Jak krtek ke kalhotkám přišel”) címet kapta, és a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert.

Kezdetben a Kisvakond beszélt, azonban Miler azt szerette volna, ha a filmjeit a gyerekek minden országban meg tudják érteni, és lányával, aki a hangokat kölcsönözte, kialakított egy érzelmeket és érzékelést sugalló, nem szövegszerű hangokból álló módszert. A lánya egyben az első közönsége is volt: ő volt, aki először láthatta a filmeket, és Zdenek Miler így tudta felmérni, hogy a mesék üzenetei milyen hatást váltanak ki a gyerekekben.

A kis vakond már a kezdetektől hatalmas sikert ért el Csehszlovákiában, Kelet-Európában és Németországban, napjainkra több mint nyolcvan országban vetítik filmjeit a gyerekek nagy örömére. Később ezek a filmek megjelentek könyv formátumban is.

Zdenek Miller könyvei leginkább a Móra könyvkiadó gondozásában jelentek meg, így a Kisvakond nadrágja című könve is. 2005ös kiadása tíz oldalas, kemény kötésű kiadás.

Ez a könyv a legkisebb gyerekekhez szól, színes lapozóról van szó, melyet minden (szinte minden) gyermek örömmel fogad.

A Kisvakond nadrágja című mesében a Kisvakond szeretne egy olyan nadrágot, melynek zsebébe minden belefér, amit csak talált: a golyó is, a szög is, a gomb és a tükör is. Láttatok már ilyet? Kisvakondunk ilyet keres éppen. Vajon sikerül neki ilyen nadrágot találnia?

+Erősségek

eredeti, aranyos

-Hátrányok

nincs

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments