Közzétéve 2022 augusztus, 08 - 12:12

YORKSHIRE TERRIER VÉRMÉRSEKLETE ÉS JELLEME

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 75000 Forint

Életem  során volt kettő yorkshire terrierem is. Az egyik sajnos 13 éves korában elment a szivárványhídhoz, ahol vár bennünket. A másikat sajnos egy szakításom során veszítettem el, mert exemenél maradt. Ő exem kutyája volt, meg olyan sok bánat érte akkor exemet, hogy jogom sem lett volna magammal vinni, hiszen akkor veszítettük el Csubikát, az idősebbik yorki kutyusunkat is. Nagyon hiányzik, de azóta lett egy társa, egy másik kis yorki személyében és egy új anyukája is.

Hazánk és a világ egyik legkedveltebb kutyafajtája a yorkshire terrier, vagy ahogy gyakrabban emlegetik: a yorkie. Nem is csoda, hiszen hosszú selymes bundája, plüssmacira emlékeztető pofija és pöttöm termete bárki szívébe könnyen belopja magát. Aki egy yorksihre terrier szemébe néz, egy életre szerelmes lesz beléjük, hiszen igazi, szeretetet sugárzó, végtelen szeretet sugárzó szemük van. Egyébként is igazi kis szeretetgombócok. Egyik kedves ismerősöm szavaival élve „túrógombócok” hiszen legalább olyan édesek. A cuki testben azonban igazi terrier vér csörgedezik, ennek megfelelően a yorki valódi küzdő szellem és a vadászösztön sem hiányzik belőle. Lássuk, mire számíthatsz, ha egy yorkie gazdája leszel!

A yorkshire terrier a világ egyik legkisebb kutyafajtája, (ezzel kicsi csivava Zsebi kenem értene egyet) ugyanakkor fajtán belül nagy eltérések lehetnek a méretében. A fajta standard ugyanis maximum három- három egész kettő kilogrammig  ismeri el a yorkie-t (Csubikánk 2,8 kilogramm volt, Majácskánk ennél sokkal nagyobb). Ősei ennél azonban nagyobb testsúlyúak voltak, így manapság sem ritka az hat vagy akár nyolc kilogrammos egyed sem.. További fontos tudnivaló, hogy hivatalosan nem létezik mini, extra mini vagy törpe yorkishire terrier és a nagyon apró méret ráadásul számos egészségügyi probléma kockázatát rejti magában.

A yorkshire terrier igazi öntudatos, bátor jellem, ami részben a terrier ősöknek köszönhető, részben pedig annak, hogy a XIX. században a fajtát kitenyésztő angol munkások egér- és patkányfogásra használták a hajdani yorkie-kat. Ehhez pedig nem kevés vadászösztön, talpraesettség és bátorság kellett, ami nem veszett ki az utódokból sem, hiába tartják immáron legalább 100 éve ölebnek.

A drága kicsi yorkshire terrierek határozottan önfejűek, makacsok. Két vérvonal jellemezi őket a kékvérű és a paraszti vérvonal. Csubikánk igazi kékvérű volt, úgy sétált kicsi szoknyájában, mint egy úrinő. Néha még én is megirigyeltem nőiességét, tartását. 😀 Majácskánk viszont az egér és patkányfogó ősöktől származhat, hiszen amilyen kis bátran harcol szinte minden bogárral, csigával, erre a felmenő útvonalra vall.

 

A yorkie tehát talpraesett és bátor, gazdáit és szeretett családját bármikor kész megvédeni. Olyannyira, hogy vakmerően szembeszáll a nála meglehetősen nagyobb kutyákkal is. Az idegeneket is bátran megugatja, a gyermekekkel jól kijön, arra viszont figyelni kell, hogy meglehetősen törékeny, ráadásul ha megijed, gyakran harap, így kisebb gyerekek mellé nem kimondottan jó választás.

Temperamentuma ellenére a yorkie nagyon alkalmazkodó, kis lakásban, de nagy házban is tökéletesen jól érzi magát, sőt az utazás sem zavarja. Csubikámmal többször is utaztunk, buszon, nagyobb távolságra is. Emellett kíváncsi, szereti a feladatokat, okos és nagyon jó házőrző. Az viszont fontos, hogy naponta többször levezethesse az energiáját mozgással, ugatással, játékkal. Nagyon szeret játszani.

 

Aki egy igazi társra vágyik

annak javaslom egy yorkshire terrier beszerzését!

 

+Erősségek

SZERETETBOMBA, VAKMERŐ, LÁZADÓ, MAGABIZTOS JELLEM

-Hátrányok

EGYSZERŰEN NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments