Vuk – magyar rajzfilm - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Rajzfilmek

Közzétéve 2022 március, 04 - 12:12

Vuk a csodálatos kisróka története

Gyerekkorom kedvenc rajzfilmje volt a Vuk. Dargay Attila rajzfilmjét 1981-ben mutatták be a televízióban, amely Fekete István azonos című regényéből készült. Az animációs film rendezője Dargay Attila volt, producerei Budai György és Imre István. Zenéjét Wolf Péter szerezte. Címszereplője Vuk a kis róka.

A rajzfilm nagy vonalakban követi a regény történetét, néhol egyszerűsítették, máshol vidám jelenetekkel, motívumokkal tarkították. Az egyik legszélesebb körben ismert rajzfilm-klasszikus. A rajzfilmet digitális változatban 2017-ben újították fel és ekkor láthattuk is a mozikban.

A történet egy rókacsalád éjszakai jelenetével kezdődik. Vuk a kis róka, Kag és Íny a szülők. A kis Vuk a legkiváncsibb kicsiny róka a többiek közül és a legéletrevalóbb is. Híres vadász nagyapja után Kag Vuknak nevezte el, mely azt jelenti Vadászom, Utamból Kotródj! Vuk egy alkalommal el is csavargott otthonról, amikor visszatért már nem találta ott a szüleit és a testvéreit, mert a sima bőrű ember, a vadász és kutyája elpusztították a rókacsaládot. Vukot nagybátyja Karak neveli fel és tanítgatja a vadászat és a rókalét fortélyaira. Vuk felnőve ravasz lesz és kiváló vadász, még az ember baromfiudvarába se rest ellátogatni. Miután Karak az őszi hajtóvadászatban odaveszett Vuk bosszút esküdött, hogy csúffá teszi az embert és elragadja a baromfijait. Hiába a két éber vadászkutya Vuknak sikerül a gúnárját is elcsenni és még a fogva tartott rókalányt is kiszabadítja. Csak két gúnár maradt, akik a présháznál itták a cefrét, amíg alaposan le nem részegedtek. A rókalánnyal szép, nagy családot alapít és együtt élnek tovább Karak tágas és biztonságos barlangjában. Az ember Vahurnak és Fickónak megparancsolta, hogy védelmezze a két megmaradt gúnárt. Megfenyegeti őket, hogy ha a két liba is elvész akkor ágyelőt csinál a bőrükből. Vuk se volt rest, a pajtában bújt meg és igyekezett a kutyák figyelmét elterelni. Csontot és diót dobált eléjük, meg lisztet borított a fejükre és a nagy zűrzavarban elmenekül az egyik libával. Vahur és Fickó dühükben az erdőbe menekülnek, ott bujdosnak. A szomszédos kutyák megint a két vadászkutyán vihognak, a vadász pedig megelégelte, hogy a róka mindig túljár az eszén csapdát állít neki az erdőbe, amiben a másik libát találja megsütve. A kiéhezett kutyái pedig megérezve a finom illatot beleléptek a csapdába. Ugatásukat hallva a gazda azt hitte, hogy sikerült a rókát elfognia. Szaladt is azonnal az erdőbe, hogy lássa mi történik és saját csapdájába esik és megsérül a lába.

A télt követte a tavasz, a róka család szaporodott és a kölykök között akadt egy igen szemes, ügyes kis egyed, ő lett apja után a következő Vuk. A körforgás folytatódott tovább, a mese teljes kört írt le.

A mesélő szerepét Bitskey Tibor, Vuk gyerekkori hangját, többi kisróka hangját kölcsönözte Pogány Judit, a felnőtt Vuk hangja Gyabronka József, Karaké Csákányi László, Kagé Szabó Gyula, Ínyé Földi Teri, A rókalányé pedig Kútvölgyi Erzsébet volt. Az ember hangját Koltai Róbert, Vahúrét Szabó Sándor, Fickóét és a sünét Márton András, részeges libákét Haumann Péter és Maros Gábor stb., hogy csak a főbb szereplőket megemlítsem.

Ez egy olyan mesefilm, amit mindenkinek kötelező megnézni, csak ajánlani tudom.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments