Babérmeggy termése madáreledel - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Madár eledel

Közzétéve 2023 május, 14 - 8:08

Vigyázz a Babérlevél nem ehető, csak kerted dísze

A Balkáni babérmeggy örökzöld cserje, mely sűrű ágrendszere miatt kiválóan alkalmas sövénynek. Szokták nevezni közönséges babérmeggynek is. Levele fényes, bőrszerű, élénkzöld színű. Bogyója a madarak számára ehető, ránk nézve viszont a növény minden része mérgező. Egyes fajtái gyorsan nőnek, terebélyesednek, 5-6 méter széles és magas bororrá nőnek. A babérmeggy-fa kiválóan alkalmas előkertek díszítésére. Virágzása késő tavaszra esik. Fehér virágai fürtökben állnak, erős illatot árasztanak magukból. Virágaiból nyár végén termések fejlődnek, melyek először pirosak, majd fekete színűre változnak. Fényigénye nagy, napon és félárnyékban egyaránt szépen fejlődik. Viszont, ha egésznap tűző napsütés éri megperzselődhetnek a levelei. Az árnyékot is elvisel, de ilyen helyeken nem lesz tömött, dús bokor. Nedves helyre ne ültessük, mert gombabetegség megtámadja. Talajigénye átlagos, bármilyen kerti földben jól fejlődik, egyedül a túl meszes talajokat nem kedveli. Víz igénye közepes, A fiatal növényeket az ültetést követő két évben rendszeresen kell locsolni, a túlöntésre figyelni kell. Utána elég már csak a száraz, nyári időszakokban öntözni. Tápanyagigénye közepes, ültetésnél és utána minden tavasszal keverni kell a földjébe néhány markék érett istállótrágya komposztot. Télálló, a több éves növényt fagyás nem veszélyezteti, a fiatalabbak tövét érdemes takarni. Betegségekkel szemben ellenálló, nem igen van kártevője. Esetlegesen előfordulhat, hogy megtámadja a lisztharmat vagy a levéllyukacsosodás nevű gombabetegség. Mindkét betegség akkor fordulhat elő, ha árnyékos, mélyárnyékos helyre van ültetve és egy-egy csapadékosabb időszakban folyamatosan nyirkosak a levelei. Ilyenkor a fertőzött részeket el kell távolítani, az öntézést csökkentsük.

A Babérmeggyet ha sövénynek szeretnénk, akkor elég évente kétszer metszeni. Ha gömbfának szeretnénk akkor az évi kettő alakító nyírást alkalmazzuk.

Legyél nagyon óvatos a Babérmeggyel, mert az nem babér és nem meggy, bőrszerű levelei kis hasonlóságot mutatnak a babérlevéllel az igaz.

ÉN azért ajánlanám a kertekbe a Babérmeggyet, mert gyönyörű, gyorsan növekedik, szinte átláthatatlan sövényt képez, amely télen – nyáron díszit. Balkonkert érdekessége is lehet egész évben, egy dézsában is vagy nagyobb cserépben is jól érzi magát. Virágai a megporzó rovarok számára nagy mennyiségű virágport kínálnak. Összel érő bogyói a madarak számára csemegét jelentenek. Mindenképpen jó választás, de sose edd meg a gyümölcsét, mert emberre mérgező!!!

+Erősségek

kíváló bokorrá alakítható

előkertben gyönyörűen díszít

kevés betegség támadhatja meg

virágja sok rovarnak ízletes virágport nyújt

termése madarak csemegéje

-Hátrányok

sok napsütésre van szüksége

termése, levelei emberre mérgezőek

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments