Közzétéve 2022 április, 18 - 15:15

Victor Hugo – Izlandi Han

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Ár : 2500 Forint

Victor-Marie Hugo 1802. február 26-ban született Párizsban. Francia romantikus költő, regény- és drámaíró, illetve politikus és akadémikus volt. Művészete szinte az egész tizenkilencedik századot átfogta. Szellemi munkájára, irodalmi tevékenységére hatással volt édesanyja és édesapja is, aki tábornok volt Napóleon seregében. Édesanyja királypárti meggyőződésű volt.

Victor-Marie Hugo 1824-től vett részt a Charles Nodier által szervezett irodalmi esteken, összejöveteleken. A Cromwell-előszobában teremtette meg a romantikus, Hernani drámáját. Victor-Marie Hugo kilenc regényt írt. Kiemelkedően részt vesz regényében, regényeiben a hősköltemény illetve a természet erőivel és a társadalommal, a fatalizmussal való küzdelem.

Megemlíteném még politikai pályáját, hiszen híres politikus volt, 1845. április 15.-én Lajos Fülöp király vikomt rangban felvette a főrendbe, és így kerülhetett be a konzervatív Felsőházba. Sokat küzdött politikai pályája alatt a szegényekért, a nők, a gyerekek  és az  elnyomottak jogaiért, felszólalt a halálbüntetés ellen is. A sajtószabadságért és az ingyenes világi okatásért is küzdött. 1851-1870-ig poltikai emigrációban élt, Jerseyben, majd Guernsey szigetén, Saint Peter Portban. Visszatérése után folytatta politikai tevékenységét és a szenátusban politizált. Republikánus demokrata, sőt szocialista politikus volt, javasolta az Európai Egyesült Államok létrehozását, vagyis az Európai Unió megalkotását.

 

Victor-Marie Hugo, Hugo Victor – vagy ahogy manapság írjuk Victor Hugo – közismert név a magyar olvasók körében is, akárcsak szerte a világon, hiszen ha mást nem is, A nyomorultak című regényét az iskolában mindenki olvasta.
E regénye az első, melyet tizennyolc éves korában írt, de már érződik rajta mindaz, mi később a legnagyobb romantikussá tette. Vagyis  a szegénység, az elnyomás elleni küzdelem, amely politikai pályáját is meghatározta, végig vezeti, ami mellett írói és politikai pályája is folyt.
Izlandi Han, ez az elvadult, minden emberségből kivetkőzött haramia fia holttesténél esküt tesz, hogy bosszút áll annak haláláért, majd ereklyeként magához veszi annak fejét …
Ordener, a szerelmes nagyúr, ki titokban utazik, meglátogatja a rabságban sínylődő Griffenfeld grófot, s annak lányát, Ethelt, kivel kölcsönösen szeretik egymást. E látogatás során párbajba keveredik Ahlefeld hadnaggyal, kinek húgát feleségéül szánták neki, s kinek apja összeesküvést sző a raboskodó öreg gróf ellen…
Ordener szerelmesétől elbúcsúzva Izlandi Han keresésére indul…

 

Aki egy izgalmas, kalandos, de ugyanakkor szomorú regényre vágyik, és szeretne kicsit kikapcsolódni a hétköznapokból, szeretne egy irodalmi remekmű olvasásával gazdagabbá válni lélekben, szeretne Victor Hugo francia író, drámaíró munkájába betekinteni, annak kifejezetten ajánlom figyelmébe ezt a könyvet, amely a francia irodalom remekműve.

 

Kellemes kikapcsolódást, lelki feltöltődést, izgalmas időtöltést kívánok  mindenkinek, aki ezt a könyvet olvassa.

+Erősségek

francia dráma, izgalmas és megható

-Hátrányok

dráma, tehát szomorú

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments