Közzétéve 2022 augusztus, 03 - 10:10

VERESEGYHÁZI MEDVEOTTHON

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 1500 Forint

Veresegyházára egy kedves ismerősöm hívott meg bennünket, és látogatásunk során megtekintettük a Veresegyházi Medve Otthon is.

Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye (2112 Veresegyház, Patak u.). A 3,5 hektáros kifutóban több tucat medve él. A parkban farkasok is vannak. Az állatok száma és fajösszetétele folyamatosan változik, mivel az otthont rendszeresen gyarapítják változatos módokon, egyebek közt magánszemélyek és intézmények ajándékai. A parkot, főleg a tavakat rendszeresen keresik fel különféle vadon élő madarak. Az otthon tulajdonosa és fenntartója, karbantartója bár régebben magánkézben volt, ma már Veresegyház önkormányzata.

A medveotthont 1998-ban nyitották meg. Első lakói addig Gödöllőn, rossz körülmények között tartott medvék voltak illetve a „vadonban” lesérült, sebesült állatok. 2000 nyarán készült el a farkasok kifutója, ekkor érkeztek meg az első farkasok. Természetesen azóta természetes szaporodásuknál fogva, illetve újabb ajándékba érkezett egyedek alapján már több farkas is megtalálható az otthonban. A park fenntartására és fejlesztésére 2004-ben alapítványt hoztak létre. Az intézményt 2009 őszén hivatalosan is állatkertté minősítették. A 2010-ben elkészült kifutóba mosómedvéket és ormányos medvéket költöztettek. 2015 elején új farkas kifutó épült a macilift után, az erdőszélen. Ebben az időszakban mért adatok alapján ez Magyarország harmadik leglátogatottabb állatkertje; évente kb. 200 000-en keresik fel.

A medvéknek kialakított a medvék számára fenntartott medve kifutóban található a két egyenként egyszázhatvan méter széles mesterséges tavat rendszeresen utántöltik; a medvék ezekből isznak. A tavakba kárászokat is telepítettek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés, halászás, horgászat. Kellemes kis sport a medvék és a kárászok részére is.

A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálását szolgálja az 1,5 hektáros fenyőerdő, amelyben a medvék elrejtőzhetnek, illetve fára mászhatnak. Szálláshelynek tizenkét szűk bejáratú, de belül kiöblösödő mesterséges barlangot építettek; egy-egy barlangban két-három medve is pihen.

A büfében a látogatók csemegét is vásárolhatnak. A mézhez (hozott mézhez is) ingyen adnak hosszú nyelű fakanalat. A macik roppant ügyesen nyalogatják le a mézet a hosszú fakanalakról.

A farkasok három csoportban élnek, találhatóak közöttük szelíd példányok, amelyek egy különkerített részen, a nyugodtabbak példányok a medvék kifutójában, a nagy falka, a vadabb farkasok egy erdős területen élnek.

2000 nyarán a medvéknél már bevált technológia szerint alakították ki a farkasok kifutóját. A természet közeli körülmények között tartott az állatok a teljes területüket bejárhatják, tetszőleges csoportokba állhatnak össze. A kifutót kiugrásgátló kerítés veszi körül, mivel a farkasok nagyon ügyesen ugranak át még a villanypásztorral felszerelt kerítéseken is.

Területükre sűrű növényzetet telepítettek, hogy a farkasok elbújhassanak egymás és a látogatók elől. A környezet természet közeli jellegét egy kettő méter mély mesterséges tó erősíti. A falka létszáma 2020-ig 29-re nőtt.

A menhelyen egyebek közt mosómedvéket, ormányos medvéket és két rénszarvast is láthatunk.

2015-ben nyílt meg a Barátkozoo elnevezésű bemutató, melyben szelíd, szelídebb állatok élnek, akiket akár meg is lehet simogatni.

A Medveotthon december 25. és január 1. kivételével minden nap nyitva tart, természetesen a medvék, farkasok és egyéb állatok, de főéleg a menhely dolgozói is megérdemlik a Karácsonyi, téli szünetet. A nyári időszakban (március–szeptember) 8:00-tól 19:00-ig, a téli időszakban (október–február) 8:00-tól sötétedésig tart nyitva a medve otthon.

Hétvégi és ünnepnapokon Predator Program címmel 13.00 órakor kb. 40 perces ingyenes bemutató előadást tartanak a nagyragadozókról. A nyári időszakban 16.00 órakor kezdődik egy második előadás is.

Érdemes mindenképpen meglátogatni a Medve Otthont

Mindenkinek, aki Pest megyében jár, üdül, kirándul, túrázik

A gyermekek is kifejezetten élvezni fogják!

+Erősségek

A LEGKÜLÖNFÉLÉBB ÁLLATOK TALÁLHATÓAK ITT, SOK A MEDVE

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments