VERESEGYHÁZ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 augusztus, 03 - 10:10

VERESEGYHÁZ

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hét
Ár : 1500 Forint

Veresegyházára egyik kedves ismerősünktől, aki nagy horgász kaptunk meghívást párommal, hogy töltsünk nála pár napot. Amíg párja és párom elmentek horgászni (nem kis zsákmánnyal tértek haza), addig mi felfedeztük a várost, körbenéztünk ott. Megmondom őszintén én már régebben is jártam Veresegyházán, amikor még fiatalabb voltam. Egyik exem ott dolgozott, akkor is csodálatosnak tartottam a várost, de mai, idősebb fejjel is azt mondom, hogy ha valaki Pest megyében túrázik, kirándul, ejtse útba Veresegyházát is, mert érdemes megnézni ezen várost kicsit közelebbről.

 

Veresegyház tehát egy Pest megyei város, mely a Gödöllői járásban található, Budapest agglomerációjában. Budapesttől 20-30 perces közlekedéssel érhető el. Gyönyörű, csodálatos helyen található a város, melyet már már Secretarius Lazarus 1510 és 1520 között készült térképe is feltüntet, Vesereghatz néven. A település (mely 1999. június 30. óta város) a Gödöllői-dombságban terül el, a Cserhát vonulatainak délnyugati vége közelében; délre a mogyoródi Gyertyános, a Fóti-Somlyó és a csomádi Magas-hegy, keletre és északra a Margita, valamint az Öreghegy határolja. Tőle északnyugatra az őrbottyáni Őrhegy, majd a váchartyáni Várhegy látható. Hideg vizű tavát a szentjakabi pusztán eredő Sződ–Rákos-patak táplálja.

 

Mai nevének eredetéhez két hagyomány is fűződik. A kettő közül kevésbé valószínű, hogy a tatárok elől a templomba menekülő, majd lemészárolt lakosok vérétől pirosló falakról kapta volna nevét a település. Az elfogadhatóbb magyarázat szerint a vakolatlan, vörös téglából épült temploma után hívják Veresegyháznak. A település nevével több alakban találkozhatunk: Vőrős Egyháza, Veres-Egyháza, Veresegyháza, Vorősegyháza, Vörös-Egy-Ház, Veres Egy Háza, Veresegyhaza, Wörösch-Egyhása, Veres Egyháza, Vörösegyháza. Érdekes névforma olvasható egy 1399. március 9-én Visegrádon kelt csonka nádori oklevélen: Weruseghaz. „Adoma szerént a helység hajdani neve Véresegyház volt”, utalva Szent László király Salamon ellen folytatott csatájára, valójában azonban a veres – azaz piros – melléknév és az egyház – vagyis templom – főnév összetételéből ered neve – mivel a régi, vakolatlan temploma vörös színű téglából épült.

 

Nevezetességei a ma is  műemlékként védett, római katolikus templom, amelyet 1777-ben Migazzi Kristóf váci püspök építtette copf stílusban, tornyának homlokzatán is az ő neve s bíborosi címere látható. Híres, elterjedt egyházi, vallásos berkekben félköríves szentélye, valamint XVIII. századi főoltárképe, amelyen Jézus elé egy gyermeket hoznak. Ezen kívül Veresegyház nevezetességéhez tartozik a plébánia műemlék épülete és a tótól nem messze lévő kőkereszt, talapzatán Szűz Mária, Szent János evangélista és Mária Magdolna. Valamint híres a római katolikus temető amely 1806 és 1849 közötti vörös márvány sírkövekkel lett ékítve. Híres még a református templomis, amelyet  1786-ban építettek, féltve őrzött kincse az 1683-as óntányér, a száz évvel későbbi ónkehely és ónkanna, valamint az 1700-as réztányér is. Ezen felül Veresegyházán található a medve- és farkasmenhely is, melyben rengeteg „szabadon” élő medvét és farkast láthatunk. A medveotthon is hozzájárul az európai medvék és farkasok fennmaradásához. Híres még a Veresegyházi Termálfürdő és a Veres 1 Színház, Mézesvölgyi Nyár szabadtéri színházi fesztivál című előadása is. Valamin nevezetességei, Veresegyház nevezetességei közé tartozik a Szentlélek római katolikus templom épülete is, amely 2016-ban épült, főként helyi összefogással, a  helyi lakosok és vállalkozók hozzájárulásával.

 

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ, KULTÚRÁBAN GAZDAG

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments