Közzétéve 2022 február, 27 - 14:14

VÉCSEY KÁROLY KÖNYVTÁR, SOLT

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

Gyermekkorom egyik kedvenc helyszíne és sokat látogatott helye volt a solti Vécsey Károly könyvtár, hiszen nagyon szerettem olvasni és rengeteg könyvet, számomra újdonságot találtam ebben a könyvtárban. (Teszem hozzá, az akkori község egyetlen könyvtára volt.) De érdekességekben, könyvekben és a könyvtáros „néni” kedvességében nem volt hiány. J

Néha video vetítéseket is tartottak az akkori általános iskolásoknak a könyvtárban főleg történelmi, solt és a Vécsey család története, szerepe játszott szerepet, ezekről vetítettek filmeket. Tartottak itt történelmi vetélkedőket is az általános iskolásoknak, de rajzversenyek is voltak. A nyeremény általában színes cukorka, nyalóka, csokoládé volt, de leginkább, amit felnőtt fejjel már tudok, maga za életre szóló élmény. Hálás vagyok ezekért az élményekért egykori osztályfőnökömnek, Kacziba Lajosnénak is.

Mint említettem nagyon szerettem olvasni, egyik kedvenc helyem a könyvtár volt, ami azonban nem csak olvasásra és kölcsönzésre volt alkalmas, hanem rendezvények megszervezésére is. Mivel itt nagy udvar van, ez lehetőséget adott az általános iskolának a nemzeti ünnepek, ünnepségek megszervezésére és megtartására is, melyekre mai napig szívesen emlékezem vissza.

A könyvtár nevét gróf Vécsey Károlyról kapta. II. Lajos király több faluval ajándékozta meg a Vécsey családot, többek között Hernád – Vécse községgel is, ahonnét a család a nevét vette. Az idők során a család három ágra szakadt: köznemesi, bárói és grófi ágra. Soltra ez a grófi ág került, név szerint Vécsey Ágoston, aki atyja nyomdokain haladva katonai pályára lépett és lovassági tábornokságra emelkedett, valamint a magyar testőrség kapitánya lett. A solti birtokot a napóleoni háborúkat követő béketárgyalásokon nyújtott szolgálataiért kapta, s ezzel együtt a grófi címet is.

A család 1813-ban költözött Soltra, akkor 5 gyermekkel együtt. A család kiemelkedő tagja Károly, aki apja és nagyapja nyomdokain haladva katonai pályára lépett. Az 1848as szabadságharcban nagy szerepet játszott, tagja volt az aradi vértanúknak is.

A park minden nap nyitva áll a látogatók számára. Látogató csoportok számára lehetőség van a Vécsey család és az épület történetének bemutatására előzetes egyeztetés alapján. Időpontot egyeztetni: (06 78) 486-123 telefonszámon lehet.

Solt város egyik legszebb műemlék jellegű épülete a Vécsey Kastély, mely 1816-ban épült. A kastélyt gróf Vécsey Ágoston építtette, aki a területet és a grófi címet I. Ferdinánd császártól kapta a Napóleoni háborút követő béketárgyalásokon nyújtott szolgálataiért. Fia, gróf Vécsey Károly az 1848-49-es szabadságharc mártír tábornoka gyermekéveit töltötte Solton. Miután a család elköltözött Soltról, az ősi kastélyt a katolikus egyházra hagyta, melyet 1983-ban a település megvásárolt. A teljesen felújított klasszicista stílusú épület ma, városi könyvtárként működik. A körülötte elterülő 1,5 hektáros parkban több, szépen kialakított emlékhely létesült.

+Erősségek

HA MŰVELŐDNI SZERETNÉL AJÁNLOM FIGYELMEDBE

-Hátrányok

NEM TUDOM

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments