VADDISZNÓ, VESZÉLYES E A VADDISZNÓ? - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 26 - 15:15

VADDISZNÓ, VESZÉLYES E A VADDISZNÓ?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 20000 Forint

VADDISZNÓ

 

A vaddisznó elég sűrű lakója hazai, Magyarországi erdeinknek. Leginkább a tölgyesekben fordul elő,hiszen a makkot, a tölgyesek terméseit nagyon szereti, egyik kedvenc csemegéje. Megfordul azonban sík vidéken is. Gyakran a mezőgazdaságban, a kukoricásokban kárt tesz, hiszen a kukorica is kedvelt csemegéi közé tartozik. Édesapám lévén mezőőr és vadász elég sűrűn fogyasztottunk (és a mai napig is fogyasztunk) vaddisznóhúst, hiszen nagyon finom és ízletes húsa van.

De vajon

Veszélyes-e a vaddisznó?

Normál esetben a vaddisznó fél az embertől, messze elkerüli. Azonban veszélyt jelenthet az állatra és emberre is, ha sarokba szorítják, vagy ha malacait veszélyben érzi, esetleg vadászat alkalmával rossz lövés esetén sebzés éri, ekkor képes nekimenni a , , még az embernek is. Sajnálatos módon történtek már halálos vaddisznótámadások. A magyar történelemben többek között  és  halálát is vaddisznótámadás okozta. A meglőtt, megsebzett vaddisznó és főleg a malacait veszélyben érző vaddisznó valóban veszélyes, de a legtöbb esetben messziről elkerüli az embereket. Vannak azonban olyan települések is, ahova bejárnak, felborogatják a kukákat és megeszik annak tartalmát, bejárnak a kertekbe, megdézsmálják a termést. Az ilyen vaddisznókat érdemes messziről elkerülni!!!!

 

A vaddisznó elterjedési területe óriási, felöleli  egészét,  déli felét és  szigeteinek egy részét is. Korábban honos volt a  is, de innen kiirtották, mezőgazdaságban okozott károk miatt, mezőgazdasági kártevőnek számírtott. Korábbi elterjedési területe  keletre egészen  tartott, felölelte az , egész , a , , , , a , a ,  és  is. Az indonéz szigeteken kelet felé egészen  szigetéig őshonos. Északon felhatol  déli részéig és Dél-Szibériáig. Számos szigeten előfordul, ahol sok helyütt helyi alfajai alakultak ki, mint , , , ,  vagy az .

 korábban a  északra mindenütt előfordult. Mára az afrikai alfajok száma nagyon megcsappant. A korábban  déli részétől egészen , valamint Egyiptom északi részén és  élő Sus scofa libycus és a  és  déli részén élő  (Sus scrofa sennaarensis) mára kihaltnak tekinthető. Az  (Sus scrofa barbarus), mely ,  és  területén, elsősorban az  fordul elő, szintén nagyon ritkává vált. Mára az Arab-félszigeten is csak a legészakiabb területeken élnek vaddisznók.

A vaddisznó élőhelyét tekintve tágtűrésű. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerüli. Angliából a középkorban kiirtották, de néhány éve vaddisznófarmokról kiszökött példányokból szabad területen élő állomány kezdett kialakulni. Jelenleg az  létszáma rohamosan növekszik. A  is előfordul. Svédországban jelentős mezőgazdasági károkat okoz. Elterjedésének északi határa nagyjából a 30–40 cm-t meghaladó tartós hótakaró határával esik egybe.

Annak ellenére, hogy  Európában mindenütt intenzív, a vaddisznó-állományok terjeszkedése, növekedése és az ebből eredő – főleg mezőgazdasági – kártétele növekszik.

A vaddisznó családi közösségekben, csapatokban jár, ezt  nevezzük. A csapat magját az idős koca jelenti, a süldőkkel és a malacokkal. A kondához lazán vagy szorosabban kötődve további fajtársak is csatlakozhatnak. Gyakran az előző évi fiatalok is a közösségben maradnak, amíg ivarérettekké nem válnak. A kanok csak a szaporodási időszak kezdetekor csatlakoznak a kocákhoz.

A vaddisznó az irodalomban, a történelemben és a képzőművészetekben is gyakran szereplő faj, mely állatnak és mely állat vadászatának nagy hagyománya van Magyarországon is, illetve világszerte is.

Egy kis érdekesség: aki szeretne látni testközelből vaddisznót, annak javaslom valamelyik állatkert felkeresését, de megtalálhatóak a veresegyházi medve otthonban is!!!

+Erősségek

IGAZI KIS VADMALACOK

-Hátrányok

A MEGLŐTT ÉS AMALACÁT FÉLTŐ VADDISZNÓ VALÓBAN VESZÉLYES!!!

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments