Közzétéve 2022 május, 10 - 10:10

VÁCI SZÉKESEGYHÁZ

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1000 Forint

Igaz, csak néhányszor, de amikor Budapesten laktam és Vácott jártam meglátogattam a Váci Székesegyházat is, amely Magyarország harmadik legnagyobb székesegyháza.

Ez az épület, építmény, vagyis a Váci Székesegyház a későbarokk stílusban épült, a francia Isidor Canavale építész vezetésével, tervezésével. A templom építését 1761-ben kezdték meg, és 1777-ben fejezték be. Közben a templomot felavatták, felszentelték, 1772-ben. A templom egy elég nagy építmény, mely méretei miatt is kiemelkedő a magyar műemlékek között. Hetvenkettő méter hosszú, és ötvenöt méter magas.

A Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére szentelt nagytemplom főhomlokzatán a tornyok közötti hat korinthoszi oszloppáros előcsarnok található, mely felett Bechert József váci szobrászművész szobrai láthatóak. Az előcsarnok falán stukkó domborművek találhatóak, amelyek evangéliumi jeleneteket ábrázolnak. A főoltár és a kupola festményét és díszeit a tizennyolcadik. század jelentős, kiemelkedő osztrák festőművésze Franz Anton Maulbertsch készítette. A főoltárkép Szűz Máriának Szent Erzsébetnél tett látogatását, a kupola festménye pedig a mennyország lakóit, az angyalokat, a szenteket, köztük a magyar szenteket ábrázolja.

A főoltárt a hajótól reneszánsz korlát választja el, mely a törökök által elpusztított reneszánsz bazilikából maradt ránk. A kupolát hordozó pillérek lemetszett sarkain, vörös márvány táblákon Forgách Pál, Althann Mihály Frigyes, Althann Mihály Károly és Migazzi Kristóf püspökök arcmását örökítették meg.

Aki hisz Istenben és szokott járni misére, kifejezetten ajánlom a Váci Székesegyház látogatását, hiszen rendszeresen tartanak a Székesegyházban miséket, Istentiszteleteket, házasság kötéseket, keresztelőket, bérmálkozást, elsőáldozást is. Kifejezetten megragadó stílusban, ünnepi hangulatban telnek a vasárnapok, minden tiszteletem az ott miséző, Istentiszteletet tartó papoké.

Ünnepnapokon, kivételes alkalmakkor komolyzenei rendezvényen is részt vehetünk, kivételes akusztikája van a Váci Székesegyháznak, melyben hangversenyeket is tartanak.

Nyitvatartási  idejére jellemző

Nyári időszakban, keddtől szombatig tíz órától tizenkettő óráig, illetve vasárnap hét óra harminc perctől este hét   óráig.

Téli időszakban szombaton és vasárnap látogatható, tíz órától tizenkettő óráig és tizennégy órától tizenhat óráig

illetve Szentmisék ideje alatt. Ajánlom mindenki figyelmébe a Szentmisék látogatását. egyszerűen fantasztikus, felemelő és egyben megnyugtató érzés.

+Erősségek

FANTASZTIKUS, FELEMELŐ, MEGNYUGTATÓ

-Hátrányok

EGYSZERŰEN NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments