Közzétéve 2022 május, 10 - 10:10

VÁC – BAROKK TÉR

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1500 Forint

Amíg Budapesten életem sokszor meglátogattam Vácott, különböző nevezetességeit, épített és természeti szépségeit, kulturális kiállításait, és helyeit, köztük a Barokk főteret is. A főtér háromszög alakját is a középkorban alakították ki, hiszen Vác története egészen a középkorig visszanyúlik időben. A Barokk tér háromszögletű alakja a Szent Mihály templomot szimbolizálja, a Szent Mihály templom alakját, jelentőségét igyekszik visszaadni.

A tér, a Váci Barokk tér Keleti-Nyugati tájolása szolgált alapul a köré épült házaknak. Észak felé a tér összeszűkül, a Bécsi kapu felé, a Bécsi kapu irányában egyre szűkebb lesz. Mária Terézia látogatásának köszönhető az, hogy a teret a középkorban megszépítették, kibővítették. Ezt tükrözi, ezt próbálja visszaadni a mai barokk hangulat is a főtéren.

A tér Duna felöli oldalán található az Irgalmasrendi kórház, valamint a Városháza, amely barokk stílusban kiemelkedő építmények számít. Az épülettel, a Városházával szemben található a Nagypréposti palota, melyben található a magyarországi Egyházmegyei gyűjtemény. Nemrégiben felújították a Nagypréposti palota belső tereit is, így előbukkantak az eredeti falfestmények is, melyek páratlan élményben részesítik a látogatókat.

A Váci Barokk téren található hatalmas rózsaszín épület ma a Cházár Andreás Siketnéma intézet, mely Mária Terézia és az uralkodócsalád látogatása idején még a Püspöki palota volt. Itt szállt meg az uralkodó család, itt töltötte látogatása estéit.

A tér északi részén a Bencések temploma, ahogy manapság nevezzük, a Fehérek temploma áll. Nevét nem annyira külső színéről, hanem a barátok fehér habitusáról kapta.

Itt tárták fel 1994ben az egyedülálló régészeti értékeket, melyeket „Váci múmiáknak” is nevezünk.

1994-ben A váci főtéren álló Domonkos templom helyreállítási munkálatai során a templom alatti kripta több, mint 150 évvel ezelőtt befalazott lejáratára bukkantak az építők. Legnagyobb meglepetésükre egy kiválóan szellőző kriptára bukkantak, mely az idők során feledésbe merült. Itt, ebben a kriptában találták meg, fedezték fel a Váci Múmiákat. A feltárt régészeti anyag a Magyar természettudományi Múzeum Embertani tárában tekinthető meg, de egy része megtekinthető Vácott is, a Tragor Ignác Múzeumban.

A tér déli részében abban az időben fogadó állt, melyet később Petőfi Sándor is igénybe vett, vándorszínész korában. Több magyar író is megszállt annak idején ebben a fogadóban.

A Pannónia-ház ma kiállítóhely, múzeumi, festői értékekkel, és rendezvénytér is egyben. Itt található a Sajdik kiállítás és az európai öntöttvas művesség remekeinek kiállítása is. Nyári időszakban a Pannónia-ház udvarán koncerteket, zenei rendezvényeket és szabadtéri programokat tartanak.

A téren megtalálható még az elefántos ház, az Immakuláta szobor, a testvérvárosok kútja és az I. világháborús emlékszobor is.

Amennyiben Vácott jársz feltétlenül látogasd meg a Barokk főteret, ha időd engedi, mert érdemes megnézni nevezetességeit. A téren is jól érezheted magad, kellemes kikapcsolódásban, kellemes időtöltésben lehet részed.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ, KULTÚRÁBAN GAZDAG

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments