TÖLGYFA, AZ IGAZI ERDŐLAKÓ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 26 - 15:15

TÖLGYFA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

TÖLGYFA

 

Az erdőt, mezőt járva, kirándulva, túrázva gyakran találkozhatunk a  tölgyel vagy tölgyfával, amely a bükfafélék családjába tartozó fák tagja, körülbelül ötszáz fajjal.

Az egyes tölgyfajok az  időszak közepe után kezdtek kialakulni, amikor a kontinensvándorlás, majd az éghajlat jelentős átalakulásai (a  eljegesedései és interglaciálisai) jelentősen átalakították a korábbi élőhelyeket, és elkezdődött a különböző  elfoglaló tölgypopulációk alkalmazkodása és . A kialakuló fajok géncseréje mindvégig folyamatos volt, amit jól mutat, hogy számos faj máig eredményesen keresztezhető.

A nemzetséget egyes rendszertanászok alnemzetségekre bontják:

·         Cyclobalanopsis;

·         Lepidobalanus;

·         Erythrobalanus.

 

A tölgyfa leginkább erdőkben, és leginkább a hegyekben, domb é shegyvidékeken elterjedt fa, mely kiemelkedően szép és megfelelő biztonságot nyújt esőzések esetén. (Természetesesn ha vihar van azért ne álljunkalát.) Mint minden fának a tölgyfának is kiemelkedő jelentősége van abban, hogy a levegő tiszta mardjon a fotoszintézis során jutatt széndioxidból oxigént a levegőbe.

Leginkább tehát dombos, hegyes (és főleg hegyvidékes) erdőkben találkozhatunk tölgyfával, melynek Ázsiában száznegyvennyolc faja, Amerikában száznegyvenkettő faja, és Európában mindösszesen  húsz és huszonnégy faj közé tehető számuk, ebből Magyarországon mindösszesen hét faj található meg. Afrikában csak az északi részen terem néhány mediterrán faj. Ausztráliában egyáltalán nem találni, de  szórványosan előfordul.  egy faja él.

Magyarországon különböző fajai (főleg a  és a ) az , a dombságok, valamint hatszáz méter alatt (és a déli lejtőkön) a hegyvidékek meghatározó fái – változatos :

·         ;

·         ;

·         ;

·         ;

·         ;

·         ;

·         ;

·         ;

·         .

Az egyes fajok termete meglehetősen változatos: cserjék és nagy fák egyaránt előfordulnak a nemzetségben.  repedezett. A  fajok  többnyire öblös, karéjos, a  fajoké rendszerint tagolatlan.Az amerikai és közép-európai tölgyek lombhullatók, a mediterrán vidéken, Kis-Ázsiában és Iránban honos fajok többnyire . Virágai a lombfakadás előtt vagy azzal egy időben nyílnak. A tölgyfajok gyakran kereszteződnek, és így változatos hibrideket hoznak létre.

 értékes keményfa, jól megmunkálható, de csak gőzölés után hámozható, faragható. Keskeny  sárgásfehér,  sárgásbarna. A legtöbb faj fáját kíméletesen kell szárítani, mert könnyen repedezik. Tartós ipari fa, amiből egyaránt készítenek bútorokat, hordókat, parkettát, használják épület-, talp- és bányafának.  miatt biológiai ellenállóképessége is jó. Gyakran (még a mai napig is) használják télen tüzelőnek az emberek.

 

Olyan jó néha elmenni a tölgyesekbe kikapcsolódni, túrázni. Igazán friss illatok, jellegzetes illatuk van ezeknek a fáknak és gyönyörűek, érdemes rájuk vigyázni, megbecsülni őket. egy – egy tölgyfa még mai napig is elérheti az évszázados kort!

 

Vigyázzunk fáinkra, óvjuk, szeressük őket!

+Erősségek

OXIGÉN DÚS ERDŐK, SZÉP ÉS NEMES

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments