TERMÉSZETJÁRÁS- ÉS A MÓKUSOK - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 06 - 8:08

TERMÉSZETJÁRÁS – ÉS A MÓKUSOK

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 35000 Forint

A VALÓDI MÓKUSOK

 

Amikor az ember a természetben jár, leginkább erdőkben, néha felfedezhet a fákon ugráló kisebb emlősöket, ezek a mókusok. A valódi mókusok az  , (tehát a mókus is egy kisemlős)   , ezen belül a    tartozó  egyik kiemelkedő alakja. A valódi mókusok bozontos farkú, erdőlakó, leginkább a fákon közlekedő, fákon megfigyelhető rágcsálók. A mókus hangutánzó szó az állat makogó hangjából ered, arra is felfigyelhetünk, megfigyelhetjük, amennyiben van hozzá kellő tapasztalatunk és nagyon csendben tudunk maradni. Régi alakja móka volt, amely kedveskedő -us végzetet kapott (mint „cicus”, „kutyus”). Faluhelyen evetnek is szokás hívni. A legtöbb  az  kontinensen él.  csupán négy található meg a harminckilenc faj közül. A  elterjedt fajuk az , más néven európai vörös mókus vagy egyszerűen csak mókus.

Életmódjukra jellemző, hogy táplálékuk leginkább gyümölcsből, és magvakból a fák magvaiból, ,  és  áll, de emellett előfordul, hogy madártojást és  is fogyasztanak. Ősszel különféle magvakat gyűjtenek és elraktározzák télire. A mókus odú lakta állatka, tehát leginkább a fák odvaiban keres menedéket a hideg, a fagyok elől télen. A magvakat, gyümölcsöket szintén ide raktározza el télira. Nem alszanak , csupán téli pihenőt tartanak.A mókus jól alkalmazkodott a fán való életmódhoz. Rendkívül fürge, szüntelenül táplálék – – és egyéb magvak, , makk, makkok vagy  – után kutat. Farka kormány és ejtőernyő, amikor fáról fára ugrál. Karmai lehetővé teszik, hogy lefelé éppen olyan fürgén mozogjon a fatörzsön, mint felfelé. Szájszervei alkalmasak a csonthéjas termések felnyitására. Kicsi lyukat rág a termés hegyesebbik csúcsán. Fogait vésőként alkalmazva alsó metszőfogait a lyukba mélyeszti, felső fogait a héjra préselve szétfeszíti azt. A mókus az állkapcsában lévő két metszőfogat – más  hasonlóan – oldalirányban is tudja mozgatni. Alsó fogait tehát harapófogóként vagy csipeszként használja, amikor ügyesen kipiszkálja a , makk vagy mogyoró belét a burkából. Városi parkokban is – gyakran teljesen szelíden – előfordul.

A valódi mókusok nemzetségébe öt  és negyven  tartozik:

1895 – ben fedeztek fel négy fajt, amely Közép-Amerika és Dél-Amerika északi részén él.

Egy fajt 1867. – ben fedeztek fel, Borneóban.

A t (Rheithrosciurus macrotis) Gray, 1856- ban fedezték fel, míg a

 , 1758 – harminegy fajra akadtak rá , Európa, Közép-Kelet, Észak-Ázsia, Észak-Amerika, Dél-Amerika területein.

1902-ben szintén felfedeztek egy  fajt, Panama és Costa-Rica területén.

1902-ban felfedezték a t (Syntheosciurus brochus) Bangs.

és végül, tegyünk említést az 1880-ban felfedezett  Trouessartról, vagyis a ról is, mely nembe három faj tartozik és , Észak-Amerika területein él.

+Erősségek

NAGYON ARANYOSSAK, KEDVESSEK

-Hátrányok

NAGYON KEVÉS VAN MÁR CSAK BELŐLLÜK

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments