Közzétéve 2023 május, 08 - 11:11

Termelj gombát otthon a pincében

Balázs Sándor szerkesztésében 1979-ben az Alföldi Kiadó jelentette meg a Gombatermesztés című szakkönyvet. A könyvben olvashatunk arról, hogy miért fontos az ehető gombák termesztése, mert a különleges ízek és zamatanyagaik révén igen változatossá tehetjük étrendünket. Fogyasztásuk szinte egyidős az emberiséggel. Fehérje tartalmuk és tápértékük közel áll a húsokéhoz, ezenkívül zsírokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdagok. A Kárpát-medence erdőiben, rétjein, mezőin mintegy 250 -féle ehető gomba terem tavasztól őszig. Csak azokat a gombákat ajánlatos összegyűjteni, amelyek biztosan ismerünk és tudjuk róluk, hogy emberi fogyasztásra alkalmasak. Az összegyűjtött gombát mindenképpen mutassuk meg képzett gombaellenőrnek. Leggyakrabban gyűjtik a csiperke-, róka-, a rizike-, a szegfű-, az őzláb-, a galamb- és a laskagombákat. Igen kiváló ízű a vargánya (tinórú) gombák is. A pfeteggombák nagyméretűek, de csak fiatal korukban alkalmasak konyhai feldolgozásra. A gomba iránti szükségletet már régóta nem lehet a bizonytalan gyűjtésből fedezni, érthető tehát, hogy évszázadok óta kísérleteznek természtésével. Ezt a törekvést csak a közelmúlt eredményei, a régi és új tapasztalatok alapján kialakított technológia koronázta sikerrel. A szerzők a máben felsorakoztatják és elemzik a termesztés valamennyi buktatóját és tudnivalóját a gazdaságosság és a nagyobb termésátlag tükrében. A könyv második, alaposan átdolgzott és kibővített kiadásával a gazdaságos termést garantáló, kifrrott, hagyományos és korszerű nagyüzemi technológiák közreadásával segítséget kívánnak nyújtani a kezdő és gyakorló gombatermesztők eredményes munkájához.

A gomba a sötét, nedves, hideg, páradús környezetet kedveli. Az otthoni termesztéshez a pince a legalkalmasabb és legideálisabb, vagy a garázsban is kialakíthatunk egy számára tökéletes helyet. A legfontosabb, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet. A legtöbb gomba a 13-15 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kedveli. Pl. a csiperkegomba fajták kalapméretükben és a kalap felületének simaságában térnek el egymástól. Jellegzetesen magyar termesztési módja a polietilén-zsákos pincei termesztés. A gombazsákokat készen vehetjük. A csiperke elhalt növényi sejtekből származó cellulóz bontásával fedezi szénhidrátszükségletét. Ezen kívül szüksége van még sok nitrogénre és egyéb ásványi anyagokra, amit a gombafonalak szívnak fel környezetükből. Táptalaja komposzt, ami nitrogén műtrágyából, érlelt szalmás trágyából és ásványi anyagokból áll.

Én azt gondolom, akinek van pincéje próbálja ki a gombatermesztést otthon.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments