Közzétéve 2023 május, 07 - 10:10

TÉNYLEG KI KELL VÁGNI A FOKHAGYMA KÖZEPÉBŐL A CSÍRÁT?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Lassan itt a tavasz, és a tavalyi fokhagymák már elöregedtek. Szeretne az ember ilyenkor friss, új fokhagymát fogyasztani, sokan azonban sajnálják kidobni a régieket, bár már sok közülük csírázik, de elvetni, elültetni, eldugványozni sem lehet mindet. Bár még mindig fel lehet a régi, a tavalyi fokhagymákat használni, sokan gondolják úgy, hogy érdemes az öregebb fokhagymagerezdek közepében található csírát kivágni. De vajon miért?

Akik a csíra eltávolítása mellett teszik le a voksukat, azzal érvelnek, hogy a hagyma közepében keletkező kis zöld nyúlvány keserű. Létezik azonban egy teljesen logikus ellenvélemény, ami szerint – mivel a fokhagyma éppen új életet, új fokhagymát igyekszik létrehozni – a csíra éppen hogy nem keserű, hanem édes. Megoszlanak ugyan a vélemények ezen témában, de ami nagyon fontos, hogy sokan nem szeretik a csírát. magam részéről azonban előnyösnek tartom, hiszen a fokhagymának ettől a csírától erősebb, jellegzetesebb íze, karaktere van. Nagyon finom, erősebb, dominánsabb ízt kap tőle a fokhagyma. Semmilyen negatív következménye nincs fogyasztásának és az ízlelőbimbóknak is jót tesz. Persze, jóval csípősebb lesz a fokhagyma csírától a fokhagymagerezd.

Azonban azt is nagyon fontos tudnunk, hogy a hő kezelt, sütött- főzött fokhagyma esetében nincs eltérés az íz világában. Hasonló az íze azon gerezdeknek melyekben nincs csíra azokéval, amelyekben a tavasznak, melegebb időjárásnak köszönhetősen már megindult a csírázás. Finom, élvezetes ételeket kínálnak továbbra is kellemes, fűszeres ízesítést ad neki a fokhagyma. Akár már kicsírázott, akár nem. Eltérés a nyersen fogyasztott fokhagymák esetében van, ki hogyan szereti, úgy csinálja. Vagyis ha valaki nem szereti a csípősebb ízeket, azon személyeknek javasolt, illetve gyermeke számára is javasolt a fokhagyma csíra kivágása, ha azonban a fogyasztó személy szereti a jellegzetesebb, karakteresebb ízeket, érdemes benne tartani a csírát és a gerezdet a fokhagyma csírájával együtt fogyasztani!

Hangsúlyozom, hogy a hő kezelt fokhagyma esetében ízben nincs különbség. Így a régi, tavalyi fokhagymát sem kell kidobni, hiszen felhasználhatjuk akár sütéshez- főzéshez is. Persze finomabb a zsenge, frissen kelt fokhagymát fogyasztani, de ha takarékoskodni akarunk, vagy egyszerűen sajnáljuk kidobni a régi, tavalyi fokhagymát, de nem akarunk kockáztatni a fokhagyma csírával, az ízekkel, akkor fogyasszuk el hő kezelt, sült- főt állapotában.

Jó étvágyat, kellemes ízeket kívánok Önöknek

MINDEN FOKHAGYMA FOGYASZTÓNAK

AKÁR CSÍRA NÉLKÜL, AKÁR CSÍRÁVAL

AKÁS NYERSEN, AKÁR SÜLVE – FŐVE

FOGYASZTJÁK A FOKHAGYMÁT!

+Erősségek

ÍZLETES, KARAKTERES

-Hátrányok

ERŐS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments