TENGERIMALAC - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 06 - 8:08

TENGERIMALAC

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 5000 Forint

Régebben volt egy kis tengerimalacom. (máig nem tudom, hogy tengeri malac, vagy tengerimalac volt-e annyira szeretett fürödni J ).

A tengerimalac (Cavia porcellus), a tengeri malacka a  (Rodentia)  belül a   tartozó, külsőre leginkább  emlékeztető, de nála valamivel kisebb testű . Testhossza húsz huszonöt centiméter közötti,  tömege hétszáz ezer-egyszáz gramm között változik. Őseinek természetes élőhelye  (Kelet-, , , ). Méretben, színben, szőrfajtában igen különbözőek lehetnek, s egyik jelenleg vadon élő fajhoz sem hasonlítanak. Pontos ősük nem ismert.

A tengerimalacnak – nevével ellentétben –  semmi köze a ; testfelépítésük sokkal inkább a  hasonló. A furcsa elnevezés – a  valószínűleg a  Meerschweinchen tükörfordítása – eredete nem teljesen tisztázott. A „tengeri-” utalhat egyaránt az állat tengeren túli származására, és arra is, hogy amikor a  felfedezték, tengeri hajósok juttatták el  területére a  mint díszállatot a gazdagok szórakoztatására. Néhány nyelven a ’guineai malac’ vagy ’indiai malac’ elnevezés utal az állat egzotikus származására. A ’guineai’ jelző eredete szintén homályos. Elképzelhető, hogy a hajósok az   tértek vissza az utazás során, de még valószínűbb, hogy egyszerűen a   hibás módosulásáról van szó. Angol nyelvészek szerint az is lehetséges, hogy a Guinea a régi nyelvi coney, ’nyúl’ szó eltorzulása, mivel az állat angol elnevezése korábban Spanish coney, azaz ’spanyol nyúl’ volt. Az ’indiai’ elnevezés pedig valószínűleg  felfedezésével és az  szóval állhat kapcsolatban.

A malac név eredete sem teljesen tisztázott. Egyes feltételezések szerint a kismalacokéhoz hasonlító visító, olykor röfögő hangjának köszönheti, mások szerint pedig annak, hogy a már több ezer évvel ezelőtt háziasított fajtáját Dél-Amerikában a húsáért tartották, akárcsak a disznókat, illetve a  a hajókon is előszeretettel fogyasztották. Létezik egy harmadik feltételezés is, miszerint a malac nevet annak köszönheti, hogy a földet túrva keresi táplálékát, akárcsak a disznók. Ezen kívül magyarázták már azzal is, hogy testalkata (rövid fül, a testéhez képest nagy fej) kissé a malacéhoz is hasonlít.

Tudományos elnevezése, a Cavia porcellus első tagja a karibi indián eredetű spanyol cobaya latinosításából származik, a porcellus jelentése pedig ’disznócska’ latinul.

Az én egyedem, az én kicsi malackámnak felnőtt korára el kellett volna érnie a húsz-huszonöt centiméteres nagyságot, de maximum mérete tizennyolc centiméter volt. Pedig igyekeztem rendszeresen juttatni neki vitaminokat, táplálék kiegészítőket is, de csak nem nőtt nagyobbra. Tömege 650 gramm volt, ami a rendes felnőtt állat (nőstény) hétszáz grammjához képest szintén kicsi. A hímek körülbelül ezer-egyszáz grammosak. A  a test arányához képest nagy. A fejen a  a  oldalán helyezkednek el, és a  között is széles a távolság. Füle viszonylag rövid és lelógó. Teste egyenletesen izmos felépítésű. A  rövid és erőteljes, a toka tekintélyes. A törzs hosszú, de látszatra zömök. A vállak szélesek, mélyen ülnek, és homorú ívet formálnak az állat . A  széles terpesztésű, a gerinc lefutása a   felé ívelt. A test kontúrja határozott kettős ívet mutat, amely a fej tetejétől indul ki. A mellső végtagjai egyenesek, a hátsók pihenő helyzetben „V” alakot alkotnak. A mellső  négy, a hátsókon három  található.  nincs.

Érdekesség, hogy a tengerimalac hallása rendkívül kifinomult, és az ember által hallható hangoknál jóval szélesebb tartományra (50–50 000 Hz) terjed ki: fajtársaik egymással az  tartományban kommunikálnak. A többi rágcsálóval ellentétben növényi táplálékkal, főleg fűfélékkel, szénával, ritkábban gyümölcsökkel, zöldségekkel táplálkozik. A magvak fogyasztása természetes élőhelyén nem jellemző. hat és nyolc éves korukig élnek.  Népszerű házi kedvenc lehet.

 

Mindenkinek, aki magányosságából ki szeretne lépni, javaslom egy tengerimalac beszerzését, róla való gondoskodást. Igazán megéri venni egyet és tartani, ápolni, gondozni őket.

 

Igazán sok szeretetet ad ez a kis jószág,

így mindenkinek csak javasolni tudom beszerzését, tartását!

 

+Erősségek

ARANYOS, KEDVES, SZERET HOMOKBAN FÜRDENI

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments