Ökörszem - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Madár fajták

Közzétéve 2021 december, 27 - 12:12

Télen kertjeinkben cserreg

Az ökörszem a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és az ökörszemfélék családjába tartozó faj. Népiesen csaláncsattogtatónak nevezik. Az ökörszemfélék családjából ez az egyetlen faj, amelyik Észak- és Dél-Amerikán kívül is előfordul. Testhossza 9-10 centiméter, szárnyfesztávolsága 13-17 centiméter, súlya 7-12 gramm. Fahéj barna tollazata van. Rövid farkát felfelé tartja.

Az ökörszem egész Európában, Közép- és Kelet-Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában költ. Földrészünkről csupán Skandinávia északi részéről hiányzik. Az ökörszem dús aljnövényzetű erdők, fákkal szegélyezett folyók, patakok és vízmosások környékén költ. Hegyvidéken inkább az árnyékos, szakadékos és vízmosásokkal szabdalt erdőkben fészkel, főleg ott, ahol a közelben víz is folyik. Április és augusztus között két költése van. Az évenkénti költések ideje változó. Kedvező időjárás esetén, az első többnyire májusban van, de ez eltolódhat június elejére is. Az ökörszem leggyakrabban csüngő gyökérzet közé, ritkábban sűrű bokorba, rőzsecsomóba, folyondárba és fák oldalsarjai közé építi fészkét. Kivételesen előfordult fekete gólya fészek oldalában való költése is, 14 m magasan. Kissé ovális, néha gömb alakú zárt fészkét általában hullott, barna falevelekből, ritkábban páfrány- és egyéb növényi hulladékokból kizárólag a hím építi. Belsejét finom mohával, ritkábban szőrrel és tollal béleli. A bejárati nyílás a felső harmadban, néha középen van. Alatta keresztben, vékony ágacskákból „kapaszkodót” épít a fészek oldalába, amelyen a fiókák etetésekor könnyebben tud megkapaszkodni. Általában alacsonyra épít, de a Medves erdeiben 6 m magasan is költött. Egy-egy árokszakaszon a hím 2-3 fészket is rak, a tojó ezek közül választja ki a számára megfelelőt, majd naponként rakja le 6-7 tojásból álló fészekalját. A kotlási idő 14-16 nap, a tojó egyedül üli a tojásokat. A fiókák szintén 14-16 nap alatt nőnek fel és hagyják el a fészket. A ökörszem tojó és a hím egyaránt részt vesz a fiókák etetésében, aminek gyakorisága a fiókák korától függ. A tollas fiókákat 4-6 perces időközönként etetik. Kirepülés után egy ideig még etetik őket, majd elhagyják a költőterületet és kóborolnak.

Az ökörszem táplálékát apróbb rovarok (szúnyogok és lepkék hernyói, rovarpeték és lárvák) képezik. Ezeket egér módjára, gyorsan bujkálva, keresi a legsűrűbb helyeken, gyökerek, indák, farakások és rőzsecsomók között. Télen apróbb fűmagvakat is fogyaszt.

Az ökörszem hazai állománya télen kóborol. Az ősz beálltával megjelenik lakott területeken, kertekben, szőlőkben és nádasokban. Jelenlétét elárulja jellegzetes, cserregő hangja, de napos téli időben, a hímek időnként énekelnek is.

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments