Közzétéve 2022 január, 25 - 10:10

Tedd hűtőbe és akkor nem sírsz tőle

Mindenki ismeri a vöröshagymát, hisz ha főzöl használod, alapvető termék ételeink ízesítésében. Kétéves növény, bojtos gyökérzetű, a földben lévő hajtását, hagymáját fogyasztjuk. De nem csak vöröshagyma van ám, mert pl. van makói fehér, vagy fertődi ezüstfehér, tétényi rubin fajta is. Nagy tápértéke van és fűszernövényként és zöldségféleként is ismerheted. Állítólag Közép-Ázsiából került hozzánk, de ősidők óta használják világszerte. Csípős ízét és illatát allilszulfid vegyületek okozzák. A hagyma 10-11 százaléka szárazanyag-tartalom 1-2 százaléka fehérje és 10-30 mg-ot tartalmazhat C-vitamint grammonként. De van benne kéntartalmú vegyület is, B1, B2 vitamin, flavionod, nikotinsav, vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén, természetes cukor és cink is. Ugyanakkor energiaszegény. Mikrobaölő hatású fintocid vegyületeket tartalmaz. Könnyfakasztó vegyülete a tioprion-aldehid.

Tudtad, hogy ősidők óta használják gyógyászati célokra is külsőleg és belsőleg is egyaránt. A népi gyógyászat szerint hurutos- és légúti megbetegedésekre, emésztőrendszeri bántalmakra, magas vérnyomás kezelésére kiváló. De a tudomány változásával felfedezték, hogy érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlatos fogyasztani. Nyersen fogyasztva például kedvezően hat a koleszterinszintedre. Nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású, köhögés ellen a száraz takaróleveleiből készíthetünk teát. Külsőleg például a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladási reakciók kialakulását.

Legtöbben nem szeretik nyersen, de a konyhában használjuk levelesek, főzelékek, húsételek ízesítésére. De akár önálló ételként is felszolgálhatod. Tavasszal legkorábbi vitaminforrásunk a zöldhagyma, az újhagyma szára. Franciás, pikáns étel például a hagymaleves. Nyugodtan fogyaszt mert nincs erős szaga!

A hagyma nyers állapotban sokkal intenzívebben hat az érzékszerveinkre, mint azután, hogy megfőztük. Ennek az az oka, hogy különböző kénvegyületeket tartalmaz, illetve egy gyógyító hatású illóolajat. A vegyületek egy része hő hatására lebomlik. A nyers hagymalé pedig sokaknak irritáló és nehezen emészthető, nekem is fáj tőle a gyomrom. Ha neked is érzékeny a gyomrod, akkor főzfe fogyaszt, de héjában is megsütheted burgonyával karöltve.

Tudtad, hogy a britek szemölcseiket dörzsölik be a hagymával azt remélve, hogy eltűnnek róluk? Az arabok pedig hagymát összekeverik sóval, borssal és azt dörzsölik a fejbőrükbe, hogy ne hulljon a hajuk.

Különböző hagymákról már az írás elején beszéltem és most kicsit bővebben is kifejtem. Tehát méretben, színben és ízben is különbözhetnek. A melegebb éghajlaton termelt újhagymának enyhébb, édesebb íze van. A hidegebb éghajlaton termesztett hagyma jobban eltartható, de jobban is csíp. A hagyma lehet fehér, sárga, vörös és lila, s a fehér, illetve a lila enyhébb, a másik kettő intenzívebb, csípősebb ízvilágú. De sok másfajta hagyma is van, mint a metélőhagyma (snidling), a mogyoróhagyma, salottahagyma, póréhagyma stb.

Ha nem akarsz sírni hagyma pucolás közben, akkor a hagymát félórára felvágás előtt tedd be a hűtőbe.

+Erősségek

nyersen és főzfe is fogyasztható

univerzális ételalapanyag

természetes gyógyszer

-Hátrányok

érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott nyersen fogyasztani

megkönnyeztet

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Fogyassz vöröshagymát egészséged érdekében fotók

2023.05.07

Vöröshagyma lekvár készítése és egyéb trükkök az emészthetőbb hagyma fogyasztásához

Aligha van másik olyan növény, amelyet annyira széles körben fogyasztanának a világ minden táján, mint a hagymát, földrajzi elhelyezkedéstől, lakóhelytől, vallástól vagy társadalmi...