Egynyári üröm - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 július, 02 - 8:08

Tea és kapszula is kapható belőle, pedig gyomnövényként kezelik…

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 800 Forint

 

Egynyári üröm (Artemisia annua L.) Régi kínai neve: Quinghao

Gyomnövényként terjed hazánkban ez az üröm faj. Eredeti élőhelye Kína, ahol már kétezer éve termesztik és használják gyógynövényként a hagyományos kínai gyógyászatban

Általában 1 méter körüli magasságúra nő, de különösen kedvező helyen a másfél métert is meghaladhatja. Szeldelt világoszöld leveleiről és erős üröm illatáról felismerhető. Hasonlít hozzá a parlagfű, de az egyértelmű illaton felül is könnyen megkülönböztethetők: az egynyári üröm kisebb, világosabb zöld, és a parlagfű lekerekített cikcakkjai helyett az egynyári üröm határozottan hegyes, szögletes. Vetési idő tavasszal, későn, a fagyok után csírázik.

Régi kínai gyógynövény. Teája lázas, megfázásos betegségekre és gyulladáscsökkentőként is használatos. Erősen vírusölő hatású!!! Rák ellenes hatása miatt is kutatják. Az egynyári üröm szirmaiból, leveleiből készített artemisinin-kivonat 8 óra alatt szétroncsolta a mellrákos sejtjek 3/4-ét, 16 óra alatt pedig jóformán alig maradt meg valami is belőlük, ha előtte vas tablettával kezelték meg azokat, ugyanakkor az egészséges sejtekben szinte nem is történt károsodás. Egy osteosarcoma-ban (csontrák) szenvedő kutyán is kipróbálták ezt a terápiát. A kezelés után a kutya teljesen rendbejött, és 2 év múltán is életben volt, a rák nem újult ki rajta. A szakemberek kiindulópontja az volt, hogy a maláriás és rákos sejtek vastartalma megnő, ezért feltételezték, hogy a malária kezelésénél a vastartalmú sejteket roncsoló szer a rák esetében is sikeres lehet. (Mizsei Ilona, Természetgyógyász, fitoterapeuta)

Érdekes hatása, hogy természetes gyomirtóként használható. Mulcsként, vagy vízben áztatva készített kivonatként használva csökkenti a gyomosodást. Ezt a tulajdonságát ki lehet használni például a kerti utak gyommentesen tartásához, illetve igen hatékonyan lehet vele a terület tarackos részét ritkítani.
A kertben könnyen tartható, nagyon jó szárazságtűrő növény. Rossz minőségű talajokon is jól érzi magát, sőt ilyen helyen a legmagasabb az aroma és a hatóanyag tartama. Napon és félárnyékban is megél. Ha gyógynövénynek termeled, akkor a virágzás kezdetén kell levágni és megszárítani. Nyár végén vagy ősszel virágzik, utána gyorsan magot hoz és elszárad. A rengeteg apró, szétszóródó magjáról a következő években is kihajt, gyomosításra hajlamos. Magassága elérheti az 1-3 métert is.
Az egynyári üröm sok illóolajat tartalmaz, amit a kozmetikai iparban használnak parfümökhöz, illatosítóként. Alkoholos italok, vermutok ízesítésére is használják.
Kísérletképpen használták krizantémok oltásához: az egynyári ürömre oltott krizantémok sokkal szárazságtűrőbbek, mint a saját gyökerükön élők.

Ez egy csodálatos gyógynövény, amelyet csak napjainkban kezdenek újra felfedezni. Vásárláskor mindig győződjünk meg arról, hogy az Egynyári Üröm – (Artemisia Annua) amely egy termékbe kerül megfelelő tisztaságú, laboratóriumi körülmények között kezelt legyen és nagyon fontos a származási helye is! Győződjünk meg arról, hogy vegyszermentes, biotermesztésű növényt tartalmaz a készítmény!

Teaként és kapszulaként is kapható, de vetőmagot is lehet online rendelni.

+Erősségek

Könnyen beszerezhető

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+7

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments