Közzétéve 2023 március, 17 - 10:10

TACSKÓ

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 5000 Forint

TACSKÓ

 

Gondolkodom jó ideje egy kinti-benti kiskutyán, de leginkább kinti, udvari tartásún. Persze a garázsba bemehetne, saját helye, kis saját ólacskája, házikója is lenne… Csak nem biztos, hogy  a macskám örülne neki  😀

Erre a célra, erre a nemes feladatra a legjobb egy pici kis tacskó lenne, akit (bár nem fajta tisztát ugyan, de ez nem probléma) örökbe lehet fogadni szinte minden menhelyen, állatvédő egyesületnél, megfelelő feltételek mellett.

Mit érdemes tudni a tacskóról azon kívül, hogy egy strapa bíró (még engem is elviselő, ha gyerekkori emlékeim nem csalnak) kutyusról van szó?

A tacskó német eredetű rövid lábú, kis termetű munkavadászkutya, három méret- és szőrváltozata ismert. Méretei: standard, törpe, nyúlász. Szőrváltozatok: rövid, szálkás, hosszú. Színei: fekete-cser, vörös, barna-cser, barna-tíger, fekete-tíger.

A tacskó változatainak eredete a régmúlt időkbe nyúlik vissza.  találtak olyan emlékeket, melyeken megtalálható ez a rövid lábú, hosszú hátú kutya. Származása vitatott; egyesek szerint a francia bassetek (szó szerint: alacsony kutya) rokona. Közkedvelt elnevezése a dakszli, amely az eredeti  névből, a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent. Ez nem véletlen, hiszen zsákmányát a föld alá is követi. A tacskók remekül ásnak, így szinte lehetetlen kifutóban tartani őket. A tenyésztése során mind könnyedebbé és elegánsabbá vált fajta nagy népszerűségnek örvend. Becenevei: tacsi, dakszli.

A tacskó alapvetően vadászkutya, mindamellett nagyon jól alkalmazkodik a városi tartáshoz is. , ezért aki erdőközelben tartja tacskóját, annak számolnia kell azzal, hogy elszökhet vadászni. De legalább kellemes kikapcsolódásomhoz, a természet járáshoz is szívesen csatlakozik, sőt, nagy örömmel teszi. A vadászatban az önállóság a legnagyobb erénye, ezért az életben is nagyon önálló és akaratos. Tartása következetességet igényel, határozott, megfelelő tartás mellett azonban okos és tanulékony kutyusról van szó. Rövid lábai ellenére sportos és mozgékony, szeret sétállni és igénye is van rá. Makacs és önfejű természetű, de amennyiben megtudja ki a falka vezér (leginkább jutalmazás, jutalom falat ellenében) könnyen nevelhető.

Magassága tizenhat és huszonhat centiméter közötti, súlya három és kilenc kilogramm közötti.

Három méret és három szőrváltozat elfogadott az  alapján. A méretek: standard, törpe, kaninchen. A három méretet a mellbőség alapján különböztetik meg. Szőrváltozatok: rövid szőrű, hosszú szőrű, szálkás szőrű. Az angolszász országokban a fajtastandard csak két méretet ismer el, a standard és a törpe méretet. A szőrváltozatok megegyeznek az FCI-standarddal.

Várható élettartama: 12-16 év

Mellkasa domború, hosszú hasa felhúzott. Mancsai szélesek, ívben hajlók, ujjai szorosan záródnak, karmai sötétek. Farka nem túl hosszú, a vége elvékonyodik. Feje megnyúlt, elvékonyodó. Orrtükrének színe a szőrzettől függően barnától feketéig változik. Állkapcsa erős, fogai ollós harapásúak.

Érdekessége a pici tacskóknak,

hogy Az -es  nyári olimpiai játékok

hivatalos kabalája egy tacskó:

 volt.

+Erősségek

CUKI ÉS KEDVES KIS HÁZÖRZŐ

SZERET TÚRÁZNI

-Hátrányok

ÖNFEJŰ, MAKACS

NAGY MOZGÁS IGÉNYŰ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments