Kéjjel-nappal - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Mozi

Közzétéve 2021 október, 12 - 21:21

Szórakoztató, romantikus akciófilm

A legutóbbi film amit netről letöltöttem magamnak, a Kéjjel-nappal című akcfilm volt. Régen terveztem megnézni, mert jókat hallottam róla. A műfaji besorolása akció-vígjáték, ami stimmel is, plusz van benne romantikus szál is.  A főszereplők Tom Cruise és Cameron Diaz, két gyönyörű ember, már csak a látványukért is megérte megnézni.

A cím magyar fordítása borzalmas, találhattak volna neki találóbb címet is. A rémes magyar címmel megvert akcióvígjáték – legalábbis szerintem – Tom Cruise egyik legidegesítőbb és egyben legszórakoztatóbb munkája. Mert egyfolytában olyan magabiztosan vigyorog, mint aki három Viagrát dobott be a buli előtt és 5 Red Bull vodkát ivott rá, ugyanakkor kétségkívül jól áll neki a vígjáték – és azt már rég tudtuk, hogy milyen jól fekszik neki az akció. Merthogy ő az a titokzatos pasas, aki rendre felbukkan egy csinos, de hétköznapi lány  életében. Az hamarosan kiderül, hogy hősünk profi titkosügynök, csak azt nem tudni pontosan, kicsoda, mit akar és kinek dolgozik. A lánynak pedig nincs sok választása, vele kell tartania, és egyszer csak egy árulásokkal, átverésekkel teli helyzetben találja magát.

Cselekmény:

A Wichitában vásárolt autóalkatrészek után a haza utazó June Havens (Cameron Diaz) a repülőtéren kétszer is összefut Roy Millerrel (Tom Cruise), akit egy későbbi járatra raknak fel. John Fitzgerald CIA-ügynök  azt hiszi, hogy June Roynak dolgozik, ezért visszaviszi őt ugyanarra a járatra. Amíg June a repülőgép mosdójában van, Roy harcképtelenné teszi az utasokat és a személyzetet, akik mind Fitzgerald által küldött ügynökök voltak, és a gép egy kényszerleszállással egy kukoricaföldön landol.

Roy és June beszélgetnek álmokról és beteljesületlen vágyakról, például arról, hogy jó volna elutazni a Horn-fokig.

Roy begyógyszerezi a meglepett June-t, de közben figyelmezteti, hogy titkos ügynökök üldözni fogják.

Otthon ébredve June a nővére, April esküvőjére készül, és megtudja, hogy a lány el akarja adni apja 1966-os Pontiac GTO tri-powerét, amelyet June nászajándékként restaurálni akart.

June-t Fitzgerald és ügynökei elkapják. Roy felbukkan, és egy üldözés során számos ügynököt megöl, majd megmenti June-t. A lány volt barátjához, Rodney-hoz, egy tűzoltóhoz fordul, mielőtt Roy megérkezik, és úgy tesz, mintha túszul ejtené June-t, és Rodney-t hőssé teszi azzal, hogy nem életveszélyesen lelövi. (Rodney-t nemsokára a tévében mutogatják).

Roy meggyőzi June-t, hogy vele nagyobb biztonságban van, és elárulja, hogy a Zephyr, egy örök energiát szolgáltató akkumulátor van a birtokában; őt bízták meg a feltaláló, Simon Feck védelmével, amíg Fitzgerald meg nem próbálta ellopni az akkumulátort, és ezzel bemártotta Royt.

Brooklynban June és Roy felfedezik, hogy Feck elrejtőzött, de Roynak hagyott egy nyomot, hogy az Alpokban van.

Antonio Quintana  spanyol fegyverkereskedő által küldött bérencek támadnak rájuk. June ismét be van drogozva, és eszméletét veszti, miközben elfogják őket, majd Roy saját szigetére menekülnek, ami elvileg „a hálón kívül van” (=nincs telefon, internet, stb). Azonban a nővére mobilhívását fogadva June véletlenül elvezeti Quintana embereit a rejtekhelyre. Quintana pilóta nélküli légi támadó járműve elől menekülve Roy helikopterrel magával viszi June-t.

June egy osztrák vonaton ébred, ahol Roy találkozik Simonnal, és sikerül megölniük Bernardot, a Quintana által felbérelt bérgyilkost. Miután bejelentkezik egy salzburgi szállodába, June titokban követi Royt egy találkozóra Naomival, Quintana segítőjével, ahol a férfi felajánlja, hogy eladja a Zephyrt.

Fitzgerald és a CIA igazgatója, Isabel George  megtalálja June-t, és felfedik előtte, hogy Roy a reptéren őt használta fel, hogy átcsempéssze a Zephyrt a biztonsági ellenőrzésen. June összetört szívvel vezeti a CIA-t a szállodához. A háztetőkön át menekülve Royt lövés éri, és a Zephyrrel együtt a folyóba zuhan.

Simont Fitzgerald, az igazi áruló elrabolja a CIA őrizetéből, hogy átadja Quintanának Spanyolországban.

Hazatérve June részt vesz a nővére esküvőjén, és később felkeresi a Roy által kamerákkal megfigyelt címet, ahol találkozik Roy szüleivel, és megtudja, hogy Roy igazi neve Matthew Knight. A szülei ügy hiszik, hogy fiuk, az amerikai hadsereg őrmestere és az Amerikai Cserkészszövetség tagja, harcban esett el. Később több olyan nyereményjátékot nyertek, amire nem emlékeznek, hogy részt vettek volna rajta.

Miután üzenetet hagy a saját üzenetrögzítőjén, hogy nála van a Zephyr, Quintana emberei Sevillába viszik June-t. Az igazságszérum prototípusával elkábítva June elmagyarázza, hogy Roy és Quintana alkuja arra irányult, hogy riadóztassa a CIA-t, hogy June biztonságban hazatérhessen az esküvőre.

Roy, Fitzgeraldot követve, megmenti June-t, közben Quintana és az emberei az üldözésébe kezdenek. Quintana meghal egy bikaverseny alatt, Roy pedig elcseréli Fitzgeraldot a Zephyrre Simonért. Fitzgerald mégis lelövi Simont, de Roy kapja helyette a golyót. Simon felfedezi, hogy az akkumulátor instabil és fel tud robbanni, ami megöli Fitzgeraldot.

Roy kórházba kerül Washingtonban, ahol George közli vele, hogy June elment, és üdvözli őt a CIA-ben; azonban George kódolt nyelve, ahogy Roy korábban elmagyarázta June-nak, elárulja, hogy meg fogják ölni. June nővérnek álcázva magát, bedrogozza Royt, és kijuttatja a kórházból.

June felújított GTO-jában ébredve Roy és June a Horn-fok felé tart, és Roy szülei váratlanul megkapják a saját jegyüket a Horn-fokra.

 

szeag

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments