Közzétéve 2022 május, 25 - 11:11

SZOLNOKI DAMIJANICH JÁNOS MÚZEUM

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 500 Forint

A Szolnoki Damijanich János Múzeum, az egykori Királyi szállóban kapott helyet. Obermayer Lajos nevéhez fűződik a Múzeum megépítése, az ő tervei alapján készült el a szolnoki Damijanich János Múzeum 1860-ban. Névadója az  tábornoka, ,   született, az  egyik legkiválóbb magyar tábornoka volt. A et vezetve  a szabadságharc folyamán számos szép győzelmet aratott, és  nevéhez köthető a szolnoki győztes csata is.

A szolnoki Damijanich János Múzeum, Szolnok Kossuth tér 4 szám alatt található. Egész évben látogatható, hétfő kivételével az összes többi napon kilenc és tizenhét (délután öt) óra közötti időszakban.

A Múzeumalapítást  történész kutató már -ban szorgalmazta. Majd  egyetemi magántanár -ban létre hozta a város első, (bérházi alagsorban) működő, Könyvtár és Múzeum egyesületét. A Damjanich János Múzeum a volt Magyar Király Szálloda -ban épült  stílusú épületében kapott helyet -ben. A Damijanich János múzeum olyan kiemelkedő Múzeum Magyarországon, mely kétszer is elnyerte az Év Múzeuma díjat.

A szolnoki Damijanich János Múzeumban található régészeti, néprajzi történeti, és képzőművészeti kiállítási rész is.

A régészeti kiállítás két részből áll, egyrészt Vendégségben őseink háza táján című kiállítás, amely megye és város régészeti feltárásainak emlékekeit mutatja be. Egészen az  a . A lakóház története áll a középpontban, hogyan változott az ember közvetlen környezete az idők folyamán.

A régészeti kiállítás másik részének címe a Jászkun kapitányok nyomában nevet kapta. A Kunok és jászok történettét, történelmét, beilleszkedését mutatja be a magyarok nemzetségébe. A belépéskor kun kaftánt ölthetnek magukra a vendégek.

A Néprajzi kiállítás is két részből áll, egyrészt a Mesterségek Művészete, másrészt a Népélet a Közép-Tisza vidékén címmel.

A Történeti kiállítás a Városi Polgárok a századelőn, polgárok életét mutatja be, valamint a Vasziliádisz Anesztisz gyűjtemény is it található.

A Képzőművészeti részen a Szolnoki Képtár és Mednyánszky László első világháborús képei láthatóak.

Szolnoki Képtár Létrehozásának ötlete az itt élő művészek gondolata volt, melyben főleg a Szolnoki Művésztelep alkotóinak képei láthatóak, akik festményeiken keresztül mutatják be a város múltját és jelenét. Valamint a város szerepét, a magyar képzőművészetben.

A szolnoki Damijanich János Múzeum, tehát a Kossuth tér négy szám alatt várja, gyönyörű környezetben, kiemelkedő épületben az ide látogatókat, turistákat, vendégeket, egyéni látogatókat és csoportokat egyaránt.

Aki Szolnokon jár, annak csak ajánlani tudom e remek Múzeum, eme kultúrában és feltöltődésben, ismeretek szerzésében gazdag lehetőséget nyújtó Múzeum, a szolnoki Damijanich János Múzeum megtekintését.

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments