Közzétéve 2022 június, 16 - 12:12

SZLOVÁK TÁJHÁZ KISKŐRÖS

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 1000 Forint

Kiskőrösön, a Szent István utcában található, fellelhető a Kiskőrösi Szlovák Tájház. A betelepített szlovák családok mindennapi életébe enged betekintést  ott kiállított bútorokból, használati tárgyakból, ruhákból, kézimunkákból összeállított néprajzi gyűjtemény. ezáltal a kiállítás által jobban megismerhetjük a betelepített szlovákok, vagy más néven a „tótok” mindennapi életét.

Kiskőrös újkori történelmében kiemelkedő szerep jutott a szlovákságnak. A török dúlás idején eltűnt az alföldi aprófalvas településrendszer, Kiskőrös is elnéptelenedett. Lakói elmenekültek vagy a harcok áldozatai lettek. A további élet feltételeit újra kellett teremteni.

A kapott területet meg kellett művelni, ezért a Wattay család Magyarország felvidéki vármegyéiből evangélikus telepeseket hozatott ide. A Túróc, Hont, Nyitra, Árva, és Pozsony vármegyékből idetelepült családok szlovák evangélikusok voltak, akik magukkal hozták és megőrizték szokásaikat, vallásukat, nyelvüket, de alkalmazkodtak az itteni körülményekhez is.

A település azóta is magán hordozza a szlovák jelleget. Az idősebb generáció viseletében, nyelvében, vallásában máig őrzi identitását, a fiatalabbak már csak a vallásukat tartják, a nyelvet nem beszélik. Az idetelepült lakók kialakították a vallásgyakorlat, és az oktatás színtereit, templomot, iskolát építettek. A szlovákság alkalmazkodott az itteni megélhetési lehetőségekhez, növénytermesztéssel, állattartással és szőlőműveléssel kezdett el foglalkozni.

ezen szlovákok, ezen emberek életébe enged betekintést, nyit rálátást a szlovák Tájház.

A Wattay földesúri család több tagja, köztük Wattay Pál a Budai vár visszavívásánál, majd a török kiűzésében kitűnt vitézségével, ezért 1691-ben I. Lipót császártól címeres nemeslevelet és a meglévők mellé 45 000 hold földet is kapott. Így került a család birtokába Kiskőrös és 6 pusztája, Cebe, Csengőd, Kaskantyú, Kisbócsa, Tabdi, Tázlár.

A szlovákok által kedvelt gálickék lábazatú, nádtetős, tipikus alföldi parasztház egy tisztaszobából (az a szoba, amelyet általában nem szoktak használni, amelyben nem szoktak tartózkodni, hanem állandóan tisztán áll, többnyire csak dísznek vagy olyan vendég fogadására használták, akit különösképpen meg akartak tisztelni, akit nagy becsben tartottak), egy konyhából, egy pitvarból (Könyöklő és oszlopok nélküli tornác; a ház eleje) és egy lakószobából áll. A ház végében az istálló és a kamra található.

Az udvaron gémeskút, mellette az agyagköcsögök, korsók tárolására szolgáló ágasfa, lacikonyha és egy nyitott szín látható, ahol a mezőgazdasági gépeket, eszközöket tárolták.

Kiskőrös lakosainak, főleg a szlovákoknak, „tótoknak”, de egyszerűen mindenkinek aki Kiskőrös lakosa, vagy csak turistaként, vendégként, látogatóként jár itt ajánlom megtekintésre eme remek Tájházat.

+Erősségek

SZLOVÁK ÉLET BEMUTATÁSA

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments