Közzétéve 2023 február, 21 - 11:11

Szeretnéd, hogy gyönyörűen virágozzon nyáron a leandered?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Levéltetvek ellen a háztartásban megtalálható vegyszerekkel

Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba, zárt teraszra hordjuk azokat a virágokat, amelyek a kertünket díszítik nyáron. Nem is gondoljuk, hogy mennyi kártevőt bevihetünk a növényeinkkel, melyek télen is károsítanak és esetleg csak azt veszed észre, hogy hullanak a levelek.

Tavasszal, a fagyok után szeretnéd a szabadba hordani virágaid? Ha télen nem védekezel megfelelően a kártevők ellen, akkor növényeid súlyosan károsodhatnak, akár el is pusztulhatnak. A pajzstetű télre visszahúzódik a gyökerek közé de amint megérzi, hogy meleg, fagymentes helyen van, szép lassan visszamászik a szárra és a levelekre. Olyan mértékben szívogathatja a növény nedvét, hogy levélhullás, vagy akár pusztulás is történhet. Könnyen észrevehető, hogy leandered, vagy akár fikuszod, citromfád szenved-e ettől a kellemetlen vendégtől. A leveleken ilyenkor megjelenik a mézharmat helyenként feketésebb elszíneződéssel. A mézharmat mellett megjelenő folt nem más, mint a korompenészgomba. Ennek a gombafajnak értékes táptalaja a mézharmat. A mézharmat nem más, mint az apró állatok nyálának és ürülékének keveréke. Ettől ragadós, fényes felületűvé válik a levél. Fertőzés esetén a teljes növekedés lelassul, a levelek fakó színűek lesznek, sodródnak, lehullnak. A pajzstetű szabad szemmel is látható kártevő. A leggyakoribb pajzstetű faj a leandereken az oleander pajzstetű. A pajzstetűk között, találhatók olyan egyedek, melyek csak egy adott növényfajtán tudnak megélni. Életük nagy részében helyhez kötötten élnek, de vannak helyet változtatók is, ezeket vándor pajzstetűnek nevezzük. Mivel a leandereket teraszokra, balkonokra, gyerekek és kisállatok közelébe helyezzük el, ezért a védekezésnél olyan szereket kell használni, melyek emberekre és kisállatokra is veszélytelen.

Ha időben észrevettük a kártevő jelenlétét, akkor elegendő lehet a mosószeres (káli szappan) vízzel való lemosás egy rongy vagy szivacs segítségével. Gyengéden mossuk le a hajtásokat, leveleket, majd tiszta, nem túl hideg vízzel zuhanyoztassuk le a növényt, ha a mérete engedi.

Levéltetvek ellen a banánhéj kiváló. Dugjunk három-öt centiméter mélyen a földbe, a gyökerek köré szárított vagy felszeletelt banánhéjat.

Az apró élősködők azonnal elpusztulnak, ha hígítatlan almaecetbe mártott textíliával, vagy fültisztítóval kenjük le azokat. Erős fertőzés esetén megoldás, ha szórófejes flakonba töltesz egy liter víz és két evőkanál almaecet keverékéből készített oldatot, és ezzel permetezed be a növényeidet mindennap, amíg teljesen rendbe nem jönnek.

Pajzstetű elűzésére hatásos permetszer a szappanból és dohánymaradékából készített, kihűlt főzet. Ültess fokhagymát a virágföldbe. Hatásos tetvek ellen.

Ha megjelent a penész is, akkor 1 liter vízhez keverj 1 evőkanál szódabikarbónát, alkalmazás előtt alaposan rázd fel és ezzel az oldattal permetezd át a növényt hetente. Ügyelj arra, hogy a levelek mindkét oldalára jusson belőle. Az említett bio módszerek hatásosak, de nem tartósak a rendkívül szívós pajzstetvek ellen. Ezért gyakran ismételjük meg a védekezést. Kezelések után a pajzstetvek elpusztult pajzsai a növényen maradnak, tehát ha a rovarok már nem is károsítanak, esztétikai szempontból a ledörzsölés jelentősége semmiképpen sem elhanyagolható. Próbálkozhatunk fogkefével, fültisztítóval, szivaccsal, ronggyal. Bevált módszer lehet, ha egy feszes cérnakesztyűt húzunk a kezünkre és ezt bevizezve húzogatjuk le a levelekről, szárakról az elhalt egyedeket, miközben a kesztyűs kezünket gyakran öblítsük le. Különös tekintettel legyünk a levélerek mélyedésére, mert ott telepednek meg leginkább a parányi, talán még szabad szemmel alig látható kis pajzstetvek. Kellemes időtöltést a szebb tavaszi -és nyári kertért!

+Erősségek

Természetes és szép hatás

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments