Ánizs - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 augusztus, 22 - 16:16

Szeretem a főzés során használni.

Nagyon szeretem ezt a fűszernövényt  és szoktam használni a főzés során, de nem csak erre a célra alkalmas hanem a gyógyásztaban is használják.

Leírás: Az ánizs, a Pimpinella anisum , az Umbelliferae család egynyári lágyszárú növénye, amelyet elsősorban fűszernövényeiért termesztenek. A növény barázdált szárú és váltakozva elrendezett levelei vannak. Az alsó levelek kerekek, fogazott éllel és levélnyéllel rendelkeznek, amelyek hossza 4 és 10 cm között lehet. A felső levelek tolasak és a növény teteje felé fokozatosan rövidebbé válnak. Az ánizsos növény fehér virágok ernyőit és egy maggal ellátott, ovális, lapított, szőrös gyümölcsöt terem. Az ánizs 45–60 cm magasságot érhet el és egyéves növény, csak egy tenyészidőt él meg. Az ánizs ánizsnak is nevezhető, és a Földközi-tengerről származik.

Használ: Az ánizsmagokat fűszerként használják a főzés során, vagy ízesítőként használják a cukrászsüteményekhez. A leveleket alkoholos italok, például raki ízesítésére használják. A levelek salátában is fogyaszthatók. Használják még a gyógyászati célra is, a menopauza tüneteinek enyhítésére, a tejtermelés növelésére, a libidó fokozására, az emésztés javítására, a depressziós tünetek javítására és a lehelet frissítésére is.

Szaporítás:

Alapvető követelmények Az ánizs mérsékelt és szubtrópusi éghajlaton nő 6–24 ° közötti hőmérsékleten, a 12–18 ° C optimális a növekedéshez. A növények nem tolerálják a fagyot. Az ánizs számos talajban sikeresen termeszthető, és akkor nő a legjobban, ha a pH értéke 5,0 és 8,0 között van. A növények optimálisan nőnek a jól lecsapoló vályogban, és nem teljesítenek jól homokos vagy nehéz agyagos talajon.

A palánták érzékenyek az átültetésre, és ezért a legjobban akkor nőnek, ha közvetlenül a szabadban vetik. A magokat a fagyveszély elmúltával kell elültetni, és előnyös, ha az ültetés előtt egy éjszakán át áztatják a csírázást. Az ültetési területet előzetesen elő kell készíteni, a talaj vetés előtt finom talajra ásásával. A magokat 1-3 cm mélységbe kell vetni, és ha több növényt növesztenek, akkor a soron belüli egyebek között 2,5-15 cm  és további 15–90 cm közötti távolságot kell hagyni a sorok között. Ne hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, arra törekedve, hogy a magágy nedves maradjon, míg a magok csíráznak.

Aratás: Az ánizsmagok a virágzás után körülbelül egy hónappal készek betakarításra, amikor szürkésbarna színűvé váltak. Szüretelje le a magfejeket úgy, hogy ollóval vagy metszőollóval egyszerűen vágja. Hagyja száradni a magokat, ha napos területen terjeszti őket. Ha megszáradt, tárolja a magokat légmentesen lezárt edényben felhasználásig.

+Erősségek

Használható a főzés során

Gyógyászatban is használják

Kobold

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments