Mongol juhászkutya - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2023 július, 02 - 9:09

Szent állatnak tartják

Ez egy ősi kutyafajta Mongólián kívül kevesen tudnak létezéséről. A kutya történelme szerint a legrégebbi kutyafajta. Egy csodálatos pásztorkutya és nagyon jó barátja az embernek. A mongol juhászkutyát banharnak is nevezik több mint 14 ezer évre tehető a létezésük. Ez az ősi kutyafajta sokkal erősebb, egészségesebb, fizikailag erősebb, mint a többi fajta. Magas az intelligenciája, jó az alkalmazkodóképessége. A mongolok évszázadokon -ben át használták mindenféle célra, szent állatnak tekintik. Ősi időkben a farkaskutyát vadászatra használták, szarvasmarhák követésére és otthonaik védelmére. Ennek a kutyafajtának kultusza van, szentnek tekintik, megbecsülik. Sajnos majd nem teljesen eltűntek ezek a kutyák. 1940-ben el is rendelték a fajta megsemmisítését. A döntést a tudósok hibás következtetései alapján hozták meg. A tudományos adatok alapján az emberek számára súlyos betegségek hordozói és veszélyesek az emberre. Mire bizonyították, hogy ez nem igaz, sajnos a fajta kipusztult:(

Burjathiában két tenyésztő kezdte a fajta tenyésztését meg. Kutatásokat végzett tudósok a kinyert információk alapján a szükséges tenyésztési szabványt kidolgozták. Ettől fogva a k utya újra Mongólia nemzeti kincsévé vált. 2006-ben regisztrálták a fajtát az RKI-ben. A mongol juhászkutya sikert ért el és nagyon megszerették Kínában, Koreában, Japánban is. Azt mondják a kutya puszta jelenléte a házban jólétet ígér.

A kutya termete nagy, erős, robusztus. Elérheti a 30 kg-ot vagy nagyobb is lehet. A hím kutyák standard mérete 60 centi, a szukáké 55 cm. A juh kutyák feje hosszúkás, arányos, széles a koponyájuk. Az arccsontjuk jól fejlett és a nyálkahártya simán sima. A homlokán széles, mély horony található. A pofa valóban tompa a végén, szimmetrikusan széles az alap felé. Felülről alakja hasonlít egy trapéz alakú ékszerre. A pofája sajátossága, hogy duzzadt. Az orra csinos, kis méretű, háromszög alakú. Alsó állkapcsa hatalmas és széles, száraz ajkak mögött rejlik. Fülei is háromszög alakúak, ovális szemei kicsi és szélesek, kifejezőek, sötétek, száraz a szemhéjuk. Fogai fehérek nagyok. Az állkapcsa egyenes és szoros harapása van. A nyaka alacsony, erős, széles. Mire teljesen kifejlődik kb. 3 éves.

Temperamentuma szerint a mongol juhászkutya flegmatikus és kiegyensúlyozott. Éber és figyelmes, a családtagjait nagyon szereti, de az idegenekkel bizalmatlan. Nagyon önálló fajta, de nem dominálnak. Gyerekekkel szemben nagyon türelmes és óvatos velük. A háziállatokat védelmezi, mint a családja többi tagját. Azonos nemű kutyákkal nem érdemes együtt tartani.

Az ősidőben tüzes-vörös kutyák éltek, mostanra fekete-barnás árnyalatban pompáznak. A mongolok egyedi szokások szerint választják ki a kiskutyákat. Azokat a kutyusokat szeretik, amelyeknek a háta hátrahajlik és megfeszül, azt jelenti erősek lesznek. Érdekes módon például a kutyákat nem lehet eladni. Vásárlás előtt a helyi sámánhoz kell menni, hogy jelezzék a kutya gazdát vált, a kiskutyát megszórják tejjel. A gazdák nem tartják kennelekben, hanem. szabadban élnek a sztyeppén. A mongol juhászkutya egészsége jó, nem igényel különösebb ápolást Ha házban akarjuk tartani akkor gyakran sétáljunk vele, mert szüksége van az állandó fizikai aktivitásra. A gyapjúját hetente többször kell fésülni, de szeretnek fürdeni is. Lehetőség szerint száraz étellel kell őket etetni, mert ez tartalmazza a növekedéshez szükséges összetevőket.

+Erősségek

EGészséges

Gyerekekkel türelmes

-Hátrányok

Gyapjúját hetente többször fésülni kell

Idegenekkel nem szívleli, de nem agresszív

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments