Háziszappan - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 07 - 10:10

Számtalan féle választék a hazai piacon

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Ár : 600 Forint

Háziszappan készítése dédnagyanyáink, nagyanyáink idején

A szappan a legősibb mesterséges mosószerünk. A nagymamák mosókonyháiban, a padlásokon még a hatvanas-hetvenes években is volt néhány nagyobb darab barna vagy fehérebb színű házi készítésű szappan. A háború alatt, de még utána se igen lehetett mosószerhez jutni – főleg faluhelyen –, így házaknál főzték az asszonyok:

A szappanfőzés ideje kora tavaszra, rendszerint a húsvét előtti hetekre esett. A szappanfőzéshez egész évben gyűjtötték a zsíros hulladékot, disznó-, marha- és birkafaggyút vagy az olajpogácsát. Az Alföldön régebben a kiszáradt tavak fenekéről söpörték össze a sziksót (szódát), amelyből megfelelő mennyiségű hamu és mész hozzáadásával lúgot főztek. A lúgot; konyhabeli vagy udvari katlanba tették, fölforralták, majd beleeresztették az előkészített szappannak valót. Előbb lángon főzték, hogy a folyadék szétmarja, utána lassú tűzön, míg a kicsapódó szappan a lúg fölé nem került. Ha fehér szappant akartak, új lúgban harmadszor és negyedszer is kifőzték. A főzés elkészültével a folyékony szappant vizes ruhával letakart farekeszbe öntötték. Volt, hogy az „asztalfiát” használták erre a műveletre, ha nem volt kéznél egyéb formázó. Padláson vagy a szoba mestergerendáján szárították. Pár nap múlva kihűlt, megkeményedett, ekkor kockára darabolták, és a padláson újra jól kiszárították. Csak néhány hét múlva szikkadt ki teljesen, akkor vált használhatóvá. Szappant csak egyszer főztek évente, olyankor annyit, hogy eltartson a következő esztendőig. A Nyírségben szegényebb helyeken kevés zsiradékkal, burgonyából is főztek szappant.

Dédszüleink korában a szappanfőzés a vidéki háztartásokban teljesen szokványos otthoni tevékenység volt, mint a főzés vagy a takarítás. Azért ne tévedjünk, ezek a szappanok inkább mosásra voltak használatosak, mintsem tisztálkodásra és egy városi lakásban akkor sem álltak neki ennek a műveletnek sűrűn. Mégpedig azért, mert a szappanfőzés a látszat ellenére nem egyszerű művelet: szakértelmet és megfelelő felszerelést igényel. Az összetevők nem bonyolultak: kell hozzá valamilyen zsír vagy olaj, só és lúg, és adalékanyagok. Ezek ráadásul könnyen beszerezhetőek, így sokan adják a fejüket otthoni szappanfőzésre. Ezzel kellő odafigyelés, utánaolvasás és megfelelő védőfelszerelés mellett nincs is semmi gond, ki lehet élni a kreativitást, ajándékokat lehet készíteni karácsonyra, stb.

Háziszappan készítése a jelenben:

A házi készítésű szappanok egyik jellegzetessége, hogy parfüm nélkül készülnek. Fontosak a természetes alapanyagok, ezért az illatát különböző gyógynövényekből készült illóolajok adják. Persze készíthetünk illatmentes szappant is, ez főleg a gyerekek szempontjából ideális.

Ha mégis az illatos szappan mellett döntünk, akkor érdemes narancsvirág, levendula, eper, citromfű, jázmin, rózsa, zsálya, körömvirág darabokat szórni a szappanunkba. Válogass bátran, hiszen mindenki olyan illatot választ magának, amitől jobban érzi magát. Az aromaterápia segít ellazulni, hat az érzelmeidre és a hangulatodra is.

A legtöbb vásáron és kézműves fesztiválon találkozhatunk színes szappanokkal. Érdemes tudni, hogy ezeket a színeket azonban csak mesterségesen lehet előállítani, ezzel csupán a szappan eladhatóságát növelik. Ha színezni szeretnéd a szappant, akkor a következők közül válassz: kurkuma fűszer, kakaó, fahéj, céklapor, csalánpor, alga, rózsaszín vagy zöld agyag. Valamint az illóolajok is enyhén színezik a szappant.

A szappan elkészítéséhez nincs szükség sok, drága eszközre. Elég csupán egy nagy edény, közepes lábos, hőmérő, (bot)mixer, mérleg, kanál, fakanál, szilikonformák. Fontos kiemelni, hogy a lúg egy veszélyes anyag, ezért azokat az eszközöket amiket a szappankészítéshez használsz, nem használhatod később sütéshez, főzéshez!

Jó tanács, ha tejjel készíted a szappant, akkor fagyaszd le, mielőtt dolgoznál vele. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a tejhez hozzá kell adni a lúgot, ami kémiai hatásba lép vele, és önmagát hevíti. Ha nem fagyasztott tejjel csinálod, akkor a tej felforrhat és kifuthat. A fagyasztott tejet vágd fel és tedd egy edénybe. Ezután óvatosan, kesztyűben mérd ki a lúgot. Fontos, hogy vegyél fel védőfelszerelést (kesztyű, maszk, szemüveg), mert ha a lúg kifröccsen, égési sérülést okozhat. Ha felvetted a védőfelszerelést, akkor hozzáadhatod a tejhez a lúgot. Nem kell mást tenned, mint kevergetni. Ha a tej már teljesen elolvadt benne, akkor kész vagy ezzel a lépéssel is. Most óvatosan öntsd bele a tejes-lúgos folyadékot a 40 Celsius fokos zsírral, olajjal teli lábosba. Fontos, hogy a szűrőt is használd. Ezután egy mixer segítségével keverd össze a masszát, amíg nem kezd el szappanosodni, mint ahogy a képen is látható. Ha illatos szappant szeretnél, akkor az illóolajat is ekkor kell belekeverned a masszába! Ha többszínű szappant szeretnél készíteni, akkor vegyél külön egy kis tálba masszát, és színezd kedved szerint a már említett természetes színezőanyagokkal. Ezután már csak egy lépés van hátra, a formába öntés. Figyelj arra, hogy mindegyik formába ugyanannyi masszát önts, és ne felejtsd el azt sem, hogy a kesztyűnek még mindig rajtad kell lennie! Ha kész vagy, tedd őket olyan helyre, ahol biztonságban vannak, takard be és ne piszkáld 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan “megfázik”, és törékeny lesz. 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga. Íme néhány bevált recept:

Alaprecept:

320 gr pálmavaj
160 gr kókuszvaj
200 gr olívaolaj
96 gr lúg
250 gr folyadék (pl.: tisztított víz vagy kecsketej)
és persze illóolaj tetszés szerint

Sheavajas-kakaóvajas szappan:

289 g desztillált víz
104 g NaOH
190 g kókuszolaj
304 g olivaolaj
114 g napraforgóolaj (hidegen sajtolt)
76 g sheavaj
76 g kakaóvaj

A masszát két részre osztjuk, az egyik felébe keverjük az őrölt fahéjat és kb 5 ml fahéj illóolajat, majd a két masszából felváltva öntjük egy formába.

Aloe Vera szappan:

2,2 dl ásványvíz,
0,9 dl lúg (nátrium-hidroxid),
680g extra szűz olívaolaj,
0,12 dl méhviasz
0,5 dl aloe vera lé

Méz és tej szappan:

450g kecsketej szappan alap,
3 evőkanál organikus nyers méz
sárga és piros szappanszínezék.

Ez a kis történet csak ízelítőül szolgál, – városi környezetben kifejezetten nem ajánlatos nekilátni a háziszappan készítésének!!! (Lásd a cikkben.) Ellenben nagyszerű, természetes háziszappanok kaphatók Bio-Boltokban és egyes drogériákban is. Érdemes azzal próbálkozni!!!

+Erősségek

Természetes alapanyagok

-Hátrányok

Veszélyes házilag elkészíteni

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments