szálkás szőrű német vizsla - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 február, 15 - 23:23

SZÁLKÁS SZŐRŰ NÉMET VIZSLA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 20000 Forint

Története bizonyos pontig megegyezik a drótszőrű német vizsláéval. A szálkás és drótszőrű fajták létrejöttét többé-kevésbé gyakorlati tényezők indokolják. Szükség volt a simaszőrű fajták mellett olyan vadászkutyákra, amelyek ellenállóbbak, jobban bírják a hideget és az időjárás viszontagságait.

A drótszőrű és szálkás szőrű német vizsla közös őse a szálkás szőrű francia vadászkutya, a barbet volt.

Több kutyafajta keresztezéséből, mint a rövidszőrű német vizsla, ónémet kopó, griffon, és a fent említett barbet, tenyésztették ki megfelelő tenyésszemlék és törvények, tenyésztési előírások alapján a durvább szőrű, magyarul a szálkás szőrű német vizslát és a drótszőrű német vizslát is.

A szálkásszőrű német vizsla erős testű, szilárd csontozatú, a hideget kitűnően bírja, a meleget viszont nem kedveli. A drótszőrű német vizslához hasonló, nemes megjelenésű, közepes nagyságú kutya. Szőrzete durva, összességében energiát sugároz, mozgása térölelő, harmonikus. Ezért is alkalmas a téli vadászatokra. Ők nem olyanok, mint Dinóm, aki rövid szőrű német vizsla lévén, fázott a hidegben. Gyakran apunak kellett a kacsa után menni, mert Dinó úgy döntött, hogy túl hideg van az úszáshoz. 😀 Téli vadászatokhoz inkább a drótszőrű és szálkás szőrű német vizsla ajánlott.

A szálkás szőrű német vizsla kanjai 60-70 cm, a szukák alacsonyabb 58-68 cm marmagassággal rendelkeznek. Súlya körülbelül 25-32 kilogramm.

A fejük közepes nagyságú, nem túl nehéz. Az orrtükör nagy, jól fejlett, tág orrnyílásokkal. Az orrhát egyenes, az arcorri hajlat enyhe. Az ajkak jól zárnak. A szemek közép nagyok, sötétbarnák. A világosabb példányok szeme lehet világosabb, de nem sárga. A fülek magasan tűzöttek, közép nagyok. A mellkasuk mély és széles, bordáik szépen íveltek, arányosak. A far megfelelően hosszú és széles, lehet enyhén csapott. A has kissé felhúzott. A farok középmagasan tűzött, felére kurtítják. Azért kurtítják felére, hogy ne zavarja vadászat, munkavégzés, terítékezés közben.

Színük általában barna, fehér foltokkal ékesített, vagy fehér alapon barnán foltozott, esetleg tiszta barna lehet. A szőrzet a testen mintegy 4 cm hosszú, nem egészen testhez simuló. A fejen a szemöldök és a szakáll kivételével rövidebb, testhez simuló. A szemöldök és a szakáll szőrzete hosszabb, ne legyen puha. A torok-, mell- és hastájékon a szőrzet valamivel hosszabb, a lábak hátsó élén kis zászlót alkot. A durva szőrű fajták jellegzetessége, hogy a fedőszőrök alatt finomabb aljszőrök találhatók. Az aljszőrzet nyáron teljesen hiányozhat, míg télen jelentősen feldúsulhat.

Hibái lehetnek ennek a fajnak, fajtának, a rövid szőrű német vizslához hasonlóan minden alkati hiba, illetve ha a szőre úgynevezett kecskeszőrzet, vagyis “, a túl hosszú, puha szőrzet, a túl sok szürkésfehér szín, valamint a sárga, fehér vagy fekete jegyek a fejen vagy a lábakon.

 

Ha téli időszakban szeretnél vadászni, vagy túrázni, a szálkás szőrű német vizslában igazán jó, kellemes társra lelhetsz. Könnyen tanítható, okos, és szeret kilométereket menni, futni, vadászni. Az úszástól (Dinóval ellentétben) nem zárkózik el.

+Erősségek

KÖNNYEN TANÍTHATÓ, BÍRJA A HIDEGET

-Hátrányok

NEM TUDOM

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+5

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments