Én így csinálom! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2022 június, 13 - 13:13

Sütésnél,főzésnél fontos a praktika!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 700 Forint
Vonalkód: 13559

Korábban már írtam véleményeket a sütés-főzés témakörökben, úgy gondoltam közzé teszek még néhány jó tanácsot, tippet,amiket a gyakorlatban alkalmazok és szerintem mindenkinek hasznos lehet.

Kezdeném a szalonnával!

Hogyan is bánjunk a szalonnával, hogyan süssük a szalottát?!

Sütés előtt javasolom,hogy mártsuk hideg vízbe, a szalonna szeletek szépen megsülnek.

Nem fog felkunkorodni a szalonna sütés közben, ha a sütésnél néhányszor megszurkáljuk villával.

A fagyott szalonna szeleteket langyos  sütőlapátkával választhatjuk szét.Ha a szalonna szeleteket nem kockára, hanem csíkokra,fél centis szeletekre, akkor a zaír jobban, teljesebben kiolvad belőle.

TÉSZTÁKRÓL!

Ezekkel a módszerekkel elérhetjük,hogy könnyebb legyen a tésztánk!

Egy légmentesen lezárható műanyag tálban állítsuk össze a kelt tésztát.Közepesen lágyradagasztjuk,majd lezárjuk fedővel, és egy melegvizes, de nem forró tálba helyezzük el.Az élesztő megkeleszti a tésztát annyira,hogy az felnyomja a fedőt.Ha kétszer ismételten visszatettük a fedőt, a tészta kész, és könnyű lessz mint a hab.

A  k e l t  tésztát mindig finom lisztből készítsük, s enyhén fűtött sütőben süssük ki.Fontos tanácsom még, hogy az élesztő mindig friss legyen, és enyhén cukrozott tejben futassuk fel.Legalkalmasabb erre a célra egy bögre.A lisztet cak néhány perccel később adjuk hozzá, s lefedve várjuk meg, amíg a kovászunk a bögre karimáját eléri.Torta, a kalács tésztáját finom lisztből keverjük.

Az o m l ó s  t é s z t a finom és könnyű lessz, ha több vajjal és tojással készítünk mint a keltet, és a liszt egy részének, burgonya, vagy rizs lisztet használjuk.De minden tésztába az édestésztákba is összeállításkor tegyünk egy csipet sót!

A  v a  j a s tésztát  fo r r ó sütőbe, a l i n z e r t, a p i s k ó t á t  e n y h é n  fűtött sütőbe tegyük!

Torta esetén fontos,hogy egyenletesen füg megkelni a torta, ha a formát csak alul vajazzuk meg és az oldalát nem.Nem fog így felpúposodni a közepe.

Nagyon jó praktika annak elkerülésére,hogy a gyümölcsök ne száljanak le a sütemény aljára!A piskótában, gyümölcskenyérben stb. az együtt sütött meggy, cseresznye, mazsola, vagy csokoládé darabkák, gyakran leszálnak a tészta aljára.Ezt elkerülhetjük, ha a gyümölcsöket, csokoládé darabkákat stb. előbb lisztbe forgatjuk utána helyezzük keverjük bele a tésztába, ezután sütjük.

Ha tortamázat kell felraknunk, fontos,hogy előbb a tortát enyhén belisztezzük, a máz jobban fog tapadni.

A sütemények tetejét megkenhetjük pirított cukor felfőzött, majd kihűlt oldatával.Nagyon szép fényt kap ettől a tészta!

A készen vásárolt tortalapokat, laponként cukros tejjel locsoljuk meg és csak másnap kenjük rá a krémet!

Véleményeim a ZÖLDSÉGEK-RŐL!

Amiket szerintem mindenkinek tudnia kell a zöldségek felhasználásával kapcsolatban.

A zöldségeket soha ne tegyük fel bő vízben,mert a forralás közben sokat veszítenek vitamin, és ásványisó tartalmukből!

Ha lehet, ne főzzük csak pároljuk, ha nincs kuktánk, együnk egy szűrőt az edény aljára,rá a zöldségeket,öntsünk alá kevés vizet és fedő alatt pároljuk puhára.

Az egészen zsenge tök nem fog szétfőni, ha  akár töltve, akár főzeléknek vagy rakottan készítjük,ha hámozás után, rövid időre ecetes vízbe tesszük.

zöldborsó

üde és zöld marad, ha a főzővizébe egy szem kockacukrot dobunk.

A spárgát

csomóba kötve, a fazékba állítva főzzük.Annyi sós vizet adjunk hozzá,hogy a spárga közepéig érjen.Így az erősebb szárak a vízben, a  fejek pedig a gőzben főnek, ezáltal nem hullanak szét.

sóska

A megtisztított, megmosott sóskát – egy- egy maroknyit összefogva- keskeny metéltekre vágjuk, így tegyük a zsírba párolni.A gyakori kevergetés mellett gyorsabban megfő és teljesen krémszerű lessz.

A burgonya

A burgonyát ne áztassuk, csak megmossuk, és lehetőleg gőzben pároljuk puhára.Ha vízben főzzük, a levél felhasználhatjuk leves vagy főzelékek felöntéséhez is.

A primőr karalábé zöld leveleit ne dobjuk ki, vékony metéltre vágva tegyük a karalábé levesbe, vagy töltött karalábéba.

A paraj főzővizét azonban öntsük ii,, bár vitaminokat tartalmaz,de a parajban lévő ólom egy részétől mgkímélhetjük szervezetünket.

Ha a bab a hosszas főzés után sem puhult meg, tegyünk a lébe 1 mokkáskanálnyi szódabikarbónát, így főzzük tovább, 10 perc múlva már puha lessz.

Tormareszelés!

A tormareszelésnél erős szaga miatt a szemünk könnyezik.Elkerülhetjük a könnyezést, ha diódarálóba nyomjuk arral daráljuk le.

HOGYAN HÁMOZZUK MEG A GESZTENYÉT!

Ennek is megvannak a maga fortélyai, ezt teszem most közzé!A gesztenyét  lapos végénél bevágjuk, és vízben tíz percig főzzük.Ügyeljünk arra,hogy a víz ellepje a gesztenyét.Ezután már könnyen eltávolítható a héja.

Forró, sült gesztenyét készíthetünk saját magunk is.

A lapos végén bevágva, száraz tepsiben, langyos sütőben hamar megsül.

Felvetődik a másik kérdés,hogy a mogyóróval, hogyan kell bánni?

Mielőtt feltörénk, áztassuk egy napra kézmeleg vízben.Könnyen lefog jönnia héja.

A földimogyorót viszont nem áztatni kell ,hanem meg kell fagyasztani, utána pucolni.Másik lehetőség, ha mintegy 15 percig igen forró sütűbe helyezzük.

HOGYAN HASZNOSÍTSUK A CITROMOT!?

A citrom  háztartásuk elengedhetetlen kelléke.Felhasználási lehetőségei korlátlatok.Fantasztikus növény vagy gyümölcs a citrom!Miután a levét konyomtuk, vagy héjából reszeltünk, általában eldobjuk, pedig rosszul tesszük.

Most néhány jó tanáccsal szolgálnék.

Több levet ad a citrom,ha felvágása előtt tenyerünkkel az asztal lapján görgetjük pár pillanatig.Ugyancsak több levet nyerünk belőla, ha felvágása előtt kissé felmelegítjük.Hangsúlyozom csak kissé mivel ha nagyon meleg elveszíti a c vitamin tartalmát.

Hosszú ideig lessz  citromunk a hűtőben, ha neleszúrunk egy fogvájót s a nyíláson keresztük préseljük ki a szükséges levet, majd visszadugjuk a fogvájót.

Több levet az ez a gyümölcs akkor is,ha a félbevágott citromba villát szúrunk és alaposan körbeforgatjuk.

Néhány csepp citromlé visszaadja az ízét és frisseségét a konzerveknek vagy a gyorsfagyasztott ételeknek.

A sós burgonya megtartja világos színét, ha a főzővizébe egy kis csitromot csavarunk.

A majonéz is izletesebb, finomabb lessz, ha kis citromlét teszünk bele.

Olykor sót is helyettesíthetünk citromlével,kellemesen megváltoztatja az ételek ízét.

Ha négy kávéskanálnyi ledarált citromhéjat összekeverünk fél csésze porcukorral, ezt  használhatjuk teába, sütemények, krémet ízesítésére is.

A kipréselt citrom héja kitűnő kéztisztító is,az elszineződött bőrfelületeket alaposan dörzsöljük át vele, majd szappanos meleg vízzel mossuk át.

Végezetül a  GOMBA-val szeretnék foglalkozni!

Nagyon sokan, jómagam is szeretem a gombát.Őszintén megvallva azonban csak keveset vagy inkább ritkábban fogyasztok  gombát mint több évvel ezelőtt.Ismerősömtől kapott gomba mosásakor megkékkült az egész, ettől annyira megijedtem,hogy kidobtam mind.Ez a rossz élmény mindmáig visszaköszön, így csak az üzeletben vásárolható gombát szoktam fogyasztani.

Ennek ellenére tudok tanáccsal szolgálni mit tehetünk,hogyan bánjunk a gombával.

Először a szárak homokos részét vágjuk le,majd a gombát váltott bő vízbentöbbször mossuk át.Ne áztassuk csak mossuk!

Ezután csurgassuk le.A gombafejekről a héjat nem kell lehúzni, csak az esetleges hibás részeket vágjuk ki.A készítendő étel jellege szerint, a gombaszárakat kitördelve vagy felszeletelhetjük, vagy egyben hagyjuk.

A csiperkegombát  könnyebb vékonyra szeletelni a tojásreszelővel.

Igyekeztem több témával is röviden foglalkozni, remélem, hogy ezek a vélemények elnyerik az olvasók tettszését és  a mindennapokban hasznukra válnak.

+Erősségek

Hasznosak sütésnél, főzésnél otthonunkban!

-Hátrányok

Nem tudok róla!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments