Közzétéve 2022 június, 20 - 9:09
Sörkorcsolyák régi receptek szerint!
Ár : 1000 Forint
Vonalkód: 13579
Imádom a régi receptek szerint készült pogácsákat.Legyen az burgonyás, tepertős, sajtos, stb.mert igen sokféle pogácsát lehet készíteni.Én az 50-60-as évek receptjei szerint készültekkel foglalkoznék most.Véleményem szerint mindmáig a legjobbak.
Az emberek többsége a házilag készült ételeket, süteményeket kedvelik a legjobban.Én is így vagyok ezzel.Keveled néhány pogácsát a mai kor szerint készültekből is, mint pl. a Penny által forgalmazott tepertős pogácsát, különösen télen.Utazás közben szeretem nassolni, időnként azonban ezek sem finomak.Amennyiben az általam leírtak szerint készíti el a pogácsákat, biztos sikert arat azok körében akiket ezzel megkínál.
Azért is jó a pogácsa, mert vendégváró falatok, éhség csillapítók, nassolni valók, napokig eláll, és még sorolhatnám érdemeit.
TÖPÖRTYŰS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE!
Így néz ki az igazi, omlós, finom!
Kedvencem!Mindössze 45-55 perc alatt elkészíthető, 1 db csak 120 kcal tartalmaz.
Nézzük milyen hozzávalók kellenek:/40 db. elkészítéséhez/
A tésztájához 500 g liszt,+ a nyujtáshoz is még kevés.1 kis kocka 42g friss élesztő.300ml víz.1 db. tojás. só.125g töpörtyű.A töltelékéhez 250g töpörtyű, 1 tojás a kenéshez, kell még 2 evőkanál köménymag, és 50 g reszelt sajt.
ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba,nyomjunk a közepébe mélyedést,morzsoljuk bele az élesztőt, és öntsünk hozzá 150ml langyos vizet.Ezután hagyjuk felfutni.Ismét öntsünk hozzá 150ml langyos vizet, adjunk hozzá az 1 db tojást, fél teáskanálnyi sót, és a finomra aprított töpörtyűt.Dolgozzuk ezeket össze és letakarva meleg helyen kelesszük vagy 50 percig,de akár 60 percig is amíg jól megnem kelt.
Következő munkafolyamat,hogy a megkelt tésztát gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 4-5 mm vastag lappá.
A töltelékhez a töpörtyűt daráljuk le,a harmadát pedig kenjük fel a tésztára.Ezután tésztát hajtsuk félbe,ismét kenjük meg egyharmadnyi törörtyűvel,majd hajtsuk félbe.Ezután pihentessük 15 percig.Kissé nyissuk ki, és osszuk el rajta a maradék darált töpörtyűt,hajtsuk félbe.Szúrjunk ki a tésztából kb. 6 cm átmérőjű köröket.Tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe,és ott is pihentessük vagy 15 percig.
Végül kenjük át a pogácsákat a felvert tojással, a fél adagot szórjuk meg a köménymaggal, a maradékot pedig reszelt sajttal.
Süssük meg aranysárgára, 180 fok előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt.Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon ritka, de nagyon finom!
BABOS pogácsa!
Nagymama készített ilyen pogácsát és nagyon szerettem.Az általa leírt receptje a következő:
Hozzávalók 40 db-hoz!
Ennek elkészítése kb. 45 percet vesz igénybe és 1 db. 116kcal.
200g tarkabab-só- 30g élesztő- 1 teáskanál kristálycukor-100ml tej-500g liszt és még kevés a nyujtáshoz-200gr sertészsír-frissen őrölt bors-200g tejföl-és 2 db tojás.
Elkészítése!
Az átválogatott, előzőleg beáztatott babot sós vízben puhára főzzük.Vegyünk ki belőle keveset a díszítéshez,és a többit késel vágjuk durvára.Az élesztőt morzsoljuk el a cukorral elkevert meglangyosított tejben, majd 2 evőkanál liszttel keverjük össze.
Meleg helyen, letakarva futassuk fel,
A maradék átszitált lisztet dolgozzuk össze a megolvasztott zsírral,sóval, borssal, és a tejföllel, valamint az egyik tojással és a felhabzott élesztővel.Végül adjuk hozzá a durvára vágott babot,majd gyúrjuk meg sima tésztává.Meleg helyen,letakarva kelesszük a duplájára kb. 30 perc alatt.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 cm vastagságúra, a tetejét vagdossuk be,majd a pogácsa szaggatóval vágjunk ki belőle köröket.Kenjük meg a maradék tojással és mindegyik tetejére tegyünk egy szem félretett babot.180 fokon süssük ki kb 20 percig.
Nagyon finom, ajánlom elkészíteni!
KRUMPLIPÜRÉS POGÁCSA!
Gazdaságos, maradék püré felhasználható!
HOZZÁVALÓK /35 db-hoz/
Kb. 350 g liszt és kevés még a nyujtáshoz-200 g maradék krumplipüré-100g vaj-100 g tejföl- 2 db. tojássárgája-1 tasak instant élesztő- 1 tk. só- 100 ml tej- 1 db. tojás még-és 80g trappista sajt.
ELKÉSZÍTÉSE!
Hasonló a többi ,ismertetett pogácsa készítéséhez, de mégis más!
Szitáljuk bele a lisztet a krumplipürébe,majd morzsolgassuk el, a felkockácott,hideg vajjal.Adjunk hozzá a tejföllel elkevert tojássárgákat,az instant élesztőt,valamint sót,és alaposan keverjük össze az egészet.
Ezután apránként öntsük hozzá a tejet, és jól dagasszuk meg a tésztát.Ezt követően meleg helyen, letakarva kelesszük a tésztánkat duplájára.
A lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra,és közepes méretű pogácsa szaggatóval szagassunk belőle, nagyjából 35 db. kört.Rendezzük el sütőpapírral leterített sütőlemezen,kenjük meg a tetejüket a kissé felvert tojással, majd alaposan szórjuk meg a lereszelt sajtattal. Végül 190 fokos sütőben süssük ki, a pogácsáinkat kb. 20 perc alatt.
Akik szeretik a pogácsát, azoknak jó szívvel ajánlom, ezeket a recepteket kipróbálni, nem fogják megbánni!
Ritka jó régi receptek!
Nem tudok róla!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás