Közzétéve 2021 október, 27 - 13:13

Solti Vécsey Károly Általános Iskola

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

VÉCSEY KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

 

A Solti Vécsey Károly Általános iskola nevét Vécsey Károlyról, az aradi vértanúk és a magyar földesurak kiemelkedő alakjáról kapta.

Vécsey Károly főnemesi családból származik, édesapja a magyar nemesi testőrség parancsnoka volt. Vécsey Károly iskoláit Bécsben Mária Terézia intézményeiben végezte. Bécsben nem hallott magyar szót, így a szünidőket és a teljes nyári szünetet is testvérével és szüleivel a solti kastélyban töltötte, de itt is a német nyelvet használták elsősorban.

A szabadságharc kitörésekor teljes hévvel állt a szabadság pártiak, Petőfi, Kossuth stb.. mellé. Éppen Temesvár ostromához kezdett, amikor a szabadságharc megbukott. Az aradi vértanúk közé tartozott, kötél általi halált kapott, végig kellett néznie társai haláltusáját, mert utoljára végezték ki. Holtestét az aradi köztemetőben temették el. 1974 óta ő is az aradi emlékoszlop sírboltjában nyugszik.

A Solti Vécsey Károly intézményben 40 éve folyik oktatás (én is ott végeztem alapfokú tanulmányaimat, aranyos diáktársak és rendkívül jó oktatók, tanárok mellett.) 1990 óta viseli Vécsey Károly nevét, 2013 júniusától hivatalos neve a Solti Vécsey Károly Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Jelenleg a Kossuth Lajos utca 60ban van a felső tagozat intézménye, amelynek 12 tanterme van. Az alsó tagozat a Zsolt utcában van, 11 tanteremmel rendelkezik, 1989 ben amikor az iskola régi épülete életveszélyessé vált, akkor került ebbe az utcába az alsó tagozat és akkor lett kibővítve 11 tantermessé oktató helységük.  

1983ban csatolták a fő épülethez a tornatermet, és 1998ban a régi szolgálati lakást informatikai és nyelvi laborrá alakították. A Művészeti iskolának mindkét épületben vannak tantermei.

Az intézménynek van egy harmadik telephelye is, Kis-solton a Nagymajori utcában, ahol egy épületen belül van az alsó, felső tagozat és az óvoda is. Ez az épület is rendelkezik tornateremmel.

 

Az intézményben, az én időmben csak alapfokú oktatás folyt, de jelenleg nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, művészetre, és a zenei oktatásra is. Akkoriban is voltak már szakkörök, biológia, hagyományőrző, néptánc, zenei, matematika felzárkóztató és sport szakkörök is.  Abban az időben (1986-1996 ig) is már nagy hangsúlyt fektettek a nyelvi nevelésre, oktatásra is. Csere- diákokat hívtak Angliából és Német országból is, volt olyan, hogy oktatókat is meghívtak.

Tehát egy színvonalas iskoláról, képzett oktatókról van szó, akik a gyerekek nevelésében, és oktatásában egyaránt részt vettek. Nagyon hálás vagyok akkori oktatóimnak, tanáraimnak.

+Erősségek

színvonalas oktatás

-Hátrányok

kötelező volt tanulni

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+8

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments