SÁFRÁNY - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 19 - 14:14

SÁFRÁNY

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

A SÁFRÁNY

Egyik kedvenc fűszeres (amelynek nemcsk illata, de étkekben, ételekben gyakran használva i sa növényt fűszerként9 növényem, virágom a sáfrány.

De mit érdemes tudni a sáfrányról?

A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered. A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal, a régebben fűszerként termesztett valódi vagy jóféle sáfrány (C. sativus) ősszel virágzik. A kerti dísznövényként használt sárga virágú  sáfrányok az aranysáfrány (C. flavus), míg a fehér és lila virágúak a kerti sáfrány (C. vernus) nemesített fajtái. A felépítésükben hasonló kikericsfajok ősszel virágoznak, a szintén kora tavasszal virágzó egyhajúvirág levelei vaskosabbak és szélesebbek, így a sáfrányok nemigen téveszthetők össze más növényekkel.

A Kárpát-medencei fajok:

Bánáti sáfrány (Crocus banaticus)]

Kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus)

Szepességi sáfrány (Crocus heuffelianus subsp. scepusiensis)

Tarka sáfrány (Crocus reticulatus)

Jóféle sáfrány (Crocus sativus)

Illír sáfrány (Crocus tommasinianus)

Kerti sáfrány (Crocus vernus)

Fehér sáfrány (Crocus vernus subsp. albiflorus)

Halvány sáfrány (Crocus vittatus)

Hagyományosan sáfránnyal ízesítik Spanyolországban és Iránban a rizsételeket, mint a paella és a piláf. A milánói rizottó is sáfránnyal készül. A bouillabaisse, a híres marseille-i halleves is sáfrányos étel. Az indiaiak bizonyos currykben használják. Rendkívül finom, ízletes ételek készíthetőek sáfránnyal, akár házi, akár keresekedelmi, boltban kapható sáfrányt használunk. Persze oda kell figyelni a megfelelő feldolgozásra és fűszerezésre is. A sáfrány rendkívül finom ugyan, mégis csínyán kell vele bánnunk, mert karakteres íze van. A feldolgozására is, szárítására is oda kell figyelnünk, de rendkívül finom, ízletes étkek, ételek készítehtőek sáfránnyal, amely leginkább húsokhoz ajánlott.  A sáfrány illatáért és zamatáért felelős illékony vegyületekből (karotinoidok, aldehidek, terpének) kiindulva érdemes kiválasztani a sáfrányos ételekkel harmonizáló borokat: a karotinoidok főként a “nem aromás” szőlőfajtákban találhatók meg, mint a chardonnay, a sauvignon blanc és a rizling. Mivel a rizling aromás vegyületeiben nagy mennyiségben vannak jelen a terpének, melyek fűszeres-virágos jegyekben nyilvánulnak meg, a rizling lehet a legjobb választás. Ajánlott hozzá még akár a cuvié is.

Kellemes és ízekben gazdag étkezést, étek és étel fogyasztást

kellemes (de odafigyelő, körültekintő, nem az asztal alá kerülő) 

megfelelő mennyiségű és minőségű

bor, aperitif fogyasztást kívánok mindenkinek!

csak mértékkel a fűszert, fűszerezést, sáfrányozást

illetve az aperitifet a bort is! 

Jó étvágyat kívánok!

+Erősségek

FINOM, FŰSZERES

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments