RÖVIDSZŐRŰ NÉMET VIZSLA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 február, 06 - 16:16

RÖVIDSZŐRŰ NÉMET VIZSLA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 20000 Forint

RÖVIDSZŐRŰ NÉMET VIZSLA

A rövidszőrű német vizsla sok országban, köztük az Egyesült Államokban és hazánkban is  a legelterjedtebb vadászkutya fajta. Több évtized során a német vizsláknak négy fajtája alakult ki, a rövidszőrű, a drótszőrű a hosszú szőrű és a szálkás szőrű német vizsla.

Nekünk 2 fő német vizslánk volt, apu vadászatokhoz használta őket. Mindkettő jó kutya volt, Csoki és Dinó is, de Dinó rászolgált a nevére, igazi kis dinka volt. Télen például nem ment be a vízbe a kacsa után, mert ő fázott alapon, így sokszor apu volt kénytelen a kacsa után menni. 😀

Története:

A fajta kitenyésztése 1860 és 1880 közé tehető, a nehézkes és lassú ónémet vizslából nemesítették ki. Egyesek az olasz vizslát tartják ősének, mások a ma már kiveszett belga vadászkutyát. Legvalószínűbb azonban, hogy a régi spanyol vizsla az őse, mint annyi más vadászkutyának. A 16-18. század német vadászkutyája nagyon eltért a mai típustól. Nyugodt, nehézkes, tipikusan „hidegvérű” állat volt. Ez a típus azonban a múlt század megváltozott viszonyai között már nem vált be. A legnagyobb előrehaladást azonban a jelek szerint az jelentette, mikor spanyol vizslákat kereszteztek Szent Hubertusz kutyákkal. Ennek a keresztezéseknek az volt a fő célja, hogy a kialakítandó kutya jó csapázó legyen. … Az egyik legnagyobb tenyésztő a Hannover-házból való Solms Bauenfels Albrecht herceg volt.

Külleme és tulajdonságai

Összességében a német vizsla és köztük a rövidszőrű német vizsla is egy jó idegrendszerű (különben Dinó is kénytelen lett volna a kacsa után menni), kiegyensúlyozott, intelligens vadászkutya fajta. Közepes termetű, izmos, jól kötött kutyák. A kanok marmagassága 62-66 cm, a szukák alacsonyabbak, marmagasságuk 58-63 cm. A testsúlyuk 22-30 kg. (dingó volt 35 kg is, nagyon szerette a hasát 😀 )

Színük a csokoládébarnától (innen Csoki neve) a világosderesig terjed. A hátsó lábaknál a szőrzet világosabb. Elfogadott az egyszínű sötétbarna színű kutyus is, de a világos- sötét foltos egyedek is elfogadottak. A szőrzet minősége nem finom. A szőrök rövidek, durva tapintásúak. A farok és a lábak hátsó élén nem képez zászlót. A fej a testtel arányos, de könnyű. A farkukat le szokták vágni, vagyis egy részüket levágják, hogy ne zavarja őket vadászat közben. Könnyen taníthatóak. (Dinó például egyszer rosszul vette be a kanyart és lefejelte a betont. Apu megsimogatta, hogy ilyen lükepék az ő kis vadászkutyája. Ezt Dinó jutalmazásnak vette,  erre még egyszer neki szaladt. Ugye milyen könnyen tanulnak? :D)

+Erősségek

JÓL TANÍTHATÓ

-Hátrányok

SZERETI A HASÁT

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments