RÖVIDSZŐRŰ MAGYAR VIZSLA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 február, 26 - 10:10

RÖVIDSZŐRŰ MAGYAR VIZSLA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 50000 Forint

A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya fajta.

Régi magyar vadászkutya, amely több fajta keresztezéséből alakult ki. Már honfoglaló őseink mellett, akik szenvedélyes vadászok voltak, feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe. Sárga, esetleg barna színű, néha foltos volt és a vadászat minden mozzanatánál segítségére volt a vadásznak. Ez a mára kihalt kopó volt a mai magyar vizsla őse.

A török hódoltság korában megjelent hazánkban a törökök sárga vadászkutyája a sloughi, amely kereszteződött az itt élő vadászkutyákkal és kialakult vizslánk alaptípusa. Az 1731-ből származó adat szerint a trencséni Zay család kezdett először foglalkozni a tenyésztésével, és valószínű, hogy egy Angliából származó spanyol vizslát is bevontak a tenyésztésbe. Ekkor még a vizsla gesztenyebarna színben vagy fehér jegyekkel is létezett. A 19. század végén megritkult az állomány, ekkor vonták be a tenyésztésbe a pointert és a német rövidszőrű vizslát. 1920 ban alapították meg a fajta tenyésztésének szabályait, törzskönyvezését is ekkor kezdték meg.

A magyar vizslákra jellemző az elegáns megjelenés, elegancia, könnyed mozgás, könnyed, jól teljesítő vadászat, appírtorozás, terítékezés. A vizslakölyköknek a szeme általában kék, de később barnára válik, ahogy nő, „kamaszodik”. A lakásban tartott példányok szőre egész évben hullik, ezért rendszeres kefélést igényel. Általában közepes nagyságúra nő, 52-61 centiméteres marmagassággal rendelkezik. Súlya általában 19-24 kilogramm. Egyes példányok akár a 35 kilogrammosak is lehetnek. A fajta hajlamos genetikai betegségekre, mint a daganat, szív-elégtelenség, allergia, külső hallójárat gyulladása, szemészeti probléma, csípőízületi diszplázia, epilepszia. A leggyakrabban előforduló betegség a Vizsla Myositis, amely nyelési problémákat, habos nyáladzást okoz. Az állkapcsok körüli izmokat gyengíti meg, nehézkessé téve a táplálkozást a kutya számára. Nagy mozgásigényű, szeret futni és a természetben mozogni. Intelligenciája, tanítható képessége elég nagy, még a vizslák között is kiemelkedő.

A vizslák között a legsokoldalúbbnak tartják, amely egyedül végzi el a pointerek, szetterek és a többi vadászkutya munkáját, szóval igazi mindenes. Helyt kell állniuk vízen, mezőn, erdőben is.

. A lelőtt vadat készségesen a gazdájuk elé viszik, apportírozzák, terítékezik. rövid szőrű magyar vizsla nemcsak vadászkutya, hanem a család kedvence és a gyerekek játszópajtása is, hiszen intelligenciája, alkalmazkodóképessége minderre alkalmassá teszi. Rendkívül könnyen tanítható, de házőrzőnek nem alkalmas: a besurranót éppúgy körülrajongja, mint a közeli barátot.

A magyar vizsla a tökéletes házi kedvenc az aktív életet élő emberek számára. Az egyik legkedveltebb házi kedvenc, nemcsak hazánkban, de külföldön is sokan tartják ezt a barátságos, szeretni való ebet.

 

+Erősségek

nagyon jó vadászkutya

-Hátrányok

nagy mozgásigényű

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments