Csau-csau! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2022 augusztus, 10 - 10:10

Ritka kutyafajta,de rendkívüli!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 50000 Forint
Vonalkód: 13908

Már pontosan nem emlékszem, de kb. 20 éve lehetett amikor kislányom beállított lakásunkba egy kiskutyával.

Közölte,hogy bizony ő ezt zsebpénzéből megvásárolta és ő szeretné felnevelni.Pár hetes lehetett, és olyan nagágu volt mint egy macska.Szürkés kékes bundája volt, és kék színű nyelve.Soha életemben nem tartottam kutyát a ház körül és bizony nem örültem a jövevénynek, de a gyerek kedvéért megtűrtem.Csodás bundázata volt a kis kölyök kutyának.Kék nyelvű kutyát meg addig soha nem láttam.Nem telt bele pár hét, a kiskutya kezdett megbarátkozni otthonával, lányom etette itatta tanítgatta, valóban szerette.Fürdőkádat, fekhelyt játékokat vásárolt neki.Olyan kedvességgel, szeretettel bújt hozzám is,hogy nem tudtam nem szeretni.Sajnos tragikus vége lett házi kedvencünknek.Dunántúlról érkező rokonaink kivitték a városban lévő csónakázó tóra.Meleg idő volt a kiskutya bundája is nagyon meleg, így egy véletlen pillanatban a csónakból a vízbe ugrott.Bundája azonban hamar telítődött vizzel és ali tudták kimenteni, rendkívül sok vizet nyelt.Az orvos már nem tudott segíteni rajta, elpusztult szegényke.Szeretette, kedvessége, okossága mindmáig belevésődött emlékemimbe.

Ezért is gondoltam,hogy erről a rendkívüli kutya fajtáról írom le véleményemet.

Ez a kutyafajta kölyökkéntplüssmackóra hasonlít, felnőve azonban egy büszke oroszlán.Jellemében hasonlít az állatok királyára, ezért  aki csau-csaut akar tartani, jobb ha megismeriés elfogadja a kutya furcsa jellemét.Megváltoztni nem tudja.

Legenda a kék nyelvéről:Amikor a világot megteremtették és a csillagok felkerültek az égboltra, sok apró kék darab esett a földre.Egyik kutyafajta felnyalogatta ezeket, MELYIK VOLT AZ? hÁT A csau_csau  és ettől kezdve kék színű lett a nyelve.

Szineik is befolyásolják tulajdonságaikat!

Minden fajtánál,amelyeknél színezet engedélyezett, a tenyésztők jellembeli különbségeket állapítanak meg.

Állítólag a vörös csau-csau az összes többi között a legokosabb, míg a kék színűek odaadóbbak és finomabbak.A feketék állítólag kevésbé tartózkodóak, mint a krém -és fehér  kutyák.

Szukák könyebben nevelhetők,több érzelemre hajlamosak mint a kanok!Ezt s vegyük figyelembe ha ezt a kutya fajtát vásárolunk.

Mit is tud ez a kutya, mennyiben más mint a többi?

A kék színű nyelve az talán ami ami minden kutya fajtától is megkülönbözteti.Továbbá nincs kutyaszaga!A peckes ritka járása.

Ezen kivül a lelke az ami minden fajtától megkülönbözteti.A jelleme  az, ami gazdáját örökre ezeh a fajtához köti.Akinek csak egyszer volt csau-csau kutyája, annak a következő is az lessz.

Nagy korában a mackó, akivel minden gazdája szívesen aludna,a mogorva arckifejezése helyett a szeretet a kíváncsiság sugárzik.Jól bírják továbbá egymás társaságát is.Hátsó és mellső lábaik párhuzamosan állnak, ettől peckes a járásuk.

Hosszú, oldalakat lehet írni történetükről,de ebbe most nem szeretnék belemerülni.

Inkább a jelen a fontosabb dolgokat emelném még ki.

Határozott gazdát igényel!

Rendszerint nem kell, de nem is lehet kényszeríteni.Soha nem parancsot teljesít, hanem gazdája kívánságát, mert szereti őt.

Egy csaut megnevelni azt jelenti,hogy megértetjük vele kívánságainkat.Ezt csak őszintén lehet.Nagyon öntudatos kutya, éber érzékeinek köszönhetően azonnal megérzi a legkisebb bizonytalansgot,gyengeséget, és azonnal megszűnik benne a tisztelet.

Ő maga semmilyen alakodásra nem vállalkozik.Éppen  ezértnem is ugrálbarátságosan az idegenekre mint egyes kutyák.

Sétáltatásakor is nyugodt, magabiztos gazdát kíván maga mellé,akinek az oldalán sétálhat.Ha a sétáltató  mégsem magabiztos, akkor a csau-csau  rögtön önálló lewssz,megy a maga útján,és jobb ha vigyázunk, mert még mindig vadászkutyavér folyik az ereiben!A hisztérikus gyere ide  sikolyokra sem reagál.

KIVÁLÓ HÁZŐRZŐ!

Olyan átlagos kutyás feladatok, mint az akadályugrás, vagy labdajátékok, nem tartozik ezen kutya szenvedélyei közé.A versenyfutás sem érdekli.A csau a gazdájával tart, nem provokálja más kutyákat, nem kíván közelebbi ismerettségeket kötni.

Mégis ha a másik megámadja, akkor védekezik.Célratörően, csendben.Nem mondható,hogy barátságtalan, inkább,hogy közömbös.Egy csau-csaut nem kell őrző-védő kutyának nevelni sem mert arra született.Készségesen védi gazdájának családját,

annak otthonát.Nincs szüksége parancsokra, ha baj van nem tétovázik, azonnal támad.Bárgyakran elég a puszta fenyegetése, a magasra tartott fej,és mérges tekintete, mély morgása, vészjóslóugtása arra ösztönzi a betolakodót,hogy jobb ha távozik, ezzel a kutyával az összetüzés nem tréfa.

Ez az állandó védelmi készenlét az oka,hogy a gazda és a kutya között feltétlen bizalomnak kell lennie.

Ha egyszer kialakul a kutya és gazdája között a bizalom, akkor biztos számíthat az ember kutyája töretlen segítségére, megvesztegethetetlen lényére, köztük lévő mély kötődésre.Akkor olyan kutyája lessz, amely ragaszkodik hozzá.

Aki egy nagyon szép, ritka, emberbarát  kutyát szeretne, jó szívvel ajánlom a csau-csau-t választani!

+Erősségek

Rendkívüli, egyedi, ragaszkodó!

-Hátrányok

Nem tudok rólla!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments