Közzétéve 2022 április, 06 - 9:09

REJTŐ JENŐ – A SZŐKE CIKLON

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Ár : 1600 Forint

Rejtő Jenő könyveit nagyon szeretem, igazi jó humorú, kellemes stílusú, laza, könnyed olvasmányai, regényei vannak. Én nagyon sokat nevettem könyvei olvasása közben.

Rejtő Jenő a magyar irodalom egyik jeles képviselője volt. Legismertebb művei látszatra ponyvaregények, de életműve igazán meghatározó volt. Verseket, 1928-tól novellákat, 1930-tól kabaré darabokat, és bohózatokat, füzetes ponyvákat és operetteket írt. Később kalandregényeivel színesítette meg a magyar irodalmat.

Humorosan írt, nem állt tőle távol az abszurd, groteszk humor sem. Kispolgári figurái voltak, akik által a magyar társadalmat humorosan, de azért kritizálta. Legnagyobb sikereit P. Howard álnéven írott ponyvaparódiáival aratta, olvasottsága a Kádár-korban Jókai Mórévall vetekedett Elismeréssel beszéltek róla a kor nagyjai, mint például Karinthy Frigyes, Kabos Gyula, Salamon Béla és Latabár Kálmán is.

A szőke ciklont 1939-ben írta meg Rejtő Jenő.  Jim Hogan 1 millió font étékű gyémántot hagy Evelyn Westonra, akinek családja gyakran meglátogatta a börtönben. Ezt a diónyoi gyémántoit Jim Hogan Radzowill herceg életének megmentéséért kapta.

Evelyn a gyémántot rejtő – tizenöt évvel korábban készült – Buddha-szobrocska nyomába ered. A végrendelet azonban mások számára is ismertté vált. Eddy Rancing, aki szerelmes Evelynbe, és Charles Gordon, volt fegyenc is a különleges szobor után kutat. Evelyn többször is összetalálkozik Lord Bannisterrel, egy híres tudóssal, akinek feldúlja az életét.

EVELYN ELUTAZIK Párizsba, é sott keresei a szobrot, míg Eddy Svájcban.

Evelyn Harry Brandes sorhajóhadnagy rokonánál újabb titokzatos ügyre bukkan: egy narancsszínű borítékban egy térkép, egyéb feljegyzett adatokkal felbecsülhetetlen értékkel bír. Két bűnbanda is a lány nyomba szegődik, aki Párizsból Marseillebe tart a Lord Bannister által vezetett Alfa-Romeóval. Az utazás során a gépkocsi és a tudós idegei is alaposan megkopnak, a bűnözők elől azonban (egy időre) sikerül megmenekülniük Lyonból Marseille-en áa Marokkóba vezet a további útjuk. Evelyn Harry Brandes nyomát keresve megtudja, hogy a férfi Münster néven az idegenlégió katonája lett, megsebesült, és a Mahbruk-oázisban lábadozik, a 2. század katonai üdülőjében. Holler szerkesztő segítségével a lány felkészül a Szaharán át vezető útra, Azrim, a berber vezető és emberei kíséretében útnak indulnak. A hírszerzők és rablók szövetsége – harminc arabbal kiegészülve – útközben egy sivatagi kútnál várnak rájuk, hogy végezzenek velük. A narancsszínű boríték azonban a lordnál marad, így Evelyn visszafordul érte. Eddy és Henry Bannister is csatlakozik a karavánhoz, egy kerülőúton elérik az oázist; hamarosan Adams és Charles Gordon csapata is oda igyekezik.

Érdekességképpen megemlíteném, hogy Rejtő Jenő szőke ciklon könyvéből bábelőadás készült, melyet 1958. november 14-én mutattak be a Budapesti Állami Színházban, melynek szövegét Tardos Péter írta Rejtő Jenő nyomán, bábtervezője Bródy Vera volt, és rendezője pedig Szőnyi Kató. Ezen felül hangoskönyv és Szente Vajk vezetésével játékszín is készült a regényből.

+Erősségek

HUMOROS, KELLEMES REGÉNY

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments