Közzétéve 2021 május, 12 - 21:21
RÉGI CSEMEGÉNK
Régi csemegénk
a Kukorica
főzni való vagy pattogatni való.
Gyerekkoromban mindig termelt nagyanyám pár csővel , hogy télen
kitartson, vasárnap délutánonként pattogatott nekünk , a családnak,
tepsiben, sparhelten , élveztem , szerintem ő is aztán kapott
mindenki belőle és elropogtatja, volt aki pirított cukrot
csöpögtetett rá , nálunk nem volt ,divat így kimaradt.
Felnőttként, mikor bejött a mikrohullámú sütő ,vettünk boltban zacskót
, szemeset és jénai tába tettük szépen látni lehetett ahogy ugráltak a
kis szemek és robbantak szépen szét ,élvezet volt látni Ez bizony natúr
volt, de manapság boltokban sok félét lehet kapni, sósat, sajtosat,
vajasat, karamel ízűt , megmondom én chilliset szeretem , de sajnos
mostanában nem igazán látok
Vajon honnan származik, a kukorica, hogyan kell termeszteni. Pedig nem
muszáj mindent a piacon vagy boltban vásárolni, a saját magunk által
előállított termékek sokkal finomabbak és értékesebbek, mint amit
készen kapunk.
A származását tekintve több ezer éves pattogatni való kukoricát csak a
tizenkilencedik század vége óta termesztik nagyobb területen,
elsősorban őshazájában Amerikában
Akik rendelkeznek kis kerttel megpóbálkozhatnak otthon is , pár cső
saját termés nagy élmény ,
felnőttek gyerekek szívesen fogyasztják
Na és tápértéke?
A pattogatott kukoricában több a fehérje és a foszfor, mint azonos
tömegű burgonyachipsben. Sőt, több vasat tartalmaz, mint a tojás és a
spenót!
A pattogatott kukorica a fogyókúrázók
álma: cukor- és zsírmentes, ráadásul alacsony kalóriatartalmú. Negyed
liter zsiradék nélkül pattogatott kukorica energiatartalma csak 31
kcal. emellett jó rostforrás
viszonylag olcsó nasi
Jó ropogatást
EMCIKE
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás