PUMA MINT SPORTSZERGYÁR - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Sportcikkek

Közzétéve 2023 szeptember, 20 - 13:13

PUMA MINT SPORTSZERGYÁR

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 30000 Forint

PUMA

MINT SPORTSZERGYÁR

 

A Puma egy német sportszergyártó cég, nagyon jó minőségű ruhákat és sportszereket gyártanak, hazánkban igen elterjedt márka. Gyártanak cipőket, sportcipőket, textíliákat, szabadidős ruházatokat és kiegészítőket is. A cég székhelye a bajorországi  található. A Puma vezette csoporthoz tartoznak a Cobra Golf és stichd márkák. A Puma 2020-ban 5,2 milliárd eurós forgalmával és 78,9 millió eurós nyereségével valamint 14374 alkalmazottjával a , az  és a  után a világ negyedik legnagyobb sportszergyártójának számított. A vállalat a  labdarúgócsapatának 5%-át birtokolja és mezbeszállítója 2012 óta.

Az elődjének számító Gebrüder Dassler cipőgyárat 1924-ben alapította egy testvérpár,  és bátyja, . A folytonos vitáik miatt a második világháború után a vállalkozás felosztása mellett döntöttek. Rudolf a vállalkozását 1948-ban előbb a neveinek kezdő szótagjaiból képezett Ruda névvel jegyeztette be, amit hamarosan Pumára változtatott. Adolf a sajátjának az  nevet adta. A Puma első logója egy nagy „D”-betű közepén átugró  volt, négyzet alapon, a cipőket és öltözékeket díszítő logó és „formacsík” (Formstreifen/Formstrip) 1958 óta van használatban.

A cég főként a labdarúgócipőinek köszönhetően vált ismertté, hozzá fűződik az első professzionális szinten is használható csavaros stoplival ellátott cipők kifejlesztése az 1950-es évek elején. „Formacsíkkal” ellátott cipőkben játszotta mérkőzéseit a 20. század két legnagyobbnak tartott labdarúgója,  és . A minden idők legnagyobb atlétájának tartott  is Puma cipőkben érte el sikereit.

A Puma – és az  – jogelődjének a herzogenaurachi Dassler Testvérek Cipőgyár tekinthető. A Puma-alapító Rudolf Dassler öccse, a cipészmesterséget kitanuló  kezdett el sportcipőket készíteni 1923-ban szülőfalujukban, a Nürnberg melletti Herzogenaurachban, és a következő évben társult be hozzá Rudolf. A fiatal testvérpár 1924-ben jegyeztette be a közös vállalkozást Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Testvérek Cipőgyár; röviden: Ge-Da) a helyi cégjegyzékbe, telephelyként pedig anyjuk mosókonyháját adták meg. 1926-ban áthelyezték a telephelyüket egy közeli épületbe és 26 alkalmazottal napi 100 pár cipőt készítettek. A testvérek között már ekkoriban is adódtak időnként nézeteltérések. A főként az üzleti ügyekkel foglalkozó Rudolf volt az extrovertáltabb kettőjük közül, míg a cipészmesterséget elsajátító Adolf inkább volt introvertált és neki volt a nagyobb kézügyessége is.

1925-től speciális cipők gyártásába kezdtek külön a labdarúgók, és külön a futók számára. Az elsők között voltak, akik stoplikkal látták el a focicsukákat. 1928-ban  viseltek először sportolók Dassler cipőket az olimpián. Dassler cipőkben versenyezve szerzett aranyérmet az egyik első nemzetközi hírnévre szert tett sportolónő,  a 800 méteres futásban. 1931-ben jelentek meg az első teniszcipőik. Az 1936-os olimpián  három pár, külön az ő számára elkészített cipőt kapott ajándékba az őt felkereső Adolf Dasslertől. Úgy tartják, hogy ezeket viselve szerezte a négy aranyérmét.

Adolf és Rudolf Dassler 1933. május 1-én beléptek az -be és később a Nemzetiszocialista Motoros Hadtestbe is. Adolf 1935-től a háború végéig edzősködött a , amivel pártfunkcionáriusnak számított. A második világháborúban a Dassler testvéreké volt a legtovább működő sportcipőgyár Németországban és főleg a Wehrmachtot látta el sportcipőkkel és speciális lábbelikkel. 1943 decemberében fel kellett hagynia a cégnek a sportcipők gyártásával, helyettük a cég mindkét gyáregységében a Schricker & Co.  – másnéven Panzerschreck („páncélrém”) – típusú páncélelhárító fegyvereit szerelték össze (rögzítették a kivető csőhöz az irányzékot és a védőpajzsot ponthegesztéssel). 1942 és 1945 között legalább kilenc kényszermunkást alkalmaztak a cégnél. 

 

Mára már újra sportszer és sport felszerelés gyártó cég lett, igen neves sportolók állnak a puma reklámozásának standja mellé, mind az atlétikában, mind a futásban, úszásban és még számtalan sport területen hordják, viselik mezeiket, logójukat neves sportolók számos országban.  

+Erősségek

MINŐSÉGI, MEGBÍZHATÓ

-Hátrányok

KICSIT DRÁGA

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments