PONTY - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Halfajták

Közzétéve 2021 december, 02 - 21:21

PONTY

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1500 Forint

A ponty (Cyprinus carpio) a sugarasúszójú csontos halak közé tartozó halak, típusfajú halak, a  pontyfélék családjának névadója.

Eredeti ősfaja Ázsiából és Európa keleti feléből származik, de eltenyésztették szinte az egész világon. Édesvizekben, tavakban, folyókban él. Leginkább az alföldi folyókat, tavakat kedveli. A ponty szó népies elterjedései az aranyhasú, babajkó, dunaponty, feketeponty nádiponty és a potyka is. A Tisza vidékén leginkább potykának nevezik, társam is ezt a szót használja rá.

Alfajaik a csigolyák, hát és lágyúszóik számában, pikkelyeikben, szemük átmérőjében és a bajuszaik hosszában különböznek egymástól. Háta zöldes vagy barna, has irányában világosabb, oldala sárga, hasa fehér. 2 bajusszal is rendelkezik. Táplálkozására jellemző, hogy a tavak, folyók medrében, az iszaphoz közel, a meder aljához közel lévő táplálékot fogyasztja.

Az Európában legjobban elterjedt pontyfajta, a tőponty, mely elérheti akár az 1,2 méter nagyságot és 40 kgot is. (Büszkék is rá a horgászok, ha nagyobb halat, nagyobb pontyot fognak.)

A vad fajtákkal azonos a hosszúsága, súlya viszont kétszerese is lehet akár.

Eléggé elterjedt hal fajtáról van szó, ennek egyik oka szaporasága, hiszen egy alkalommal akár hatezer ikrát is lerakhat. Elsősorban azért tenyésztik, mert húsa finom, jóízű, bár kissé szálkás. Az idősebb példányok hajlamosak a zsírosodásra. Az első pontytenyésztők az ókori rómaiak voltak, akik a pontyot a Duna vidékéről telepítették be Itáliába, és elsősorban fogyasztásra használták. Ezzel egy időben a ponttyal rokon aranyhal terjedt el Ázsiában, de az aranyhalat háziállatként tartották.

A középkori, és akár még a mai Európában is a ponty kedvelt böjti eledel. A középkorban még a szerzetesek, keresztény szerzetesek körében is az volt. A szerzetesek számos országban, kolostoraikban pontytavakat létesítettek.

A 19. században tenyésztették ki az európai tógazdaságokban a mai nemes pontyot, amelyet 1877-ben Észak-Amerikában is meghonosítottak. Azóta világszerte számtalan fajtája alakult ki.

A legtöbb magyarországi, európai horgász egyik kedvelt fajtájáról van szó, hiszen finom is és könnyen megfogható, kifogható. Egy-egy nagyobb példány elfogása pedig igazi halász, horgász sikernek számít.

+Erősségek

FINOM

-Hátrányok

SZÁLKÁS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments