Pitypang - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2021 június, 01 - 18:18

pitypang

A pitypang amellett,hogy szép sárga virága van és amelet,hogy a gyerekek a magjait szétfújhassák amelet lehet belőle készíteni pitypang szörpöt. Ez a növény faj az őszirózsafélék családjába tartozik.Magyarországon a gyerekek körében igen népszerű szeretnek belőle láncot karkötőt fülbevalót készíteni.Régen mikor én gyerek voltam naná,hogy én se hagyhattam ki gyönyörű növénnyel való játszmáimat. Én is nagyon sokat csináltam nyakláncot és karkötőt. A tőlevélrózsa megléte a pitypangok  közös vonása, ezen a virágon egy fészek foglal helyet.A nemzetsége változatos,mivel sok fajt számlál,illetve egy egy nagy fajon belül is sok lehet a sok színűsége.sok faja az apomixissel szaporodik. A pitypangnak számottevő faja elenyész az emberek társaságában.Számos növénytársulásban is megtalálható,a természetben a leggyakoribb előfordulása az erdő és a mezők de elő fordulhatnak ritkán a házak udvarain is valamint az utcában rejlő átokpartokban is.de megjelenhet kaszálókon,füves területeken,parlagokban,töltésekben kertekben és elszórtan szántóföldeken is ahol sajnos a pillangósokban tehet kárt.a szántóföldeken a rendszeres talajmunkáktól igen könnyen elpusztulhat. Magyarországon a gyermekláncfűn kívül sziki pitypang és a kései pitypang is elő fordulhat.  Számos pitypang az ivaros szaporodás mellett is szaporodik. Ivarosan egymás mellett is tudnak szaporodni.Nagyon könnyen elterjedhetnek.A kutatók a pitypang egyes fajait gyűjtőfajoknak tekintik,melyeken belül számos kisebb fajt tartanak számon.Magvain kívül (melyeket bóbitájuk segítségével a szél messze röpít) szétdarabolt gyöktörzsével is szaporodik.Számos növénytársulásban is megtalálhatók. Egyes fajai apomiktikusan is szaporodhat.Eme növény nemzetsége nagyon változatos mivel igen nagyon sok fajt számlál.

Egyéb fajai ismertek e területen:

-fehéres pitypang.

-havasi pitypang.

-sziki pitypang emellett kisfészkű pitypang.

.szír pitypang.

hoppe pitypang

-szarvacskás pitypang.

-sötétlő pitypang.

-ferde pitypang.

-mocsári pitypang

-és a késői pitypang.

A gyerekek legnagyobb örömére jó is,hogy megtalálható a közelünkben hisz ők nagyon szeretnek eme szép növénnyel játszani.A mai napig látom az udvarunkban is egyre jobban elszaporodni ha levágjuk akkor a másik héten még több van belőle. A gyerekek szeretnek benne futkározni mert olyankor szét szál a porzója a fészekből. A kislányok pedig szebbnél szebb nyakláncal karkötővel és fülbevalóval lepnek meg minket. Szóval igen a gyerekek legnagyobb kedvence ez a virágfajta szép sárga virágábol lehet készíteni finom pitypang szörpöt is.

Lejla29

Nem ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
1 Legyél az első, aki hozzászól
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Pitypang fotók

2021.05.31

Gyermekláncfű

A Taraxacum fajai csapos gyökerű, évelő, lágyszárú növények, az északi félteke mérsékelt égövi területein honosak. A nemzetség számos fajt tartalmaz, amelyek általában apomixis útján szaporodnak, ami...