Dusnok alkotóterei - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 24 - 11:11

Pirula Hangulatkarbantartó Alkotóműhely-és közösségi tér

Felhasználási tapasztalat::
Ár : 1000 Forint

Dusnok alkotóterei

Dusnok Bács-Kiskun megye egyik ékszerdoboza. Az üdülőparadicsom hangulatú települést átszeli a Vajas csatorna, aminek a partján kivilágított sétányt alakított ki a helyi Önkormányzat 2022-ben. A község üzemeltet egy Vízi Központot a Vajas partján, ahol a falubeliek és az idelátogatók is bérelhetnek kajakot, csónakot igen elérhető áron. Dusnok bejáratától pár méterre található a HubArt Galéria,- a Bagolyvár– ahol az állandó kiállítások mellett időszakos kiállításokat is rendez Hubert László. A kiállítások ingyenesek és gyakorlatilag bármikor látogathatóak, csak be kell csöngetni, vagy a szomszédtól elkérni a kulcsot. A vendégkönyv majd tele van írva, hiszen a Dusnokra látogatók oda mindig betérnek. (Bővebben  egy másik cikkben.)

A község másik alkotó tere a Pirula Hangulatkarbantartó Alkotóműhely-és közösségi tér, amit 2021 májusában, gyermeknap alkalmából nyitott meg Gulyás Éva, helyi kézműves. Az ötlet megszületése után Éva saját alapanyagokból kezdte felépíteni az alkotóműhelyét. Az alkotótér berendezése igen barátságos – hagyatékokból, öreg padlásokról előbányászott régi komód, lóca, asztalok és székek – mindezek ízlésesen és praktikusan elhelyezve, hogy a műhely területei kényelmesen legyenek használhatóak. A nagyszerű elképzelést a falubeli vállalkozók is támogatták, a régi bútorok felújításában is segítettek Évának. A berendezésen kívül természetesen az alkotótér otthonossá tételét Éva végezte, saját kézzel batikolt áttetsző függönyök ékesítik az öreg ablakokat.

„Mese gunyesz” is kialakításra került. Minden természetes alapanyagból készült, -a Pirula rendezvényeinek köszönhetően – néhány, gyerekek által kreált munkával is kiegészülve a dekoráció. Egyik legkedvesebb darabja az alkotóháznak a falra illesztett tűzzománc kép. Rendkívül barátságos, inspiráló környezet, ahol nem lehet tétlenül ücsörögni, hiszen a legváltozatosabb alapanyagok alkotásra hívják az odalátogatókat.

Konkrét nyitvatartás nincs, hiszen a Műhely majd mindig nyitva áll a betérők, a látogatók előtt. Amikor foglalkozás vagy esemény van, az mindig meghirdetésre kerül, mint például a Kézművesek éjszakája is. A Pirula gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt bőséggel kínál programot, hiszen a műhely célja a hasznos és értelmes szabadidő eltöltése, a jókedvvel játszva tanulás a kézműves foglalkozások keretein belül.  Az alkotóműhelyben lehet batikolni, agyagozni, nemezelni, tűzzománcozni, selymet festeni, ékszereket készíteni, stb, mikor milyen program van meghirdetve. A foglalkozások általában irányítottak, mindig egy-egy témán belül történnek, ami persze érthető, hiszen idő- és helyigényesek ezek a rendezvények, s többnyire Éva vezetésével történnek. Természetesen vannak meghívott kézművesek, akik a szakmájukban kiműveltek, – mint pl, fazekasmester, kosárfonó, szövő iparművész, ők előadásokat is tartanak és lehetőségük nyílik a szakmájuk bemutatására. A „Mese gunyesz”-ben segítők is foglalkoznak a gyerekekkel.A Pirula megálmodójának távolabbi terve a „Kreatív turizmus” létrehozása, azaz pályázat révén Egyesületet szeretne létrehozni ahol work-shop, bemutató és fizetős tanfolyamok is a tervek között szerepelnek. Mindenképp érdemes a Pirulába betérnie annak aki Dusnokon jár. Kortól függetlenül szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szeretne többet látni, tanulni az alkotás világában.

A Pirula címe: 6353 Dusnok, Puskin köz 4.

+Erősségek

Kreativitás és harmónia a hétköznapokban is

Természetes környezet

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments