Magyarország-Pilis hegység - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2021 november, 15 - 14:14

Pilis hegység

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 5000 Forint

PILIS HEGYSÉG

A Pilis hegységben régen, még exem mellett nagyon sokat jártam geocachingezni, túrázni, kutyámmal egy dog-boxer keverék kutyussal, akinek kedvelt időtöltése volt a kirándulás, túrázás. Néha ő még bírta voln a menetet, én mondtam neki, hogy mára elég volt. J

A Pilis hegység egy röghegység a Duna mellett, jobb oldalon, Budapest és Esztergom között helyezkedik el.  Régen a nagyurak, nemes emberek vadász területe volt, egy-két részén még ma is folyik vadászat, a többit tájvédelmi körzetnek, parkerdőnek, kiránduló helynek minősítették. Régen a Pilis hegységben éltek pálos remeték is. Nevét kopasz hegy tetejéről  kapta.

A röghegységekről tudni kell, hogy évmilliókkal ezelőtt alakultak ki, oly módon, hogy a kőzetrétegben a belső feszültség hatására törések keletkeztek. Ilyen, vagy e féle vetődéssel keletkezett a Pilis hegység is. 

A hegységet, a Pilis hegységet a Két-bükkfa nyereg és a Szentléleki-patak völgye választja el a Visegrádi hegységtől.  A Pilis hegység nem kifejezetten magas, de rendkívül sok természeti szépséget, jellegzetességet rejteget magában.  Legmagasabb pontja a Pilis-tető, mely 756 méter magasságig terjed.  600 méter feletti csúcsai még a Nagy-Bodzás-hegy (717 méter),  a Nagy-Szoplák (710 méter), Kis-Szoplák (686 méter) és a Vaskapu hegy.

Fontos hegyei közé tartozik még a Nagy-Kevély és a Kis-kevély. A Nagy – Kevélyen és vonzáskörzetében rengetegszer jártam, érdemes oda ellátogatni.

A Pilis hegységben található barlangok között vannak védett és fokozottan védett barlangok is. Ezen barlangok közül kiemelném az Ajándék-barlangot és a Pilis barlangot és az Ariand-balangrendszert kiemelkedő szépsége miatt. Egyébként 2010. december 12.-től az Ariande-barlangrendszer lett a Pilis leghosszabb barlangja. A tíz legmélyebb barlang közé tartozik az Ajándék-barlang is.

Növényzetére jellemző a mészkedvelő tölgyes, a cseres-kocsánytalan tölgyesek, a dolomit lejtősztyepek, és az elegyes karszterdők.  A Pilis jellegzetes fafaja a csertölgy, a kocsánytalan tölgy, a mezei juhar és a kislevelű hárs. (A teljesség igénye nélkül)

Állatvilágára jellemző az elterjedt madárvilág, például gyurgyalag, holló, héja, vándorsólyom, uhu, fekete gólya, gyöngybagoly, vörös vércse, kabasólyom és a búbos banka is.

 

Sokat túráztunk a Pilis hegységben, és Dingó sokat hajtotta a madarakat, amely nem egészen volt engedélyezett számára. J Nagyon gyönyörű, látványosságokban gazdag túrahely a Pilis hegység.

Ha van kedvetek kimozdulni oda, kellemes időtöltést hozzá!

+Erősségek

gyönyörű

-Hátrányok

nem tudok róla

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments