Közzétéve 2022 június, 16 - 12:12

PETŐFI SZÜLŐHÁZA, PETŐFI SZÜLŐHÁZ ÉS EMLÉKMÚZEUM

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1000 Forint

Petőfi szülőházában először volt általános iskolás osztályfőnöknőm álatal szervevezett buszos kiránduláson voltam még gyermekként. Azóta többször is jártam már ott. Egyszerűen csodálatos, felemelő érzés belépni nagy költőnk házába, ahol egykor ifjúságát, ifjú éveit töltötte. Korabeli világba visz a ház, amely Kiskőrös központjában található.

A Múzeum irodalom- és kultusztörténeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Petőfi Sándor szülőháza műemlékké nyilvánított épület, korabeli, Petőfi Sándor költőnk korának megfelelő stílusban megőrizve az utókor számára. Mellette lévő emlékmúzeum állandó és időszaki kiállítások számára épült. A kettő között kapott helyet a Petőfi Műfordítói Szoborpark. A szülőház szomszédságában találhatóak a Kincseskamrák, vagyis a képzőművészeti és néprajzi látványtárak. Tematikus múzeumként országos gyűjtőkörrel rendelkezik a Múzeum a kortárs képzőművészet terén. A múzeumi struktúra része a népi műemlék Szlovák Tájház is.

A Petőfi Múzeum mintegy évi 20000 fős látogatottsággal rendelkezik, de méltán híres költőnk, Petőfi Sándor szülőházához mind hazai, mind külföldi látogatók, turisták, vendégek érkeznek. A kiskőrösi lakosság igencsak büszke lehet mind irodalmi mind forradalmi nagyságú költőnkre, és ennek megfelelően igyekeznek a Múzeum dolgozói és vezetői rendben tartani, ápolni, karban tartani a Múzeumot. Hiszen Petőfi joggal állítható példának a jövő nemzedékek elé.

Élete és életműve nemzeti kultúránk egyik alapköve, közös nemzeti emlékkép. Része van a magyarság összetartozásának erősítésében, magyarság tudatunk, identitásunk megőrzésében. Petőfi Sándor a magyar irodalmi élet külföldön is legismertebb alakja, nemzetünk több vonatkozásban is méltó szimbóluma.

A Petőfi Szülőházban és Emlékmúzeumban a  költő életrajzához kapcsolódó rendezvényeket és megemlékezéseket szerveznek, tartanak, úgy mint a Petőfi-szilvesztert, ami a költő születésének ünnepe, vagy a március 15-i győztes forradalom megidézését, hiszen Petőfi Sándor a Márciusi ifjak közé tartozott. De megemlékezést tartanak a költő júliusi halálának évfordulójáról is.

Aki Kiskőrös város szülötte, vagy igaz magyar, az méltán büszke lehet Petőfi Sándor költőnkre, aki részt vett a szabadságharcban és rendkívüli irodalmi és forradalmi alaknak számított.

 

Ha Kiskőrösön jársz, mindenképpen látogasd meg Petőfi szülőházát,

érdemes mindenkinek az életében

minimum egyszer megnézni!!!!

+Erősségek

IRODALMI, FORRADALMI JELENTŐSÉGŰ

-Hátrányok

EGYSZERŰEN NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments