Skoda Octavia - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 január, 06 - 14:14

Perfect!


Megvásárolt: link

Új Škoda Octávia

Frontja, profilja, feneke: mindenhonnan jól néz ki. Minden részletet kellő gondossággal munkáltak ki, a megdöbbentően nagy felületű tetőspoilertől a LED-es fényszórókba gravírozott márkaazonosító divatfeliratig. És mindez úgy tud örvényt keltő csobbanás nélkül belesimulni a Citygótól Superbig terjedő termékvonalba, hogy a márka modelljei mind külön karakterek bírtak maradni. Az új Octavia nem lett sem egy kis Superb, sem egy nagy Scala.

Utastér, csomagtér

Az alaphangulat odabent nagyon hasonló a kifutó modelléhez. A tér meglepően tágas, az ülések nagyok, jól el lehet bennük vackolni. Sok a tárolórekesz, a csomagtartó pedig hatalmas és példásan jól pakolható. 640 literes az új Octavia kombi raktere: elképesztő érték, pláne, hogy a raktérpadló alatt még pótkereket is találtunk.

A minőségérzet és főleg az elektronikai fejlettség hihetetlenül sokat fejlődött a kocsiban. A motoros-memóriás vezetőülés már az indítógomb megnyomása előtt jelzi, hogy történt egy-s’más a modellváltásnál, de amikor megnyomjuk azt a gombot és kivilágosodik a két hatalmas kijelző a műszerfalon, tényleg nehéz összerakni fejben, hogy ez itt egy Octavia. Vagy akár egy Skoda. És ha még Head-Up Display is lett volna a kocsiban! Mert lehetett volna: immár ez az extra is megrendelhető, méghozzá nem ám plexilappal bohóckodó fajta, hanem rendesen a szélvédőre vetítő változat, mint a BMW-kben, Mercikben, Audikban

A kedvencem pedig az új, kétküllős kormány.

amikor általános jelenség volt a kocsikban két kormányküllő. A szoci modellekben még szinte kivétel nélkül ilyen volt (Zsiga, Skoda, Trabi, Zastava) és sokáig még a kiskocsikban is előfordult (Opel Corsa B), de a kompakt és nagyobb nyugati kocsikban sorra jöttek ki a háromküllős (sportosabb hangulatú) és a négyküllős (elegánsabb) kormányok. A Skoda viszont most újra feltalálta a két küllőt, igen látványos kivitelezésben. Merész, érdekes, újszerű és menő dolog ez ebben az elsokküllősödött világban. Sőt: nekem még kifejezetten kényelmesnek is bizonyult, hogy akár alul is meg lehet fogni a karimát

Technika, adatok

Az Octavia, mire kiteljesedik a modellportfólió, igen széles motorválasztékban lesz kapható. Az egyliteres, háromhengeres alapmotortól a kétliteres dízelig jönnek a TSI-k és TDI-k, az RS és ismét lesz CNG-s, földgázüzemű verzió is. A benzinesek 48 voltos mild hibrid rendszerrel is rendelhetők lesznek. De az igazán érdekes változat a konnektorról is tölthető hibrid, az első ilyen modell a Skoda történetében.

Jelenleg viszont nálunk két dízel mellett ez a másfél literes benzines az egyetlen elérhető benzines, 150 lóerővel, hatfokozatú kézi vagy hétfokozatú DSG-váltóval, fronthajtással. A futómű elöl MacPherson, hátul pedig immár csatolt hosszlengőkaros: 150 lóerőhöz már nem jár független hátsó felfüggesztés, mint a kifutó modellen.

Az új Octavia kiemelkedő műszaki jellemzője a kiváló légellenállás. A kombi alaktényezője 0,26, ami rendkívül jó érték ennél a karosszériaformánál. A jó aerodinamika kis tömeggel társul, a kocsi vezető nélkül kevesebb, mint 13 mázsát nyom. Ennek megfelelően a fogyasztás is meglepően jó: némi várossal és autópályával, leginkább országúton autózva mindössze 5,5 litert fogyasztott alattam a jókora kombi az erős benzinmotorral!

Ítélet: az Octavia jó, ez az Octavia nem jó

Az új Octavia kombi tágas, kényelmes családi autó. Nem túl nagy a hétköznapokra, csodálatosan óriási a kirándulásokra. Nagy tempónál csendes, komfortos a kabin, a rugózási komfort kiváló. Az ár-érték arány elfogadható, a nagyon gazdagon felszerelt tesztautó tízmillió forint alatti listaárán még kicsit meg is lepődtünk. Egy ennyire új modellnél többre számítottunk – igazán kíváncsian várjuk, mennyibe fog kerülni az alapmotoros, cégautós verzió.

De mégsem bírtuk szeretni ezt az Octaviát.

Az importőr valószínűleg pont a tízmilliós lélektani határ alatt maradás miatt spórolta ki az automata váltót, ami nagy hiba volt, mert ezt az agyonszabályzott Euro-6-zs-s motort kézi váltóval rém kellemetlen vezetni. A látványos virtuális műszeregység félkarú óriás Head-Up Display nélkül, nagyon kéne egy mindentől független, fix sebességkijelzés a mozi mellé. (Arról nem is szólva, hogy Octavia-szinten a HUD nagyon új és izgalmas dolog, szívesen megnéztük volna.) Az esetlenül magyarra fordított rendszerüzenetekkel folyamatosan beszólogató elektronika se szerettette meg magát igazán.

 

Kicsike

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments