PÉCSI TÉVÉTORONY - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 március, 23 - 18:18

PÉCSI TÉVÉTORONY

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 2000 Forint

Kedvenc helyeim közé tartozik, mivel innen indítottam ki az elmúlt tíz évben túráimat, a 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, amely az 535 méter magas Misina csúcsán áll. 1973. április 4-én nyitották meg a közönség, a látogatók számára. Azóta Magyarország legmagasabb épített helye, épülete.

A pécsi tévétornyot Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készítették.  Eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően hat méterrel lett magasabb, 197 méteres magasságával jelenleg is hazánk legmagasabb épülete. A torony kilengése a csúcsánál akár fél méteres is lehet. A tévétoronyban gyorslift is található, ezzel lehet feljutni a legmagasabb ponton lévő eszpresszóig.

A toronyból 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos százhúsz méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent. Körkilátójából szép időben messzire el lehet látni. Déli irányban a város, illetve a Baranyai-dombság, messzebb a Villányi-hegység és a horvát Papuk- hegy látható. Keleti irányban a zengő nyugatra a Tubes, északra a Mecsek látszik. (A Mecsekben rengeteget kirándultam, túráztam és geocachingeztem. gyönyörű hely rengeteg látnivalóval, gazdag állat és növényvilággal, és jó túra útvonalakkal). Tiszta időben akár a Badacsonyig, Badacsonyi borvidékig is ellátni. A torony aljától északkeleti irányban sí- és szánkópálya is található.

Az 1973-ban épült pécsi tévétorony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt. Ez a kilátó 24,6 méter magas, kb. ötször ötös méteres alapterületű épület volt, mellette egy kis épülettel. A kilátó mellett 1959-től 1968-ig hetven méter magas acélszerkezetű adó állt, az első vidéki adótorony, mely a Magyar Televízió 1-es műsorát sugározta.

A jelenlegi pécsi tévétorony kettős gyűrűből áll, a belső öt méteres átmérővel százharmincöt méteres magasságig halad, a külső tizenkét méteres átmérővel kilencvenkettő méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog. (Hányszor, de hányszor megmásztam ezeket a lépcsőket. Jó testmozgásnak, kellemes edzésnek, túra bemelegítőnek is ajánlom.)

A pécsi tévétorony 2017. augusztus 19.-től esti díszkivilágítással is rendelkezik, minden nap másik színt kap és beragyogja a környéket.

A pécsi tévétorony a Mindig TV adását, illetve a Kossuth rádió, Pécsi FM, Petőfi rádió, Dankó rádió, Retro rádió és a Bartók rádió adását sugározza.

A pécsi tévétoronyban, a presszó szinten található a Komlosaurus, az 1966-ban felfedezett dinoszaurusz kiállítás is, 2005 óta. A kiállításon a Mecsekben felfedezett, mecsek dinó életnagyságú, restaurált szobra áll, amely két méter magas. . Emellett megtekinthető a Mecsek terepasztala, a hegység kőzetei, megkövült növények, talajképződési modell, szén- és uránbányászat-történeti emlékek is. Illetve távcső is áll a látogatók rendelkezésére, mellyel a Badacsonyi-hegyvidék is megtekinthető.

+Erősségek

MAGYARORSZÁG LEGMAGASABB ÉPÍTMÉNYE

-Hátrányok

HIDEG, SZELES

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments