Óbánya - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 19 - 8:08

Páratlan szépségű település a Kelet-Mecsekben

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 10000 Forint

Óbánya

A Keleti-Mecsek páratlan szépségű, vad-romantikus völgye az Óbánya és Kisújbánya közt húzódó Óbányai-völgy, olyan természeti csodákkal, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő-szikla. A Csepegő-szikla kb. 30 méter széles forrásmészkő-lerakódását vízfolyások táplálják felülről, ezért „csöpög” belőle a víz folyamatosan, melyből cseppkőszerű formák is kialakulnak. A jelenség különösen télen látványos, amikor lelógó jégcsapok képződnek a vízből. A sziklát élénkzöld moha és páfrány borítja be, még ritka gímpáfrányt is láthatunk itt. Először úgy 10 évvel ezelőtt jártam arra, de annyira bájos település Óbánya, hogy azóta minden évben eltöltünk egy pár napot ott a szeretteimmel.

A falu szépen rendben tartott, fehérre festett sváb házak varázslatosan egyszerűek. Két fazekasműhely is van a faluban. Az utca felső végén a Turistaház az Öreg malomhoz épülete, kissé feljebb pedig a Pisztrángos vendégház található. Az egykori sváb falu az 1970-es években teljesen elnéptelenedett, de üdülőfaluként újjászületve menekült meg a pusztulástól. Meredek utca vezet ki a faluból, – a „magyar-Svájc”-nak nevezett Óbányáról. A fenti elnevezést nemcsak szépsége és gyönyörű fekvése miatt kapta a környék, de azért is, mert a Óbánya lakossága még ma is döntően német nemzetiségű. Az Öreg-patak völgyében megbúvó egyutcás falu hagyományos, zömében fehérre meszelt, tornácos házai eleven őrzik a századokkal ezelőtt itt élt elődök emlékét. A magyar községek közül Óbánya kapta meg elsőként a Kós Károly díjat, 1992-ben. A sok éves hagyománnyal rendelkező Német Olvasókör Egyesület a falu történetét, hagyományait óvja. A Fő utca 70. számú egykori lakóházban ma helytörténeti kiállításon mutatják be az egykori használati tárgyakat, a helyi viseletet, de itt látható a híres óbányai fazekasság bőséges gyűjteménye is. Két domb között a völgyben végigfutó patak partján épült egyutcás falu kiemelkedő épülete a középkori templom.

Egy kis füves focipálya után érhető el a csoda szép környezetben fekvő, kerítéssel védett, szépen gondozott, két medencéből álló Pisztrángos-tavakat. A völgyre jellemző sziklalépcsők csodálatos látványt nyújtanak. A sétaút könnyen járható, bár néhol köveken lépkedve lehet csak átkelni a patakon. A patakmederben a víz néhol kisebb-nagyobb mészkőlépcsőkön, kis zúgóként kel át. Ezek a bukók forrásmészkő-kiválással alakultak ki, hasonlóan, mint a szilvásváradi Szalajka-völgyben. A kőzetek jellegzetes szürkés-sárga színét a hegyből kioldott mész márgatartalma okozza.

A völgy egyik természeti csodájához, a híres Csepegő-sziklához, a kissé a patakmeder fölé hajló, mohával fedett több méter magas mésztufa sziklafal üregeiből folyamatosan csepeg, szivárog a víz. A fal előtt,- a mederben hatalmas sziklatömbök teszik teljessé a képet.

Kis fahíd vezet a túlpartra, jobbra lent láthatjuk a másik látványosságot, a Ferde-vízesést. Félrebillent, lapos mészkőrétegeken átbukva ferdén vízesésszerűen zubog le a patak vize, innen ered a neve.

Az Óbányai-völgyön is áthaladó Üvegesek útja elnevezésű tanösvény tábláit olvasgatva sok érdekes dolgot lehet megtudni az egykori üveghuták életéről. Többek között azt is, hogy egykor a falu legnagyobb háza a hutamesteré volt, -ő bérelte az erdőt és az üveggyártás jogát az uradalomtól. Övé volt a település legnagyobb háza, körülötte egyszerű kis házikókban laktak a hutában dolgozó munkások családjukkal. A Mecsek Kéktúra útvonalának csodája, ahová mindenkinek érdemes ellátogatni. A területet több jelzett turistaút is keresztezi, és a környező hegyek a természetjáró turisták közkedvelt kirándulóhelyei. Jó néhány turisztikai és idegenforgalmi létesítményt is megemlíthetünk. Mecseknádasd felől közeledve az Imhof-tanyával szemben találhatjuk a Bambi kemping-et, melyet egy Hollandiából ideköltözött család üzemeltet. Falu határának keleti szélén épült, a Zölderdő panzió és vendéglő, melyet családi vállalkozásban működtetnek. A település nyugati nyúlványaiban, valamint a külterületen húzódó összeszűkült völgyben szintén üdülő jellegű funkciók telepedtek meg: a Turistaház az Öreg Malomhoz 35 férőhelyes vendégháza mellet különböző gyermektáborokat és pihenőházakat, erdei turista- és kulcsosházakat találhatunk. A falu központjában a kocsma és a bolt a családi vállalkozásban működik. Térjen be, barátságos meleg környezet fogadja, nem bánja meg!

+Erősségek

Látványos

Vendégszerető

Csodás természet

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments