PARADICSOM FAJTÁK - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 október, 14 - 10:10

PARADICSOM FAJTÁK

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1500 Forint

A 10 LEGISMERTEBB PARADICSOM FAJTA

 

Az egyik kedvenc zöldség félém, a nyersen, konzervben, főve, sülve, töltve, köretként, szendvicsbe, fogyasztatható, mégsem egyhangú, hiszen hihetetlen széles és színes felhozatallal, típussal, formával és édesség szinttel, cukortartalommal rendelkező zöldség, a paradicsom. Most bemutatom tíz legismertebb fajtáját.

Első ilyen és talán legismertebb paradicsomfajta a Teardrop paradicsom, melyet neveznek körteparadicsomnak is, a három-négy-öt centiméter nagyságúak a szemei, a gyümölcse, piros, sárga és narancssárga színben létezik. A héja erős, vastag, ezért sokáig friss marad. Leginkább salátának, vagy befőzésre használják. Nagyon finom befőzött paradicsom készíthető belőle.

A második legismertebb fajta az Ökörszív paradicsom, amely nevét lefelé kissé megnyúlt alakjáról kapta. Színe világosabb, néha egészen fakó, mégis igen ízletes. Magában is fogyasztható, de salátákhoz is javaslom.

Harmadik fajta a sárga fürtös paradicsom amelynek nemcsak íze, hanem a gyermekek számára is csábító, tetszetős színe miatt nagy kedvenc. Gazdagon termő fajta, saláták tökéletes kiegészítője, a paradicsomsaláta legelterjedtebb alapjául szolgáló paradicsom.

Negyedik paradicsomfajta, melyet megemlítenék a Góliát paradicsom amelynek termése nagy és gömbölyű, akár egy kilogrammos is lehet. Lédús, húsos, enyhén kásás. Héja erős, ezért sokáig tárolható. Leginkább főételekhez, paradicsompüréhez javasolt, de használható természetesen salátákhoz, illetve lédússága miatt paradicsomlé készítéséhez is.

Aztán van még az a bizonyos, híres-nevezetes, napjainkban egyre jobban elterjedt és divatos koktélparadicsom is, amelynek illatos, finom, ízletes bogyója van. A koktélparadicsom bogyója inkább lédús, mint húsos. A világossárgától a sötétpirosig rengeteg színárnyalatban létezik. Színénél csak formája változatosabb, amely lehet szilva, körte, szőlő vagy palack alakú is.

Létezik még, és elterjedt a felhasználók között a húsparadicsom, amely magas hozamú, húsos, körülbelül kettőszáz gramm súlyú paradicsom. Tökéletes  vagy otthon eltett , főételekhez is.

Megemlíteném a paprikaparadicsomot, mely igazán különlegességnek számít a gyümölcsök hosszúkás formája miatt. Termései kellemesen édeskés ízűek, bőtermő, nagyon kevés magja van.

Természetesen ne feledkezzünk meg a befőző paradicsomról, a datolya paradicsomról és a White cherry paradicsomról sem.  A befőző paradicsom héja vékony, alakja bordázott, hurkaszerű kinövésekkel. Bőtermő, édes, húsos, lédús. Befőzni kiváló, de paradicsompürésnek, paradicsom szósznak is alkalma.

A datolyaparadicsom az egyik legkedveltebb, legelterjedtebb, a szupermarketekben, boltokban és termelőknél szinte állandóan kapható fajta. Héja erős, amikor ráharapunk, szétpattan a szánkban. Sok magja van. A növény alig éri el az egy méter magasságot, ezért alkalmas arra, hogy lakásban vagy erkélyen neveljük. Nagyon elterjedt, a hétköznapi életben, háziasszonyok által gyakran használt fajta.

 

A White cherry paradicsom pedig kitűnő ízű, édes, zamatos fajta. Termései aprók, kb. kettő centiméteresek,  krém fehér színűek, rendkívül bőtermő, de ritka fajta.

+Erősségek

FINOM

TÖBBNYIRE LÉDÚS

EGÉSZSÉGES

-Hátrányok

DRÁGA

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+4

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments