Kiribatit a globális felmelegedés veszélyezteti

1765-ben brit tengerészek kötöttek ki a partjainál, majd 1788-ban a Gilbert-szigetek nevet kapta. A 19. században bálnavadászati központként működött. 1892-ben a Lagúna-szigetekkel együtt brit protektorátussá vált. 1915-1975 között brit gyarmat volt, majd 1979-ben függetlenné vált. A Kiribati Köztársaság az Egyenlítő mentén terül el és 33 korallszigetből áll (ebből 21 lakott, egyikük neve Kiritimati vagyis Karácsony-szigetek), félúton Hawaii és Ausztrália között. A szigetcsoport korábbi neve Gilbert-szigetek volt. Nagy-Brittaniától való elszakadása után 1979-ben teljes függetlenséget nyert el és felvették a Kiribati nevet. Ugyanekkor az Amerikai Egyesült Államok a szigetcsoport egy részét (Phoenix és Line-szigetek) érintő területi követeléséről lemondott és barátsági szerződést kötött a két állam.

A ma Kiribatinak nevezett térséget óceániai nyelveken beszélő mikronéziaiak népesítették be i. e. 3000 – i. sz. 1300 között. Ez egy elszigetelt vidék, a helyi kultúra polinéziai és melanéziai vonásait Tonga és Fidzsi felől érkező behatolók honosították meg. Házasságok révén elmosódtak a kulturális különbségek és előrehaladt a kultúra egységesedése.

A 19. század elején nyugati bálnavadászok, kereskedelmi hajók és rabszolga-kereskedők látogatták a szigeteket, behozták a betegségeket és a tűzfegyvereket. Az első brit misszionárius 1837-ben érkezett. 1892-ben a Gilbert-szigetek a helyiek egyetértésével brit védnökség lett a közeli Ellice-szigettel együtt. A Gilbert és Ellice-szigetek 1916-ban lettek koronagyarmatok. Kirimatit 1919-ben csatolták hozzá.

A II. világháború őket sem kerülte el, mert a Japánok a Gilbert-szigetcsoport egy részét megszállták. Tarawán vívták az amerikai tengerészgyalogosok történetük legvéresebb csatáját.

Sajnos a szigetcsoportot is fenyegeti a globális felmelegedés és az ezzel járó tengerszinti-emelkedés. Kiribati az első ország lehet, amely eltűnik a Földről.

Kiribati Köztársaság északnyugati-délkeleti irányban sorakozó szigeteket lesüllyedt vulkáni kúpok tetején kialakult korallképződmények, amelyek egy-egy központi lagúnából és a körülötte gyűrű alakban elrendeződött kisebb-nagyobb korallszigetekből állnak. Négy nagyobb csoportra sorolható a Köztársaság területe: Banaba, Gilbert-szigetek, Phoenix-szigetek, Line (Sor)-szigetek. A Banana egyedülálló sziget Nauru és a Gilbert-szigetek között. A Gilbert-szigetek 16 atollból Fidzsitől északra mintegy 1500 km-re található. Phoenix-szigetek 8 atollból és korallszigetből, a Gilbert-szigetektől délkeletre 100 km-re terül el. A Line-szigetek 8 atollból és egy zátonyból van, a Gilbert-szigetektől keletre 3300 km-re terül el.

A szigetcsoport éghajlata trópusi óceáni éghajlatú. A szigetek termőtalaja igen vékony és sérülékeny. Az atollok alacsonyak, legtöbbje csak mintegy 2 méterre emelkedik ki a tengerből, így az itt élőket erősen fenyegeti a globális felmelegedés egyik következménye a folyamatos tengerszint emelkedés. 1999-ben két szigetecske már a tengerben elmerült, azóta a többi szigetek is egyre jobban fenyegetve vannak a vízszint emelkedésétől. Kiribatiban nincs szárazföldi védett terület. Ugyanakkor itt van a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe: a Phoenix-szigetek körüli egész óceánt tengeri természetvédelmi területté nyilvánították.

A szigetcsoportokon gondot jelent a túlnépesedés. 1988-ban a fő sziget 4700 lakóját áttelepítették a kevésbé népes szigetekre.

Régebben bányásztak foszfátot, de sajnos ez a kincs mára már kimerült. Ma elsősorban halászattal, idegenforgalommal foglalkoznak. Külföldi segélyekre is rászorul az ország, rendkívül nagy a munkanélküliség, sokan mennek külföldre dolgozni és hazautalják a pénzt az otthonmaradó családjuknak. Jelentős a kézműipara, banánt, kókuszt, kenyér-gyümölcsöt termelnek.

Ajánlom mindenkinek, aki megteheti látogasson el a Kiribati-köztársaság szigeteire, nagyon szép a táj, az óceán és búvárkodni is fantasztikus élmény.

0

Vettem mosódiót és csodákra képes

Elkezdtem környezettudatosabban gondolkodni és utána néztem a lehetőségeknek, hogy mit lehetne mosásra használni a háztartásban. Persze jó legyen kézi és gépimosásra egyaránt, illatos is legyen és ne ragadjanak tőle a ruhák száradás után, mert sajnos volt már rá példa, hogy a kapszulás mosószerrel meggyűlt a bajom. A környezetünk védelme érdekében egyre jobban oda kell figyelni, hogy háztartásunkban milyen mosószert használunk. A mosószerek gyakran enzimeket tartalmaznak a foltok és szennyeződések eltávolítása érdekében. A kationos (pozitív ionokat tartalmazó) tisztítószerek a legmérgezőbbek lenyelés után émelygést, hányást, sokkot, görcsöt okozhatnak. A nem ionos tisztítószerek bár kevésbé mérgezőek, de irritálhatják a bőrt és a szemet. Különösen a babaholmik és a gyermekruhák mosásánál fontos, hogy mit használunk.

Én a mosószerek helyett kipróbáltam a mosódiót. Ez egy illatmentes mosószappanforgács, de kapható folyékony formában is. Sok esetben pusztán a forró vizes mosás is elegendő lehet, mindenféle adalékanyag nélkül.

Sokat tépelődtem mielőtt a mosódiót választottam. Utána olvastam és sokan a legjelentősebb bio mosószernek tartják.

A mosódiófa vagy szappanfa szubtrópusi növény, Délkelet-Ázsiában terem. A fa úgy 2,5-3 centiméter átmérőjű diótermését Nepálban, Pakisztánban, Indiába és az Indonéz területeken már évszázadok óta használják. A mosódiófa termését amikor beérik összegyűjtik és kiszárítják, kimagozzák. A mosódióban egy ún. saponin van, amely a dió héjában található meg és meleg vízzel érintkezve enyhén habzani fog és ezáltal a szappanhoz hasonlóan jelentős mosóerővel bír. A szárított héjat kell vászonzsákban a mosandó ruhák közé tenni. Kiválóan oldja a szennyeződéseket, jó zsíroldó és a kellemetlen szagokat is megszünteti. Nem roncsolja a ruha anyagát. Népszerűsége évszázadok óta töretlen a termőhelyén és amióta felfedezte magának a „nyugat” itt is kezdenek ráismerni hatóerejére. A mosódió egyik legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát. Nincs benne foszfát, tenzindedeket sem tartalmaz, nem okoz bőrirritációt, 100%-ban antiallergén hatású. Ezért is fontos főleg azoknak a családoknak használni, ahol akut bőrproblémák merülnek fel (ekcéma, száraz bőr, pikkelysömör). Az indiai Ajuvédikus gyógyászatban a mosódiót tradicionálisan a különféle bőrelváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére alkalmazzák. Mogyoróallergiával küszködök is biztonsággal használhatják.

A mosódió organikus eredetű és nem szintetikus anyag, ezért is 100%-ban lebomlik, ezért a héjakat nyugodtan hozzáadhatjuk a komposzthoz. A vizet lúgossá teszi, lágyítja, így a mosott ruháink sokkal puhábbak lesznek. Az erősen szennyezett fehér ruhákból nem veszi ki a foltot, s nem fehéríti. Ezért ilyen esetekben használhatunk fehérítőt és folttisztító adalékot a mosáshoz. Bármilyen hőmérsékletű vízzel használható. Egy adag ruha mosásához 4-8 fél dióhéj szükséges, melyek 4-5 alkalommal is felhasználhatóak, ezért nagyon gazdaságos. Mosás során nem habzik intenzíven, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem tisztítja ki megfelelően a ruhákat. A mosott ruhának enyhe, friss és ecetes illata lesz, amely a ruha száradása közben elillan. Egyébként jól használható általános tisztítószerként is. Folyékony állapotában gyakorlatilag bármilyen tisztítószer helyett használhatjuk.

Vásároltam folyékony mosódiót és meg kell mondjam nekem bevált. Kellemes illatú, lágy, selymes tapintású és valóban 40 fokon is tisztára mos. Csak ajánlani tudom én ezt fogom használni.

+1

Használj te is mosószódát

A mosószóda a szénsav nátriumsója, standard állapotban fehér színű, szilárd, kristályos por. Közkedvelt háztartási kellék és környezetbarát, natúr tisztítószer. Felhasználása az írásos emlékek szerint évezredekkel ezelőttig visszavezethető. Az ókori Egyiptomban már használták ezt az anyagot textíliák és szövetek tisztításakor. A mosószódát más néven sziknek, sziksónak, szódának hívják. Vizes oldatként erősen lúgos kémhatású. Számos tisztítószer helyettesítésére alkalmas. Használhatjuk mosószerként, konyhai, fürdőszobai és kerti tisztítóanyagként.

Az Egyiptomiak is használták a nátrium-karbonátot, a nátriumtartalmú kőzetek lebomlásakor keletkezett melléktermékként gyűjtötték össze, majd többek között ruhaneműk tisztítására, ételek tartósítására alkalmazták. Sőt még az ókori gyógyászatban is használták testek balzsamozása során.

A reform konyha és a vegyszermentes háztartás mozgalmának idején az európai országokban, s egyben hazánkban is reneszánszát éli a mosószóda használata. Többen fedezik fel maguknak és használják is. 100 %-ban környezetbarát, olcsó is a hagyományos mosógélekhez, mosóporokhoz viszonyítva. Alkalmas gépi és kézi mosásra, kiváló zsíroldó tulajdonságai révén általános tisztítószerként is érdemes használni. Általános vízlágyító, zsíroldó, áztató és tisztítószer. A forró vízben jól oldódik, erősen lúgos kémhatású nedvszívó porból igen kis mennyiség elegendő. Gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék, használat után pedig lebomlik. Elsősorban fehér ruhák tisztítására érdemes használni. Akár a mosódióval vegyítve is alkalmazható. 5 kg ruhához kell a mosógépbe helyezni a szennyezettségtől függően 120-180 ml mosószódát. Öblítéshez érdemes használni ecetet vagy citromsavat. A ruhákat lehet illatosítani illóolajjal vagy mosóparfümmel is. A mosószódát áztatáshoz is lehet használni. Kevés szódabikarbonáttal keverve a mosóhatás fokozható erősen szennyezett ruhák tisztítása esetén, de kipróbálható együtt a szintén környezetbarát fehérítő és folttisztító só is. Ha általános tisztítószerként szeretnénk használni akkor fel kell oldani két evőkanálnyi mosószódát fél liter langyos vízben, amellyel kiválóan tisztítható tűzhely, csempe, padló, wc stb. De ha mosogatni szeretnénk vele azt is lehet. Mosogatáshoz 5 liter forró vízben oldjuk fel egy evőkanál mosószódát. Az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket elmosás után esetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan száradnak.

Nagyon figyeljünk oda, hogy alumínium edényeket ne mossunk vele! Mivel erősen zsíroldó hatású, ezért száraz bőrre érdemes gumikesztyűt húzni, ha mosószódával mosogatunk. Elsőosztályú tisztítószer lefolyók tisztításánál. Kevés mosószóda és citromsav keveréke csodákra képes, önteni kell rá forró vizet és hagyni pihenni fél órán át. Nagyon ajánlom azoknak, akik csak környezetbarát módszereket kívánnak használni.

+1

A teflon akár mérgező is lehet?

Nem is tudtam, hogy a teflon edények mennyire károsak lehetnek az egészségünkre. Egy cikk ugrott fel a neten előttem és elkezdtem olvasgatni és láttam, hogy mérgező is lehet a szervezetre, sőt az állatoknak akár halálos is. Egyre jobban kezdenek az emberek is odafigyelni hála az égnek az egészséges étkezés fontosságára. Bár azt nem sokan tudják, hogy a főzéshez használt edényeink ugyanolyan fontosak, mint maguk az ételek. Még a legegészségesebb étrendet betartók is szenvedhetnek egészségügyi komplikációktól, ha a konyhai edényük mérgező hatású.

Legáltalánosabban elterjedt konyhai edény a teflon. Azt mondják ez a legnagyobb gonosztevő. Szeretjük mert ugye a teflonban nem ragad le az étel. De az ún. politetrafluor-etilén bevonattal érik el, hogy ha 300 celsius fölé melegszik, méreganyagok kezdenek el szivárogni belőle. Ez a mérgező gőz influenzaszerű tüneteket okozhat. Nem csak az emberekre veszélyes, de a kisállatok és a madarak esetében akár halálos is lehet.

A teflon konyhai edényekben egy másik kémiai vegyület is megtalálható a perfluor-oktánsav, ami összekapcsolható több rákos megbetegedéssel is, mint például a mell-, a prosztata- és a petefészek rákkal. Miközben úgy hiszik, hogy a PFOA olyan kicsi mennyiségben található meg a teflonokban, hogy nem veszélyes az emberekre. Nagyon fontos, hogy csökkentsük háztartásunkban az ilyen edények használatát.

Egyébként a teflont 1938-ban egy véletlen során fedezték fel és az 1940-es évektől kezdték forgalomba helyezni. Azért kezdték el használni, mert tulajdonságai nagyon ideálisak voltak, mert kémiailag a poli-tetrafluor más kémiai anyaggal nem reagál, így folyadéktaszító és súrlódásmentes réteget alkot. Előny volt ugye a taszító hatása. Az 50-es évektől a fő felhasználási területe a teflonnak a főzőedények volt.

Amerikában a fő gyártója a DuPont volt, ahol anno felfedezték és elnevezték teflonnak. Wilmingtonban kezdték gyártani és nem foglalkoztak a szabályokkal és a folyóba engedték a káros PFOA-t. Évtizedeken keresztül mérgezték a helyi embereket és állatokat és szomorú, hogy csak a 90-es évek legvégétől kezdtek a problémával foglalkozni. Megzavarja a PFOA a hormonműködést, csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét. További veszélyforrás lehet a pajzsmirigyrák, a vese- és májbetegségek, a meddőség és a hererák kialakulásában. Ez elég ijesztően hangzik, huh van mitől tartani. Sajnos leginkább a magzatok és a fejlődésben lévő gyerekek vannak veszélyben. Készült is egy film erről „Sötét vizeken” címmel, ahol bemutatják, hogy a teflonmérgezés milyen veszélyes. Egy gyermeket mutatnak be, aki arcdeformációval született. A DuPont 600 millió dollár kártérítést fizetett ki az érintetteknek és 2017-ben be is zárták az üzemet.

Az a baj, hogy akárcsak az ólom a teflon is nagyon lassan ürül ki a szervezetből. Egy a vegyi 1999-es vizsgálat szerint az USA-ban az emberek 98%-a érintett, szervezetükben kimutatható a vegyi anyag. A film hatására egyre nagyobb lett a felháborodás és a vizsgálat során kimutatott adatok alapján az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal meghirdette a PFOA kivezetési programját és 2013-ban szinte ki is vonták a gyártásból. Magát a teflont még készítik, de a PFOA-t már nem használják hozzá.

Abban a kutatók egyetértenek, hogy nem szabad túlhevíteni a teflonedényt, mert amúgy önmagában a teflon nem mérgező. A probléma hevítéskor jelentkezik, ilyenkor a teflon elkezd bomlani és mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Hiába nincs már benne a PFOA, még így is laboratóriumi körülmények között a PTFE is engedett ki magából olyan gázokat, amelyek hidegrázást, fejfájást okoztak.

0

Készíts ízletes ételt vasedénybe

Már ősidők óta használja az emberiség a vasból készült edényeket. Nagyon jól kiszolgálja a családokat szerintem, nekem is van több vasedényem. Nehéz a tapadása rosszabb, mint a teflonedényé, de szerintem sokkal finomabbak a benne készült ételek. Arról nem is beszélve hogy az elhasználódott edények újrahasznosíthatók, egyszerűen a méhesbe leadjuk és visszakerül a körforgásba.  Anyagából az ételünkbe nem kerülhet semmi ártalmas. Ha esetleg mégis kerülne pici elemi vas az ennivalóba, még jól is jöhet, hiszen a nyugati emberek 80%-a vashiányos:) Ha az edény nyele is vas akkor még a sütőbe is betehetjük. Egyedüli hátránya az lehet, hogy igen nehéz, ezért rakosgatása és tárolása macerásabb, de megéri. A vasból készült edények strapabíróak, nem véletlen például, hogy a tradicionális wokot is vasból készítik.

Sokunk a jó idő beköszöntével a családi és baráti vendégségek alkalmával sütögetünk, grillezünk. Ilyenkor biztosan elővesszük öntött vasból készült edényeinket, vas serpenyőinket. Ezeket, ha megfelelően tisztítjuk és tároljuk sok sok éven át hasznos társunk lehet a konyhában. Használható hagyományos gáz, kerámia és indukciós főzőlapon egyaránt. Bár lassabban melegszik fel, mint a többi edény, ugyanakkor jóval egyenletesebben adja le, illetve tovább és jobban tartja a hőt. Ez óriási előny és segítség például, ha egy remek steaket kívánunk készíteni.

Mielőtt sütni-főzni kezdünk benne hagyjunk neki elég időt a felmelegedésre, ez tűzhelyen például akár 5-10 perc is lehet. Ahhoz, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni, nem árt ha tudod, hogy az öntöttvas edény nem egyenletesen hevül fel, ha pl. nyílt lángon melegítjük, érdemes mozgatni folyamatosan, hogy ne csak középen a láng felett melegedjen fel. Egy-egy öntöttvas vagy natúr vasedény évekig, évtizedekig megbízható társunk lehet a konyhában, ha kellő figyelmet fordítunk a használatára és karbantartására.

Első használat előtt mindenképpen be kell avatni az öntöttvas serpenyőt. Ehhez óvatosan mosószeres vízzel mossuk el, majd töröljük szárazra és puha ronggyal vagy papírtörlővel. Hagyjuk megszáradni majd kenjük be olajjal és hevítsük tűzön vagy a sütőben füstölésig. Hűtsük le ezután és kétszer-háromszor ismételjük meg a folyamatot. Ezzel serpenyőnk máris készen áll a bevetésre. A serpenyő gondos ápolására nem csak a beavatás során kell odafigyelni, hanem minden egyes használat után. Úgy tartják, hogy a száraz serpenyő boldogtalan serpenyő, ezért minden főzés után az edényt vékony zsírréteggel kenjük be.

Nagyon fontos tudni, hogy a vasedényeket áztatni, mosogatógépben mosni nem szabad. Használat előtt mindig rövid meleg vizes, mosogatószeres kézi mosogatással tisztítsuk meg és öblítés után alaposan töröljük szárazra. Ezután 10 percig egyszerűen melegítsük a tűzhelyen alacsony lángon, hogy a megmaradt nedvességet elpárologtassuk. Amikor a serpenyő teljesen kiszáradt a felületét főzőolajjal vagy zsírral kenjük be. A zsír védőrétegként szolgál, ami megakadályozza a rozsdásodást, másrészt táplálja azokat a természetes fűszeres rétegeket, amelyeket a sütés-főzés során felépítettük a serpenyőinkben. Savas ételek főzése esetén kerüljük az öntöttvas edényeket, mert pl. a citrom, a paradicsom, a bor és az ecet foltos főzési felületet hagynak maguk után, ami jelentősen csökkentheti az edény élettartamát.

+1

Életünk egyik alappillérje: A higiénia

Az elmúlt pár évben a vírus hatására sokkal nagyobb figyelmet fordít mindenki a higiéniára.

Az én kedvenc társam ebben ez a “csodakendő”, hiszen szinte minden szennyeződéssel elbánik.

 Domestos törlőkendő,  fertőtlenítő hatása mellett kellemes citrom illattal is rendelkezik, amely tökéletes kombináció.

Az általános tisztítás mellett nekem a cipőim megmentője, nagyon szépen lehoz minden koszt, szennyeződés az anyag károsodása nélkül.

Egy csomagban 100 db található, amely ár-érték arányban is teljesen elfogadható egy ilyen termékért cserében.

Összetevői: 5% nem ionos felületaktív anyagok, Kationos felületaktív anyagok, Oxigén alapú fehérítőszerek, Illatanyag, Geraniol, Limonene, Iodopropynyl butylcarbamate

Ha csak egy tisztító terméket választhatnék, amelyet bárhova magammal vihetnék, ezt a terméket választanám.

Mindenkinek szívből ajánlom.

0

VAGYONŐR

Több évet dolgoztam vagyonőrként és hobbiból polgárőrként az elmúlt években, szinte mondhatni, hogy egy évtizedet is eltöltöttem a szakmában. Dolgoztam teherportán, kapus őrként, kulcskiadóként, de dolgoztam boltokban is kamerás őrként, diszpécserként is. Mindenhol kell a pontosság, precizitás és a figyelem, magas koncentrációs képesség és az önfegyelem. Fontos volt a kulcsok kiadásán felül az emberek és események folyamatos nyomon követése, az emberek megfigyelése, a dolgozók, kamionosok, sofőrök tevékenységének figyelése, szemmel tartása. Táskák, dolgozói és vendég táskák autók szakszerű és alapos átvizsgálása, a vásárlók (bolt esetében) fürkész figyelése, szemmel tartása.

A vagyonőr nem egyenlő a portás bácsival. Egy cégvezető biztonságérzetének egyik alapja a minőségi szolgáltatást nyújtó vagyonvédelmi cég, azon belül is a minőségi szolgáltatást nyújtó, HATÉKONY vagyonőr, aki ÁLLANDÓ jelenlétével biztonságérzetet ad. Sokan azt gondolják, hogy a vagyonőr nem „csinál” semmit és persze bárki elmehet vagyonőrnek. Régen talán így volt, de valljuk be, hogy sokunk „portás bácsija” már nem nagyon állná meg a helyét minden esetben. A technika fejlődésével, a követelmények növekedésével az elvárás is nőtt a vagyonőrök felé. Egy megfelelő munkatárs kiválasztása nagy felelősség egy vagyonvédelmi szolgáltató cég számára.

Egy hatékony vagyonőrnek gyorsan fel kell ismernie a helyzetet, hogy mikor és mit kell cselekednie, tennie, fejlett problémamegoldó képességgel kell rendelkeznie, különösen kellemetlen helyzetekben, a feladata iránti elkötelezettség, felelősségtudatos viselkedés kell, hogy jellemeze ezen felül szabálykövetőnek kell lennie. Határozott fellépéssel kell rendelkeznie, fizikailag és pszichikailag is fel kell készülnie egy támadásra, stresszes helyzetre. Mindezt úgy, hogy nagyfokú önfegyelemmel kell bírnia.

Tehát ez a munkakör nem is olyan egyszerű! 

Kell a munkához a megfelelő fizikai erőnlét és a megfelelő szociális érzék, pszichikai felkészültség is. A vagyonőr nem tehet olyat, ami meghaladja feladatát, feladatát mégis minden körülmények között maradéktalanul el kell látnia. Ezért fontos a jól képzett szakember ezen a területen, és nem árt, ha hobbinak valamilyen küzdősportot, vagy harcművészetet választ, ahol képezheti magát mind fizikális an, mind pszichésen. Egyébként kellemes, jó szakma, izgalmas feladatokkal, sokrétű tevékenységgel ötvözve.

 

Kellemes, eredményes és jó munkát kívánok

 

Minden szakmabelinek

 

Minden kedves vagyonőrnek !!!

0

CALL CENTER MUNKATÁRS

A call center az a funkció, amely egy szervezet (bejövő vagy kimenő) telefonhívásait kezeli. Call centernek hívjuk a hívásokat kezelő telefonos ügyfélszolgálatot is, de magát a funkciót kiszolgáló (szoftver/hardver) rendszert is. Ez megtalálható a biztosítóknál, az ügyfélszolgálatokon, illetve  a kérdezőbiztosi munkát igénylő piackutató vállalatoknál is.

A telefonos ügyfélszolgálat feladata a kapcsolattartás a szervezet ügyfeleivel. Legfontosabb rendeltetése általában a vállalat szolgáltatásával, termékeivel kapcsolatos problémák és hibák kezelése, valamint az ügyfelek tájékoztatása, kérdéseik megválaszolása. Egy bank call centerének szolgáltatásai kiterjedhetnek az információnyújtáson túl, adategyeztetésekre, módosításokra, átutalási megbízásokra és bankkártyával kapcsolatos műveletekre (pl. kártyaletiltás, limitmódosítás).

Manapság a szervezetek többsége fenntart valamilyen call centert az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz. A call center lehet egy szervezeten belüli egység, vagy kiszervezett (outsource-olt) funkció, vagyis home-office-ra, távmunka végzésre is lehetőség van call centeres munkatársként.  Előbbi alatt azt értjük, amikor pl. egy vállalat saját munkatársakkal oldja meg a feladatot, utóbbi esetében a funkciót egy ilyen tevékenységre szakosodott vállalkozás, cég, magánszemély biztosítja.

A call centerek az ügyfélkapcsolat-menedzsment területhez tartoznak, amely az utóbbi időben jelentős növekedésen ment át: szerepük növekedésével együtt nőtt az alkalmazott szoftverek, megoldások összetettsége, illetve az operátorokkal és menedzserekkel szemben támasztott elvárások is. Az ügyfélszolgálat által elsődlegesen használt csatorna általában a telefon, ennek megfelelően az ügyfélszolgálat infrastruktúráját általában call center, de egyre gyakrabban contact center biztosítja.

A contact center (vagy ügyfélkapcsolati központ) lényegében egy multimédiás call center. Ahogy a piacok fejlődnek, a végfelhasználók egyre nagyobb szabadságot követelnek abban, hogy hol, mikor és milyen eszköz használatával hajtsák végre üzleti tranzakcióikat. Ez azt eredményezi, hogy a csupán hangalapú kommunikációt lehetővé tevő call centereket egyre inkább felváltják a multimédia képességekkel bíró contact centerek, melyek segítségével egy szervezet nem csupán telefonon, hanem -en,  és más csatornán (például -on vagy más chates felületen) keresztül is hatékonyan tud kommunikálni ügyfeleivel, akár a vállalati weboldalon elküldött kérdésekre is reagálva.

Az ügyfélszolgálati rendszereket egykor csupán arra használták, hogy telefonos tájékoztatást adjanak termékekről és szolgáltatásokról, de egyre gyakrabban használnak call centereket a bevételtermelő tevékenység teljes életciklusánál: az ügyfélszerzést ösztönző értékesítés előtti támogatástól (pre-sales supporttól) kezdve az ügyfelek megtartását elősegítő személyre szabott életciklus-kezelésig.

Időpont egyeztetésre, banki munkára egyaránt használnak call centereket, contact centereket is. Több évig dolgoztam hasonló szakmában, melyek egyre inkább támogatják a  home office lehetőségét, az otthoni és nem irodai munkavégzést.

 

Tehát aki távmunkát szeretne és érdekli a kommunikáció világa

Annak a személynek bátran ajánlom

A call center munkatárs pozíciót!

0

IRODAVEZETŐ, TITKÁRNŐ

TITKÁRNŐ, IRODAVEZETŐ

 

Még a betegségem kialakulása előtt több évet foglalkoztam titkárnői, irodavezetői teendők, feladatok ellátásával, több évet dolgoztam ebben a szakmában. Kellemes volt, jól esett, hogy elismerték a tevékenységemet és megbecsülést kaptam érte.

Feladatköröm a következő teendőkből állt össze. Reggel lefőztem a kávét az informatikus kollégáknak, illetve a helyszínen tartózkodó vállalkozóknak, majd azt követően megírtam az aznapi leveleket, számítógépes rendszerben rögzítettem, iktattam azokat, majd átnéztem az e-maileket, megszerveztem a tárgyalásokat, találkozókat. Ezen felül elláttam a pénzügyi és humánerőforrás feladatok egy részét, előkészítettem az iratokat, számlákat a könyvelő részére, illetve a bérszámfejtő részére. Ezt követően elmentem a postára, elintéztem a postai, csekk befizetési teendőket is. Ezen felül szervezési tevékenységgel foglalkoztam, illetve amennyiben igény volt rá ügyfélkapus, önkormányzati teendőket is elláttam.

Nagyjából így néz ki egy irodavezető – titkárnő – ügyfélszolgálatos ügyintéző napja. De hol lehet felkészülni erre a munkára illetve milyen tanfolyam, tanfolyamok ajánlottak hozzá?

Először is, amit a munkáltatók kérnek az a számítógépes ismeretek és az adatrögzítői ismeretek. Ezt el lehet végezni az ECDL tanfolyam keretein belül, az adatrögzítést pedig egy gépírói tanfolyamon.

Ezen felül a legtöbb helyen kérik az angol és/vagy a német nyelvtudást is. (Én ezt szerencsére akkor még megúsztam, még nem kérték.)

Legtöbb helyen jó, ha van az embernek jogosítványa is, ez azonban nem alapfeltétele a munkának, illetve pénzügyes és humánerőforráshoz kapcsolódó ismeretei, gyakorlata.

De oktatnak kifejezetten irodavezető, számítógépes adatrögzítő tanfolyamokon is. Illetve pénzügyi ügyintézői és humánerőforrás szakmákat, szaktanfolyamokat is indítanak, melyekkel szintén be lehet tölteni a titkárnői, irodavezetői állásokat. (Mondjuk több helyen már kérik a diplomát is, de ez nem mindenhol jellemző!)

A képzés során a képzésben résztvevő megismeri az irodai dokumentumok rendszerezésének módjait; archiválás, irattárazás, selejtezés szabályait; az ügyvitel-technikai gépek és berendezések, az irodatechnikai eszközök fajtáit, azok működési elvét; vakírás módszerét és a szövegszerkesztés szabályait; a levelezés szabályait; a hivatalos levelek fajtáit, formai és tartalmi elemeit; a biztonságos adattárolás, adatkezelés és adattovábbítás hagyományos és elektronikus módozatait.

Aki kedvet kapott ehhez a munkához, annak számolnia kell az élethosszig tartó tanulás lehetőségével, esetlegesen diploma és nyelvvizsgák megszerezésének igényével, számítógépes tudásának fejlesztésével, de mivel jól esik az embernek képeznie magát

 

Ezt a szakmát, tehát az

Irodavezető, titkárnő, ügyfélszolgálatos és ügyintézői

Szakmát

 Csak ajánlani tudom

Minden pályakezdőnek, illetve pálya módosítónak!

 

Kellemes tanulást, kellemes önképzést

És jó tanulást, jó munkát

Kívánok mindenkinek!!!

0

TISZTÍTÁS TECHNOLÓGUS MUNKATÁRS

Több évet dolgoztam takarításban, takarítónőként. Az volt benne a jó, hogy látszódott az eredmény, a munkám gyümölcse. Dolgoztam gyári és irodai környezetben, dogoztam gyógyfürdőben is. Különböző technikákat igényeltek ezek a munkák, de azt nem gondoltam volna soha, hogy ebből a munkából külön szakma lesz. De mit takar tulajdonképpen a tisztítás – technológus munkatárs fogalma?

 

A tisztítás-technológia, németül Reinigungstechnik, a hivatalos, szakmai megnevezése a takarításnak, tisztítás-technológiai szakember pedig a takarítónak.


A takarítás definíciója: “Formailag és tartalmilag értékelhető, bizalmi, dokumentált és integrált szolgáltatás, amely egy előre meghatározott területen, az oda nem való és ott valamilyen kockázatot jelentő anyagokat távolítják el vagy tartják távol szakszerű módszerekkel, tervezett időben.”  A MATISZ, azaz a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség a magyar takarítószektor egyik legfontosabb szakmai szövetsége. 1999-ben alakult, 30 takarító cég részvételével. Fő célja, az volt, hogy a tisztítás-technológia (takarítás) Magyarországon is egy államilag elismert szakma legyen. A 2004. évi állami elismerést követően a szövetség a szakma társadalmi elismerését tűzte ki céljául. A szakmapolitikai irányelvek egyik legfontosabb eleme a tisztítás-technológiai szakképzések kidolgozása és tartás volt.

Szakmai szintek:

1.     Tisztítás-technológiai szakmunkás (EQF 4-es szint)

2.     Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető (EQF 5-ös szint)

3.     Tisztítás-technológiai mester. A mesteri szint szakmai követelménye, hogy a tartalmi és gyakorlati tudásanyagok 97%-át hibátlanul tudja az illető. A kamara tisztítás-technológiai mester szintnek elfogadja a Környezetmérnöki és a Hulladékgazdálkodási főiskolai végzettséget. Ezek mindegyike EQF 6+ szint.

EQF vagy EKKR a magyar megfelelője, ami az Európai Képesítési Keretrendszernek a rövidítése. Az (EKKR) egy olyan 2006-ban elfogadott referenciakeret, amelynek segítségével könnyebbé válik az Európában megszerezhető bizonyítványok és oklevelek összehasonlítása. Az EKKR nyolc szintből áll, és a tudás, a képesség, az autonómia és felelősségvállalás szempontjából határozza meg a tanulási eredményeket.

A takarítást mint tevékenységet Héraklész legendája említi elsőként. Egyszerű oka van annak, amiért ezt hivatásos munkának tekintjük, hiszen a szörnyek megöléséért nem kért pénzt Héraklész, de Augiász istállóinak kitakarításáért már igen. Így pár ezer év távlatából is látszik, hogy a takarítás, mint tevékenység soha nem volt az emberek, de még a félistenek kedvére való sem. Az akkori eszközökről nem sokat tudunk, a legenda szerint hősünk a bunkósbotjával ásott árkot és két folyó vizét vezette be az istállóba, ami aztán kimosta a 30 éve ott halmozódó nem kívánatos anyagokat.

Tehát igaz ugyan, hogy a takarítás nem könnyű munka, és valójában az emberek nem is igazán szeretik (tisztelet a kivételnek), de megvan az eredménye, látványos eredménnyel jár. Több formában is lehet űzni ezt a tevékenységet, a háziasszonyi teendőktől kezdve a vállalkozási, bejelentett rész vagy főállásig és az alkalmi munkavégzésig.

Látványos, eredményes munkáról van szó, melyet azonban sajnos nem becsülnek meg megfelelően az emberek. Sem úgy anyagilag, mint emberileg, erkölcsileg.

0