Borzoi - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2023 május, 26 - 8:08

Ősi orosz vadászkutya

Az orosz agár tulajdonosai és tenyésztői között sok híres ember található, közöttük cárok és költők, mint Rettegett Iván, Nagy Péter, II. Miklós, Puskin, Turgenyev. Méltán írhatjuk hát címként, hogy őfelsége, a borzoi története következik. A Borzoi egy orosz vadászkutya, korábban farkasvadászatra használták és 1936-ig orosz farkaskutya néven ismerték. A Borzoi név egy archaikus orosz melléknév, gyorsot jelent. Állítják, az agarak eredete az idők homályába vész. Már i.e. 2000-ből származó egyiptomi leleteken láthatók agár formájú kutyaábrázolások. Sokak szerint az agarak a legősibb vadászkutyák. Azt, hogy már az ősi időkben közkedvelt volt, bizonyítja a fajták sokszínűsége, az elterjedési terület nagysága. Az orosz agár (eredeti nevén: Russzkaja pszovaja barzaja ) története 1260-ig vezethető vissza, amikor is egy francia krónikás feljegyzései szerint a kijevi nagyherceg lánya, Anna Jaroszlavna, Bölcs Jaroszlav cár lánya három borzoi-t vitt magával új otthonába, I Henrikkel kötött házasságakor. A XVII. sz. elején egy orosz herceg, aki szerette a gyors kutyákat, az araboktól importált Saluki típusú ebeket, melyek azonban, rövid szőrűek lévén kudarcot vallottak a kemény orosz télben. A herceg ezért úgy döntött, keresztezni kezdi őshonos orosz fajtákkal, megalkotva a gyors, és időjárásálló szőrzetű ebet. Az ezt követő írásos emlék 1635-ben jelent meg, könyv formájában, mely a fajtával való vadászati módozatokról és szabályokról szólt, szerzője német származású volt, aki Alekszej Mihajlovics cár (1645-1676) megbízásából készítette el a művet.

Az Orosz arisztokrácia fényűző vadászatai szinte jól szervezett ünnepségek voltak.

A távoli vidékekre különvonatokkal érkezett az előkelő vadásztársaság. A vonatszerelvény vagonjaiban több száz ló, kutya, sátrak, külön konyha is megtalálható volt. Egy-egy vadászaton több száz barzojt is használtak, akiknek közel ugyanannyi foxhound és hajtó ember segédkezett. A foxhoundok és hajtók százai nyílt területre terelték a vadat, ahol a vadász lóháton, három borzoi-jal (általában két kan és egy szuka alkotta a csapatot) várt, hogy kezdetét vegye az űzés. A kutyák dolga a farkast beérni, földre kényszeríteni, és mindkét oldalról addig tartani, amíg a vadász megérkezik és puszta kézzel végzett vele.

Az 1800-as évek elején kísérleteket tettek arra, hogy más fajtákkal keverjék a borzoi-okat, ám ennek köszönhetően szinte teljesen eltűnt a klasszikus orosz agár típusa. Emiatt 1873-ban Miklós nagyherceg segítségével megalakult a Birodalmi Szövetség, azzal a céllal, hogy minél több, régi típusú orosz agár felkutatásával megőrizzék és tovább tenyésszék a klasszikus borzoi típust. A Borzoi, vagy az orosz farkaskutya, egy agár fajta, amely a 9. és 10. századból származnak vadászkutyaként volt tenyésztve. A Borzoit főként nyulak, rókák és farkasok vadászatában segédeztek. Később kedvelt háziállatokká váltak. Nagyon szeretni való, hatalmas kutyulik.

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments